«Flugans» år for forandring

Ingvild Flugstad Østberg under høydetrening på isbreen i italienske Val Senales. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
Ingvild Flugstad Østberg under høydetrening på isbreen i italienske Val Senales. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Ingvild Flugstad Østberg (27) går inn i en sesong der mye er nytt. Ikke minst er hun over på et nytt skimerke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Østberg har sammen med ni landslagskolleger i langrenn holdt hus i italienske Val Senales i de siste par ukene.

Hun var en av dem som slapp unna mageviruset som herjet i leiren og virket glad og opplagt og ikke minst spent da NTB pratet med henne på Hotel Gerstgras sist uke.

– Dette var tydeligvis året for forandring for min del. Det er to nye trenere, flere nye lagvenninner, nye ski, ny smører, litt nytt treningsopplegg og nye hansker. Det er flere usikkerhetsmomenter når jeg står på start til vinteren, sa Østberg til NTB.

Selv om mye er nytt, så har også mye vært av det samme.

– Treningen har vært bra. Jeg har kjørt mye av det samme opplegget som før. Vi har forsøkt å få ned treningsmengden litt, og vi har forsøkt å få inn de krydderelementene som treneren Ole Morten (Iversen) er opptatt av. Så får vi se om det blir utslag nå, eller neste år eller hva det blir. Jeg må prøve å være tålmodig, selv om jeg begynner å bli 27–28 år jeg også, sa Østberg.

Unngikk hets

Det som er kanskje er mest spennende er at Østberg har skiftet ut Madhus-skiene med Fischer-ski. Hun er i ferd med å bygge opp en helt ny skipark, og foreløpig er ikke alt på plass.

– Status er at jeg har så god oversikt som jeg kan ha, men det er smørerne som har den fulle oversikten. Jeg har nok ingen full skipark før etter den første konkurransehelgen, sier 27-åringen.

– De nye skiene er litt annerledes å gå på, og jeg aner jo heller ikke hvor bra skiene egentlig er. Det blir nok en ekstra usikkerhet når jeg står på startstrek på Beitostølen. Det skal jeg ærlig innrømme. Jeg må sikkert ha litt is i magen på at det ikke kjennes helt rått ut før fra første stavtak. Det er noe annet enn det jeg har gått på i mange år.

Østberg sier at skibyttet satt langt inne, men at det ikke har skapt vonde følelser. Men litt lei seg var hun. Det er ikke bare, bare for en Gjøvik-jente å bytte ut skiene som nærmest produseres der hun er hun er oppvokst.

– Ingen har kommet med hets. Jeg tenkte nesten at jeg ikke kunne vise meg på Gjøvik etter å ha byttet ut et lokalt skimerke, at noen kanskje ville se på meg som en sviker, men de som har ment det har ikke turt å si det. Jeg har fått mye støtte for valget fra folk.

Støtte

Uansett går hun spennende uker i møte. Hun kjenner at skiene hun har nå er annerledes enn de hun har gått på i svært mange år. Det kjente hun med en gang hun startet med å teste.

I tillegg er hennes mangeårige smører, Arne Markus Svendsen fra Bardu byttet ut med den svært så rutinerte Perry Olsson. Svensken hadde blant annet ansvaret for Marit Bjørgens ski gjennom store deler av karrieren.

– Det var ikke et 100 prosent klart svar på alle typer fører og terreng. Det er det som gjør det vanskelig. Dette må jeg finne ut av sammen med smøreren. Det er en risiko å ta. Jeg har fått Perry som smører, og jeg må lene meg mye mot ham. Han har ekstremt god erfaring med Fischer-ski, så jeg kjenner at jeg bare er nødt til å stole på ham. Dette blir nok bra.

At Østberg har ambisjoner om å satse i flere år til gjorde valget om skibyttet enklere.

– Jeg tar ett år om gangen, men kjenner også på at jeg allerede tenker fram mot neste OL. Jeg kjenner at jeg er motivert. Det gikk bra sist sesong, og det er motiverende. Dette var tidspunktet om jeg skulle bytte ski. Jeg hadde nok ikke byttet om jeg hadde visst at jeg bare skulle gå et år til. Nå var muligheten der. Forhåpentlig skal jeg gå noen år til. Endring er ofte vanskelig, og jeg kjenner at dette blir veldig spennende, sa Østberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden