FIFA-presidenten forstår kvinnenes frustrasjon etter protestbrev

FIFA-president Gianni Infantino er på plass i Rwanda i anledning FIFAs styremøte.
AP Photo/Dmitri Lovetsky/NTB scanpix
FIFA-president Gianni Infantino er på plass i Rwanda i anledning FIFAs styremøte. AP Photo/Dmitri Lovetsky/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fire nasjoner, deriblant Norge, har sendt et brev til FIFA for å utjevne forskjellen mellom herre- og kvinnefotball. Fredag skal saken diskuteres FIFA-styret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevet ble sendt foran møtet i FIFA-styret, som arrangeres i Rwanda torsdag og fredag. Der skal blant annet pengefordelingen til VM for kvinner i 2019 bestemmes.

– Det er forståelig at de kommer med kritiske kommentarer, fagforeninger forsvarer sine egne interesser. Vi må prøve å finne en balanse, og jeg tror vi har gjort et skritt i riktig retning nå. Det kommer nok flere ting i tiden framover, og kanskje kvinnefotballen vil generere mer kroner i årene som kommer, sier Infantino ifølge AP.

Fra 135 til 270 millioner

Bakgrunnen for uttalelsen er at spillerforeningen i Norge (NISO), samt tilsvarende organisasjoner i Sverige, Australia og New Zealand har sendt brev til FIFA med en oppfordring om å jevne ut forskjellene mellom menn og kvinner. FIFA dobler utbetalingene til VM-landene fra 2015 til 2019, men gapet opp til herrespillerne øker fremdeles.

En ting er premiepengene, men kvinnene ønsker også et bedre opplegg rundt mesterskapet når det gjelder baner, TV-sendinger og dommerutstyr. FIFA har allerede planlagt å doble prispengene fra 135 til 270 millioner kroner til sommerens VM i Frankrike.

– Det er enormt mye høyere, det er en stor fremgang. Vi må investere en del i kvinnefotballen og håper den kan drive seg selv i en viss grad, sier Infantino til AP.

– Vi mener bidragene er for lave, og de må økes. Det handler om at vi må sette trykk på FIFA, sa NFF-president Terje Svendsen til NTB torsdag.

Infantino: – Vanskelig

Tall AP har fått tilgang til, viser at FIFA delte ut 1,8 milliarder til klubbene for å frigi spillere til VM for herrer i 2018. Det er langt mer penger enn det gis til hele mesterskapet for kvinner i Frankrike i 2019, skriver AP.

– Det er veldig vanskelig å finne modeller der alt er likt og rettferdig, sier Infantino.

Sarai Bareman er sjef for kvinnefotball i FIFA, og mener de må bygge opp kvinnefotballen før de kan snakke om de samme summene som herrene.

– Jeg forstår spillernes perspektiv, folk vil at det de gjør skal bli verdsatt. Men det store flertallet er fortsatt amatører. Det viktigste for oss er å bygge opp hele kvinnefotballen, der må vi starte, sier Bareman ifølge AP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden