Solér om ståa i norsk fotball: – Vi kan se på hvordan vi trener

Erik Solér ser mange positive tegn og trender i norsk klubbfotball, men antyder at det kan trenes både riktigere og hardere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag ble fotballprofilen ansatt som ny sportssjef i Norsk Toppfotball, ligaforeningen for klubbene i Eliteserien og 1. divisjon. Det går Solér langt i å kalle drømmejobben.

1. november starter arbeidet med å bidra til at norsk fotball tar nye steg mot Europa-toppen. På spørsmål fra NTB om hvordan han vurderer «rikets fotballtilstand» akkurat nå, sier 58-åringen:

– Ser du på faktum, er jo Norge den eneste nasjonen med to lag i Europa League. Det er kun FC København i Danmark, det er kun Malmö i Sverige, og her har vi Sarpsborg og Rosenborg. Det er veldig mange lyspunkter, det er mye bra jobb som gjøres, så det handler mer om å finne ut hva som er mulig å forbedre. Jeg er jo aldri fornøyd, det har jeg aldri vært, og det tror jeg er en bra drivkraft.

Må se på treningsbiten

– Ser du noe sted der skoen trykker?

– Med fare for å kaste stein i glasshus: Jeg tror man kan se på hvordan man trener. Se på om man trener riktig, om man trener nok. Dette er jo en kontinuerlig prosess i alle idretter, men faktum er at de beste er så vanvittig godt trent at vi er nødt til å se på om vi jobber riktig og hardt nok med individuell trening av spillere, svarer Solér.

Han tar samtidig forbehold om at oppfatningen hans kan endre seg når han i tiden som kommer går dypere inn i materien og får enda bedre oversikt.

– Det kan godt hende jeg tar feil, jeg skal ikke garantere noe før jeg har sett nærmere på det. Men jeg tror at det blant annet er en del å gjøre der, sier den nyansatte NTF-sportssjefen – og legger til:

– Hvis vi kan få flere spillere til å bli mer profesjonelle og de aller beste til å ta et nytt steg, så vil vi få et løft.

Bred erfaring

Solér mener hans allsidige bakgrunn fra fotballmiljøet er et fortrinn når han nå går løs på den nye jobben. Mange husker 58-åringen som Lillestrøm-profil, landslagsspiller og tysklandsproff. Han har også vært agent samt leder og investor i Start.

I tillegg var fotballprofilen i en periode sportssjef i amerikanske New York Red Bulls.

– Mitt lange liv i internasjonal fotball er en viktig bit. Jeg har fulgt toppfotballen internasjonalt veldig tett veldig lenge og gjør fortsatt det. Jeg har en god referanseramme på hva som kreves internasjonalt. Det er jo hovedgrunnen til at jeg også var veldig interessert i denne jobben. For det dreier seg ikke om å bli best i Norge, det dreier seg om å være gode nok til å kjempe internasjonalt på det høyeste nivået som er mulig for oss, sier han.

Trenerutvikling viktig

Solér sier det vil kreve mye av alle i toppklubbene «dersom vi skal klare å heve oss i fellesskap».

– Hva skal til for å heve norsk fotball?

– For å løfte fotballen videre så må vi jobbe med alle ledd. Lederskap generelt, lederskap på banen og trenerutvikling kommer til å være veldig sentralt for å lykkes. Og i tillegg må man jobbe med spillerutvikling. Der har jo Norsk Toppfotball og klubbene utviklet akademiklassifiseringen, som er kjempebra. Det skal vi selvfølgelig også fortsette å utvikle, avslutter han.

Akademiklassifiseringen vurderer norske toppklubber på ti kriterier i talentarbeidet. Ut fra disse blir klubbenes arbeid målt i form av stjerner og poengscore.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden