Meny

Da Åge Hareide tok en George W. Bush

Se video: Åge Hareide: – Jeg hater ikke Thomas Myhre.
«Enten er dere på lag med oss, eller så er dere for Italia».

Høsten 2004 spilte Norges herrelandslag kvalifisering til fotball-VM i 2006 borte mot Italia. Kampen ble spilt på Sicilia. Norge tapte 2-1, etter at John Carew hadde sendt Norge i ledelsen med en scoring i kampens første minutt.

I boka «Åge Hareide. Et fotballiv», som ble lansert tirsdag, omtales kampen. Men inngangen til den ble nok ikke som daværende landslaggsjef Hareide hadde sett for seg.

«Å trene var ingen enkel sak på Sicilia. Da Norge spilte kamper i Øst-Europa på 1980-tallet, hadde Hallvar Thoresen og de andre sterke mistanker om at kampfiksing var utbredt. At dommere var bestukket. Drar du til Sicilia, til Palermo, er det lett å få visse lignende assosiasjoner», heter det i boken, som er ført i pennen av tidligere fotballspiller Arild Stavrum.

Aktuelt: Tidligere NFF-president: «Åge Hareide var på vei til å bli uspiselig for oss»

– Samma faen

Det var mafia. De gjorde alt for å ødelegge. Det var ikke mål på treningsbanen. Bussen kjørte konstant feil. Og de hadde klart å legge oss inn på et hotell der det var bryllup dagen før kamp.» Det var direkte sabotasje. Selv om kampen var i FIFAs regi, trakk bare de lokale heltene på skuldrene og lot som om de var rammet av pur uflaks, sier Øyvind Larsen, analysesjef for landslaget, i boken.

Videre skriver Stavrum at Hareide ble forbannet, og at sistnevnte mente at det var jobben til fotballforbundet å sørge for at dette ikke skulle skje.

Samma faen. Hadde vi sendt statsministeren ned i forkant, så hadde de sabotert, sier Larsen.

Før kampstart fikk Hareide nyss i at en VG-journalist hadde lekket den norske lagoppstillingen til den store italienske sportsavisen La Gazzetta dello Sport. På en pressekonferanse satt VG-journalisten rett foran Hareide, som følte seg sviktet av den norske pressen.

«Han kunne innimellom planlegge sine utfall mot journalister, men her mistet han helt kontrollen. I 2001, etter terrorangrepet i New York, hadde president George W. Bush flere ganger sagt: – You are either with us or with the terrorists.

Åge smelte til: – Enten er dere på lag med oss, eller så er dere for Italia», skriver Stavrum i boken.

Les også: Hareide lettet etter løst fotballkonflikt

Populært