Meny

Johaug har bremset seg selv

Langrennsløper Therese Johaug er i vater bare få uker før sesongstarten i langrenn. Her i Val Senales denne uken. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
Therese Johaug (30) innrømmer glatt at hun har måttet bremse seg selv i høst.

Testresultatene er gode, og Johaug kjenner seg selv så godt at hun vet at det enkelte ganger kan bli for mye av det gode. Hun kan bli overivrig.

På breen i Val Senales på rundt 3000 meters høyde gjelder det å holde litt igjen.

Jeg har kjent på det nå i høst at jeg har forsøkt å bremse meg selv litt på trening for at det ikke skal bli for mye. Du balanserer hele tiden på en knivsegg, og plutselig bikker det over. Det er viktig å hente seg inn igjen, og kanskje heller trene en time mindre enn en time mer om dagen. Jeg vet at grunnlaget er der etter så mange år. Det er ikke dét det står på, sa Johaug til NTB etter at mandagens treningsøkt var over.

Da satt hun rolig og snakket med den frammøtte norske pressen på Hotell Gerstgras i Val Senales.

Imponert

Den nye landslagstreneren Ole Morten Iversen er imponert over det han har sett av de norske jentene etter at han kom inn som trener foran denne sesongen.

Johaug føler også selv at Norge har et sterkt lag, selv om Marit Bjørgen ikke lenger er med.

Det ser bra ut, og jeg tror absolutt at vi er i rute med tanke på sesongstart. Så gjelder det å være ekstra forsiktig framover. Det er fort gjort at du blir for ivrig og at det kan bikke over når du kjenner at ting fungerer.

Johaug er aller sterkest i motbakker, og det er nesten så det er bedre dess lengre og brattere de er. Derfor har hun prioritert trening i lett terreng i de siste årene, ikke minst i de to årene hun har vært utestengt.

Landslagstrener Iversen sier at da han så Johaug på TV-en for noen år siden, så «så det ikke bra ut».

– Jeg har forsøkt å jobbe mye med teknikken min og prøve å gå mer arbeidsøkonomisk. Jeg har jobbet mye sammen med Pål Gunnar (Mikkelsplass) og Karstein (bror Johaug) med dette. Jeg har forsøkt å utvikle meg, og det har vært en prosess som har gått over flere år. Det er godt å kjenne at det hjelper.

SE VIDEO: Løfshus ble rørt da han presenterte Johaug som en del av landslaget kommende sesong:

Spent

– Er du spent på om det fungerer når klokka går?

– Ja, og det er det som er min utfordring. Det er når man går for fullt på Beitostølen at det er viktig å gjøre det riktig. Det er også da at du skal tenke at du ikke skal gjøre noe annet enn det du gjør på en vanlig hardøkt.

Therese Johaug kjenner at sesongen nærmer seg. Om tre uker smeller det i gang på Beitostølen. Hun sier også at hun kjenner på et visst press, og også en viss nervøsitet.

Jeg har press på meg selv, og jeg føler også at det er mange andre som forventer at jeg skal gjøre det bra, at jeg nærmest skal knuse de andre, men det kan jeg bare si at slik fungerer det ikke. Det er idrett, de andre har utviklet seg og er også råsterke, sa Johaug.

Hun sier at det er små marginer, men sier med hånden på hjertet at hun har jobbet beinhardt i to år for å komme seg tilbake igjen.

– Så får det bli som det blir, og om jeg ikke skulle få det til i starten, så vet jeg at det kommer flere skirenn. Det er ikke spikeren i kista om det ikke skulle lykkes på Beito.

Det er noe annet når startnummeret kommer på brystet.

– Da er det viktig å senke skuldrene litt, og min utfordring er at jeg ofte vil for mye. Hodet vil ofte mer enn kroppen vil og du klarer å utføre.

SE VIDEO: Her takker Johaug legen som fikk henne dopingdømt:

Populært