Meny

Tidligere NFF-president: «Åge Hareide var på vei til å bli uspiselig for oss»

Daværende norsk landslagssjef Åge Hareide (t.v.) i samtale med daværende fotballpresident Sondre Kåfjord i 2006. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
I en ny bok om Åge Hareide kommer det frem detaljer om da 65-åringen gikk fra å være Rosenborg-trener til å bli norsk landslagssjef. «Det var krefter i sving for å hindre at Hareide ble landslagssjef», heter det i boken.

I boka «Åge Hareide. Et fotballiv», som lanseres tirsdag, skriver forfatter og tidligere fotballspiller, Arild Stavrum, om hva som skjedde i kulissene da Hareide overtok som landslagstrener etter Nils Johan Semb i 2003.

Hareide, som tok opp arven i Rosenborg etter Nils Arne Eggen, hadde hatt en svært god sesong som trener for trønderne. Strålende spill, overlegent seriegull og cupgull var fasiten etter sesongen.

I boken sier påtroppende president i Norges Fotballforbund (NFF), Sondre Kåfjord, at han «talte varmt for Åge». 

Hareide benektet ryktene

Videre kommer det frem at avtroppende NFF-president, Per Ravn Omdal, kontaktet formann i Rosenborg, Knut Skoglund, før han tok kontakt med Hareide.

Omdal møtte Hareide på et hotellrom på Gardermoen, og var overbevist. «Alt stemte. Åge var motivert. Han var kunnskapsrik, og han var forberedt på oppgaven. Omdal var sikker på valget», skriver Stavrum i boken.

Fakta om Åge Hareide

* Alder: 65 år (23. september 1953)

* Yrke: Fotballtrener

* Jobb: Dansk landslagssjef i fotball

* Fødested: Hareid, Norge

* Klubber som spiller: Hødd, Molde, Manchester City, Norwich

* A-landskamper/mål: 50/5

* Posisjon som spiller: Forsvarsspiller

Klubber/nasjoner som trener:

* 1987-1991: Molde

* 1993-1997: Molde

* 1998-1999: Helsingborg

* 2000-2002: Brøndby

* 2003: Rosenborg

* 2003-2008: Norge

* 2009: Örgryte

* 2010-2012: Viking

* 2012: Helsingborg

* 2014-2015: Malmö

* 2016-? Danmark

Seriegull som trener:

* 1999: Helsingborg

* 2002: Brøndby

* 2003: Rosenborg

* 2014: Malmö

Ryktene svirret om at Hareide var aktuell som ny landslagssjef. Samtidig ledet han Rosenborg i europacupen. På denne tiden var Rune Bratseth Åge Hareides nærmeste sjef i Rosenborg. Overfor Bratseth benektet Hareide at han var aktuell for landslagsjobben.

På vei til en bortekamp i europacupen i Beograd, konfronterte Bratseth Hareide med ryktene på ny.

«Denne gangen hadde han (Hareide red. anm.) gitt tvetydige svar», heter det i boken.

«Det var ikke noen lystig samtale»

På dette tidspunktet var Nils Arne Eggen i Spania, men trenerlegenden hadde kjennskap til Hareides kandidatur som landslagssjef. Eggen ble oppringt midt på natta av en sint Rune Bratseth, men Eggen ba den daværende sportsdirektøren i Rosenborg om å ta det med ro.

Daværende Rosenborg-direktør Rune Bratseth (t.v.) og Åge Hareide under Rosenborg-tiden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Før kampen i Beograd ble konflikten imidlertid kjent for offentligheten, da Rune Bratseth ble intervjuet av TV 2. På dette tidspunktet hadde Bratseth og Hareide hatt en ny samtale, skriver Stavrum.

«Det var ikke noen lystig samtale», sa Bratseth. «Han er like vinglete som han har vært hele tiden.»

Tirsdag kommer biografien om Åge Hareide.

«Reporteren ga seg ikke. Og spurte videre om vinglingen. «Det er uholdbart», sa Bratseth og fortalte at Åge tre ganger hadde bekreftet at han skulle fortsette som Rosenborg-trener. Bratseth sto med hendene i lommen. Det lyste irritasjon av hele ham. Og så sa han setningen du sjelden hører en klubbleder si om en sittende hovedtrener: «Han blir for oss uspiselig», uttalte Bratseth.

Dermed var det klart at Hareides dager i Rosenborg var talte, og Hareide var i utgangspunktet klar for å ta over Norge.

«Problemet var bare at folk i Fotballforbundet heller ikke likte utviklingen. Det var krefter i sving for å hindre at han ble landslagstrener». 

«Han var på vei til å bli uspiselig også i Fotballforbundet», sier Sondre Kåfjord i boken. 

Men Hareide kom seg gjennom stormen, og ble til slutt landslagstrener. En jobb han hadde i fem år, frem til 2008.

Populært