Meny

Brækhus har mer å gi – drømmer om storkamp og retur til Norge

Cecilia Brækhus har ikke gått kamp siden juli og gleder seg til å komme tilbake i bokseringen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Cecilia Brækhus (37) vet hun ikke kan bokse for evig. Men før hun legger fra seg hanskene for godt, har hun mer hun vil bevise.

Om snaut to måneder går hun i igjen i ringen til sin 35. proffkamp. Den finner sted i USA og skal sendes på storkanalen HBO.

Det er snart ti år siden Brækhus vant sine første VM-belter i weltervekt (mars 2009), men det er først de siste årene at karrieren har tatt av skikkelig. Hun var sentral i å få proffboksing tillatt i Norge og gikk fire kamper på hjemmebane. Så åpnet muligheten seg i USA.

Det er jo et eventyr, og det har tatt helt av. Det er litt rart, egentlig. Jeg hadde ikke trodd det skulle ta av slik det gjorde, sier Brækhus til NTB med entusiasme, men også litt tristhet, i stemmen.

– Det er litt trist fordi … altså, jeg har jo en spesiell historie. Jeg var ute av Norge i lang, lang tid, og så fikk vi bort det forbudet og kunne vende hjem. Men det er vanskelig å være en verdensmester hjemme i Norge og skulle bygge opp idretten på nytt. Da tok jeg turen til USA, og det skaper jo dessverre en viss distanse til Norge. Kampene går midt på natten, og det er litt sårt. Men vi skal prøve å finne en balanse der framover, fortsetter hun.

– Et par kamper til

37 år gammel er hun fortsatt en av de største profilene innen internasjonal kvinneboksing. Kvinnene blir stadig mer verdsatte i idretten, og flere profiler dukker opp. Det er med på å inspirere Brækhus til å fortsette.

Den eksplosjonen som har skjedd nå blant kvinneboksere, med tanke på eksponering og at alle store promotorer nå plukker opp kvinneboksere, den bølgen er det utrolig stort å være med på. Og veldig motiverende for et par kamper til, sier hun.

– Hvor lenge ser du for deg å holde på?

– He-he. Nå tar jeg det kamp for kamp. Men jeg er jo en bokser som ikke tar så mye juling. Så jeg har fremdeles noen kamper igjen.

SE VIDEO: Brækhus med tre verdensrekorder i Guinness rekordbok:

Stormøte?

Brækhus vurderer det som sannsynlig at hun bokser sine to neste kamper i USA. Og hun ønsker å bokse i Norge før hun legger opp. Det jobber promotorselskapet hennes for parallelt med annen aktivitet.

I tillegg svirrer en mulig stjernekamp mot Katie Taylor (32) i luften. Iren er ubeseiret gjennom elleve proffkamper, verdensmester i lettvekt i to forbund og en av de heteste kvinnebokserne i verden for øyeblikket.

– En slik kamp kan skje i 2019, og den vil bli stor. Men det er en del forhandlinger som skal gjøres før det kan skje. Vi bokser i forskjellige vektklasser, og jeg har tross alt litt flere belter og meritter å komme med, sier Brækhus, som vil miste de fem VM-beltene i weltervekt dersom hun skulle bestemme seg for å møte Taylor i en lavere vektklasse.

– Det ville vært enormt tøft, selvfølgelig. Jeg har brukt et halvt liv på å samle dem, og det er veldig mye knyttet til de beltene. Så jeg skal i så fall sette mine krav.

– Penger?

Det vil jeg egentlig ikke kommentere. Men selvfølgelig: dette ville vært en kjempekamp, og de to kvinnene som skal stå i ringen og prestere, må jo selvfølgelig få full uttelling for det. Det forventer jeg.

Mindre involvert i forhandlinger

Før en eventuell kamp mot Taylor skal hun uansett gjøre unna en kamp før jul, nærmere bestemt 8. desember.

Motstander og sted blir klart i løpet av kort tid, ifølge Brækhus selv. Forhandlingene har hun i stor grad overlatt til promotorene hun samarbeider med i USA.

– Jeg klarer ikke å holde meg helt unna, og det kommer jeg aldri til å gjøre, men jeg kommer ikke til å ha det samme trykket som tidligere. Nå har jeg et team, både i USA og Norge, som jeg er veldig komfortabel med og stoler 100 prosent på. Da kan jeg konsentrere meg mer om det sportslige, sier Brækhus.

SE VIDEO: Brækhus tatt på senga da motstanderen kysset henne:

Populært