Brå føler med gulljagende Sundby

Tidligere skiløper Oddvar Brå lanserte nylig den nye boken om sitt liv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere skiløper Oddvar Brå lanserte nylig den nye boken om sitt liv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Martin Johnsrud Sundby venter fortsatt på sitt individuelle mesterskapsgull i en alder av 34 år. Oddvar Brå kjenner følelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sundby har vært med å dominere internasjonalt herrelangrenn i en årrekke. Merittlista inneholder tre sammenlagtseire i verdenscupen og ikke mindre enn 11 medaljer fra OL og VM.

Det individuelle gullet har han imidlertid til gode å slå kloa i. Under OL i Pyeongchang sist vinter måtte han nøye seg med sølv på tremila bak Simen Hegstad Krüger.

Oddvar Brå måtte i sin karriere også vente lenge på gullet, til tross for årelang dominans i langrennssporet. Først i en alder av 30 år lyktes han omsider og ble verdensmester på 15-kilometeren under VM i Holmenkollen i 1982.

Har ergret Brå

Skilegenden innrømmer at han føler med og kjenner seg igjen i Sundbys situasjon.

– Jeg gjør selvsagt det, men sånn er idretten. Det er stang ut og stang inn, og noen ganger er det mange stang ut og andre ganger mange stang inn. Sånn er det, og det må vi leve med, sier Brå til NTB.

I forirge uke ble den nye boken om livet til langrennslegenden fra Hølonda lansert. Den er ført i pennen av Thor Gotaas.

67-åringen deltok i ikke mindre enn fem vinter-OL, men uten å ta med seg et gull hjem. Brå vedgår at det har ergret ham.

– Det har det gjort, men det som har ergret meg mest, er kanskje det omkring det. Det som har gjort at det ble sånn det ble, ting jeg ikke kunne gjøre noe med selv, sier han.

– Hva tenker du på da?

– Det er ingen tvil om at det også i min tid var godt preparerte folk, og i tillegg var jeg uheldig med ski en periode, sier skilegenden.

Må se framover

Brå er samtidig tydelig på at det gjelder å ikke se seg for mye tilbake.

– Det er noe med idretten. Man må hele tiden passe på å gå videre. Du kan ikke stoppe og bruke energi på ting man ikke får gjort noe med. Sånn er det ellers i livet også, så jeg har forsøkt å være bevisst på å hele tiden gå videre, smiler han.

67-åringen fikk til slutt sitt etterlengtede mesterskapsgull. Det kan også Martin Johnsrud Sundby komme til å få. Først mulighet for Røa-løperen blir kommende vinters VM i Seefeld.

OL i 2022 går i og utenfor den kinesiske hovedstaden Beijing. Sundby har mer enn antydet at han også vil ha med seg det mesterskapet før han avslutter karrieren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært