Carlsen tåler ingen feilskjær i rankingdrama: – Setter en ekstra piff på det

Magnus Carlsen risikerer å miste posisjonen som verdensener før sjakk-VM i London. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Magnus Carlsen risikerer å miste posisjonen som verdensener før sjakk-VM i London. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I over sju strake år har Magnus Carlsen hersket som sjakkens verdensener. Den posisjonen ryker hvis han går på en smell i de siste rundene av europacupen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag spilte Carlsen remis for annen dag på rad. Det skjedde med hvite brikker mot tyske Alexander Donchenko. Verdensmesteren taper ratingpoeng hver gang han ikke vinner.

Carlsens luke til toer Fabiano Caruana har skrumpet til 4,3 poeng før tirsdagens runde i den europeiske klubbturneringen i Hellas. Han tåler ikke å tape noen av partiene han velger å spille de kommende dagene.

– Magnus har fortsatt litt å gå på. Han mister ikke forspranget med en remis til, men det blir stadig knappere, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til NTB.

Caruana har i høst vært uhyggelig nær å vippe Carlsen ned fra tronen som verdensener, men hittil har det ikke skjedd. Rankingthrilleren har naturligvis vært en stor snakkis i sjakkmiljøet og i opptakten til VM i november. Der stiller nettopp Caruana som Carlsens utfordrer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette gir en ekstra piff på det. Jeg har tro på at Magnus også er nummer én når vi går inn i VM, men det er klart at det er veldig tett nå. Det blir også VM-matchen. Verdensrankingen viser at dette blir noe helt annet enn det utgangspunktet vi hadde før oppgjørene mot Vishy Anand (2013 og 2014) og Sergej Karjakin (2016), mener Bae.

Best mot de beste

Lørdag vant Carlsen sitt første parti for Vålerenga i europacupen. Siden er det blitt to remis på rappen. Oslo-klubben har likevel gjort det skarpt og kjemper helt i tetsjiktet. Tirsdag skal Norges beste sjakklag møte aserbajdsjanske Odlar Yurdu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da er det ventet at Carlsen skal bryne seg på Shakhrijar Mamedjarov. Verdenstreeren er den siste spilleren som har slått nordmannen i klassisk sjakk. Det gjorde han i Biel-turneringen i slutten av juli.

Bae mener Carlsen får fram det beste i seg når han møter spillere i den ypperste verdenseliten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Magnus presterer best mot de beste, men er ikke like effektiv mot de svakere spillerne, sier NRK-eksperten og bruker de to siste dagene som et eksempel på det.

– Søndagens remis var egentlig bra. Da spilte han med svarte brikker mot en spiller som er veldig nær verdenseliten, men en remis med hvite brikker mot en langt svakere spiller er et skuffende resultat. Det er en illustrasjon på det jeg mener har vært en akilleshæl for ham i svært mange år.

– Det er nok også derfor han har hatt en del trøbbel i lagturneringer. Der møter han en del svakere spillere enn han vanligvis gjør i toppturneringene, og da er det ikke så lett å få ballen i mål, sier Bae.

Han tror Carlsen stilte i årets europacup i greske Halkidiki for å bli bedre mot spillere som er et godt stykke unna verdenstoppen.

Avgjør selv

Vålerenga lar det være opp til Carlsen selv å avgjøre når han skal spille. 27-åringen valgte å stå over åpningsrunden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi respekterer ønskene til Magnus. Han er spillesugen, men vi lar det være opp til ham selv, sier klubbens lagleder Dag Danielsen til NTB.

– Er han helt uberørt av rankingpresset?

– Vi snakker ikke om det. Magnus gir uttrykk for at det er laget som er det viktigste.

Vålerenga kjemper om medalje når tre runder gjenstår. Bae er imponert over det klubben har fått til.

– De har klart å få på plass et lag som er helt unikt i norsk sammenheng. Det er et kanonlag som til og med kan ta seieren i europacupen om de får full klaff.