Svindal om karrierepunktum: – Blir rart å høre meg selv si det

Alpinkongen Aksel Lund Svindal ser ikke fram til den dagen han må si at «nok er nok». Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Alpinkongen Aksel Lund Svindal ser ikke fram til den dagen han må si at «nok er nok». Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Legene har gitt Aksel Lund Svindal beskjed om at kneet begynner å få nok. Alpinkongen er ikke redd for å ta feil avgjørelse om egen framtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av november går startskuddet for fartssesongen. Da står utfor og super-G på verdenscupprogrammet i canadiske Lake Louise. Om Svindal stiller til start og går løs på nok en vinter med hardkjør helg etter helg, vet ingen.

Romerikingen er fortsatt i tenkeboksen. Han har opp gjennom karrieren kommet tilbake fra flere alvorlige skadeavbrekk, men de siste årene har høyrekneet vært kinkig.

Nylig erkjente Svindal at han hadde lagt opp om han i april hadde vært tvunget til å ta en avgjørelse om veien videre.

Han sier til NTB at legene fortsatt gir ham fritt spillerom, men de har også kommet med en advarsel.

Les også: Ryste om Svindal: – Intet nytt er godt nytt

Jansrud gruer seg til Svindal slutter

– Det vil føles veldig rart

– De sier at det begynner å bli nok. Det betyr ikke at det er nok nå, men på et aller annet tidspunkt kommer jeg dit.

– Hvordan blir det å måtte ta en endelig avgjørelse?

– Jeg tror det vil føles veldig rart. Den eneste avgjørelsen her som vil være endelig, er hvis jeg sier at «nå er det slutt». Alt annet er jo en fortsettelse, sier Svindal og fortsetter:

– Det vil være en stor avgjørelse. Det vil bli rart å høre meg selv si det for første gang. Jeg er ikke bekymret for at det vil bli en feil avgjørelse, men jeg kjenner på at det ikke er noe jeg gleder meg masse til.

Les også: Alpinsjef Ryste: – Umulig å vite om Svindal fortsetter

Svindal har ingen tidsfrist

Luksus

35-åringen sier han greier å være ærlig med seg selv. Han føler seg heldig som ikke har følt seg presset verken på tid eller fra omgivelsene.

– Jeg er i en luksussituasjon. Det er ikke så veldig mange som kan velge helt fritt. Jeg har ikke egne barn å forholde meg til, det er ikke et landslag som vil kaste meg ut eller utstyrsleverandører som krever et svar. Veldig mange før meg har hatt en mye kjipere situasjon, for de har ikke hatt noe valg eller hatt folk som har presset på noe voldsomt.

Aksel Lund Svindal:

*Alder: 33 (26. desember 1982)

*Idrett: Alpint

*Klubb: Nero

*OL-medaljer: 3 (1-1-1)

*VM-medaljer: 8 (5-1-2)

*Verdenscupen: 2 sammenlagtseirer (2009, 2007), 32 enkeltseirer.

* Aktuelt: Falt i Kitzbühel og skadet det fremre korsbåndet i kneet og er ute for sesongen.

* Alvorlige skader: Kuttskade i setemuskelen (2007), akilles (2014), korsbånd (2016).

– Når jeg er i den situasjonen jeg er i, føler jeg det er riktig å bruke den til å tenke meg godt om. Det er ikke noe mer dramatisk enn det.

Etter forrige sesong trente Svindal lett og alternativt lenge. Først i midten av juni begynte han å trene styrke intensivt. Det var en av flere viktige tester for å se hva kneet tåler.

– I hele sommerferien hadde jeg nesten bare styrke. Da fikk jeg en ganske bra økning, og den utviklingen har jeg greid å opprettholde. Jeg var nok sterkere for fire år siden, men det er faktisk ikke så stor forskjell. Jeg er i det rommet jeg bør være i. Jeg tror jeg er fysisk bedre nå enn jeg var i fjor, forteller romerikingen.

Les også: Sportssjef: – Lund Svindal er klar for neste sesong

Jansrud tviler på Svindal-avhopp

Progresjon

Også skikjøringen har hittil gått bedre enn Svindal trodde på forhånd. Han har vært i stand til å kjøre på tid med sine landslagskamerater under trening.

– Nå er det ikke så håpløst, og jeg kan få mer mengde på det. Det er en progresjon.

I februar suste Svindal inn til et etterlengtet OL-gull i utfor. Det var første gang Norge fikk en olympisk mester i fartsdisiplinen. Han står også med OL-gull i super-G fra 2010-lekene i Vancouver, der han også tok sølv i utfor og bronse i storslalåm.

Merittlista i VM viser fem gull, ett sølv og én bronse.

Svindal står med 35 verdenscupseirer, der tre av dem kom sist sesong. I 2007 og 2009 vant han den store krystallkula som sammenlagtvinner av den totale verdenscupen. Han har også tatt hjem cupene i super-G (fem ganger), utfor (to), storslalåm og superkombinasjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært