Helleland: – Slik oppførsel blir aldri akseptabel

Linda Hofstad Helleland gir Beckie Scott støtte.
Linda Hofstad Helleland gir Beckie Scott støtte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland er opprørt over at Beckie Scott nylig skal ha blitt utsatt for ufin behandling av styremedlemmer i antidopingbyrået.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canadiske Scott leder utøverkomiteen i Verdens antidopingbyrå (WADA). I forbindelse med at styret gikk inn for å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået som fullverdig medlem, trakk hun seg imidlertid fra WADAs uavhengige komité for regeletterlevelse.

I et intervju med BBC hevder nå den tidligere langrennsløperen at enkelte av WADA-toppene «behandlet henne respektløst» på et møte. Scott skal også ha blitt utsatt for «upassende» kommentarer og gester fra enkelte styremedlemmer.

I intervjuet sier Scott videre at behandlingen hun fikk var et uttrykk «for en generell holdning om å avfeie og underminere utøvernes stemme».

– Jeg følte et intenst press da jeg gikk inn i det møtet. Det oppsto latter da jeg leste listen over utøverorganisasjoner som gikk imot Russland-beslutningen, sier Scott til BBC.

Aktuelt: Dopingekspert reagerer på langrennsjentenes Russland-uttalelser

Helleland: – Ikke akseptabelt

I en uttalelse gitt til den britiske allmennkringkasteren vedgår WADA at «det gikk hett for seg» på det aktuelle møtet i forrige måned, og at de sterke meningene partene forfektet «påvirket tonen og atmosfæren».

Organisasjonen er samtidig klar på at utøvernes stemme ble hørt i diskusjonen.

Linda Hofstad Helleland, visepresident i det internasjonale antidopingbyrået, går i et Twitter-innlegg langt i å gi Beckie Scott full støtte.

– Slik oppførsel er aldri akseptabelt. Nå er det tid for å vise lederskap. Det er tid for å forstå én av grunnene til hvorfor WADA-styret eksisterer: For å respektere og beskytte utøverne. Og lytte til deres synspunkter. Det finnes ikke rom for mobbere, skriver Helleland.

Les også: Idrettsstyret kraftig ut mot WADA-vedtak

Led nederlag

Den norske WADA-visepresidenten var i likhet med Beckie Scott svært kritisk til å ta Russland inn i varmen igjen, men ble nedstemt på styremøtet på Seychellene.

– Jeg er veldig skuffet på vegne av rene utøvere og alle som tror på en ren idrett. Dette kaster en mørk skygge over troverdigheten til antidopingbevegelsen, sa Helleland etter at avgjørelsen var tatt.

Visepresidenten mente det var feil å ønske russerne velkommen tilbake før de fullt og helt hadde oppfylt kravene som ble stilt da det russiske antidopingbyrået ble utestengt.

WADA-styret valgte likevel å lempe på to av kravene, slik at Russland allerede nå kunne gjeninnsettes som fullverdig medlem.

Les også: Borch stoler ikke på WADA

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært