Johaug, Østberg og Falla holder fast på høydetrening

<p>– Hvis de har tenkt seg til OL i Beijing i 2022, så må de kanskje begynne å trene i høyden med tanke på at rennene der går i 1700 meters høyde, sier Therese Johaug.</p>
– Hvis de har tenkt seg til OL i Beijing i 2022, så må de kanskje begynne å trene i høyden med tanke på at rennene der går i 1700 meters høyde, sier Therese Johaug. Foto: NTB scanpix

Fredag reiser Petter Northug, Sindre Bjørnestad Skar og Pål Golberg til høyden i Livigno. Om en uke treffer de fem av langrennsjentene i Val Senales.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Therese Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla er tre av et titall norske landslagsløpere som skal til den tradisjonsrike samlingen i Val Senales i oktober.

Det tallet er det laveste noen gang. En rekordstort antall velger å utelukkende å trene i lavlandet inn mot sesongåpningen.

Nytten av høydetrening er satt i spill. Spesielt i sesonger der mesterskap går i lavlandet, eller i mellomhøyde slik VM i Seefeld til vinteren gjør.

– Det er ikke noe problem for meg

– Jeg skal dit. Du må fortsette med noen tradisjoner. Jeg synes det er fint å komme dit og få gått på ski. Det er godt å være på samling i 14–15 dager, komme inn i de rutinene uansett om det er i høyden eller ikke. Jeg har alltid hatt bra

effekt av høydetrening, og har aldri hatt noe problem med å komme i form til Beitostølen. Jeg har alltid følt meg sterk etter å ha vært i Val Senales. Det er ikke noe problem for meg. Jeg synes det er fint å komme seg bort litt. Det er kjempefint der, og jeg vet at jeg får trent bra der. Få mat servert og alt. Det er luksus, sier Maiken Caspersen Falla til NTB.

Støtte fra Østberg

Ingvild Flugstad Østberg skal også til Val Senales. Hun har allerede gjennomført to opphold hittil i sesongoppkjøringen, ett i privat regi sammen med Therese Johaug og ett i regi av landslaget.

– Jeg holder fast på høydetrening. Jeg har tester som viser at det hjelper for meg, men jeg har også troen på det. Mine erfaringer med høydetrening er gode helt siden jeg fikk være med som hospitant fra før jeg var 20 år også. Det har alltid fungert for meg, og da har jeg ikke sett noen tunge grunner til å endre på det. Dette føles riktig for meg, og jeg kommer til å fortsette med det, sier Østberg til NTB.

Den samme holdningen har Therese Johaug. Hun snakker mye med Marit Bjørgen som også var en svoren tilhenger av trening i høyden gjennom hele karrieren.

– Jeg har veldig god erfaring med høydetrening fra før, og jeg tror at det er en type trening som passer meg bra. Jeg velger å kjøre det «safe» opplegget som jeg har kjørt i alle de år, og jeg vet at jeg har lyktes med det. Da slipper jeg å tenke på noe annet. Jeg ønsker å ta med meg de gode erfaringene videre. Jeg ser ikke noe poeng i at høydetrening ikke skal kunne fungere i fortsettelsen heller, sier Johaug til NTB.

Mange vil ikke

Ragnhild Haga Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ragnhild Haga Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Landslagskollega Ragnhild Haga ønsker ikke å dra til høyden. Hun mener at hun har større utbytte av å trene hjemme i Norge. I fjor endte det med at hun tok OL-gull. Det er mulig at det finnes flere veier til toppen. Heller ikke ekspertene er enige i hva som er smartest.

– Folk må få gjøre det som de synes fungerer best for dem. Hvis de mener at de ikke får noen nytte av høydetrening, så må de være hjemme. Det har skjedd store forandringer bare på de to årene som jeg har vært borte, og da må folk bestemme over seg selv. Men hvis de har tenkt seg til OL i Beijing i 2022, så må de kanskje begynne å trene i høyden med tanke på at rennene der går i 1700 meters høyde. Jeg tipper at flere kommer til å prioritere høyde mer fra neste sesong, sier Therese Johaug.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært