Tysk TV-kanal hevder å ha avslørt dopingsvikt under OL i Sør-Korea

VIDEO: Se klippet den tyske tv-kanalen har fått tilsendt her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt videomateriale avdekker grove sikkerhetsbrister i antidopingarbeidet under OL sist vinter, ifølge den tyske kringkasteren ARD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanalen har fått tilsendt en video fra en varsler som tilsynelatende viser et ulåst kjøleskap med urinprøver inne på et testrom, skriver Dagbladet.

ARD hevder videre at også konfidensielle papirer lå fullstendig tilgjengelig i kontrollrommet uten at noen kontrollærer var til stede. Og ifølge kanalens medarbeidere var ikke dette de eneste tilfellene av svikt i rutinene hos arrangøren i Pyeongchang.

– Galskap

Etter avsløringene om utstrakt dopingjuks under OL i Sotsji fire år tidligere, var det klart hvilken jobb som måtte gjøres opp mot vinterlekene i 2018. Man hadde ikke råd til tabber. Likevel ser det ut til å ha skjedd.

– Etter min oppfatning kan man ikke gå fra kontrollrommet uten at noen følger med. Det er definitivt ikke greit, spesielt ikke når det er tatt prøver der og det ligger dokumentasjon i rommet, sier den mangeårige dopingkontrolløren Volker Laakmann, som ARD har intervjuet i forbindelse med de siste avsløringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet intervjuobjekt er den sveitsiske laglegen Lukas Weisskopf, som var til stede under OL og sier han opplevde tilsvarende omstendigheter.

– Alt er helt åpent. Man kan manipulere alle prøvene eller fjerne dem. Galskap, sier Weisskopf.

Aktuelt: Dopingekspert reagerer på langrennsjentenes Russland-uttalelser

– Kan gi nye dommer

ARD trekker fram muligheten for at dette gjør at dopingtatte utøvere fra vinterens OL kan få sine utestengelser eller straffer opphevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge idrettsjuristen Michael Lehner mener det vil være stor sjanse for å bli frikjent dersom det blir bevist at dopingprøvene ikke har vært håndtert på riktig måte.

– Det finnes ikke noe lettere forsvar. Enhver prøve som var i dette dopinglaboratoriet er ubrukelig, sier Lehner.

Kommentar: Har Norges Skiforbund gjort antidoping-hjemmeleksen sin?

WADA-erkjennelse

Ifølge ARD skrev Verdens Antidopingbyrå (WADA) i sin OL-rapport at «ulåste kjøleskap» og «manglende sikkerhetspersonell» forekom ved enkelte anledninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanalen hevder imidlertid å sitte på mer videomateriale som viser hvordan antidopingarbeidet sviktet gjentatte ganger.

Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som har ansvaret for dopingkontrollene i OL. Den nevnte laglegen Weisskopf hevder å ha overbrakt sine bekymringer rundt antidopingarbeidet i Pyeongchang til IOC for et halvår siden, men han har fortsatt ikke fått svar.

Kommentar: Et slikt krav fra en sponsor bør derfor applauderes av Antidoping Norge