AaFK tilbake på tabelltoppen da rivalene snublet

Aalesund-trener Lars Bohinen kunne glede seg over 3-1-seier borte mot HamKam søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Aalesund tok sin første seier på tre kamper med 3-1 borte mot HamKam. Både Mjøndalen og Viking avga poeng i opprykkskampen i 1. divisjon i fotball søndag.

Dermed er AaFK tilbake som serieleder med 53 poeng. Målforskjell holder laget foran Mjøndalen, som spilte 2-2 borte mot Ull/Kisa noen timer etter Aalesunds seier i Hamar.

Sunnmøringene kan vise til tre plussmål mer enn Mjøndalen. Viking følger på tredjeplass med sine 49 poeng. Stavanger-klubben kollapset stygt i 2-4-tapet hjemme mot Tromsdalen.

Aalesund var først ut av topplagene søndag. Holmbert Fridjonsson, Torbjørn Agdestein og Pape Habib Gueye scoret hvert sitt mål i AaFKs snuoperasjon på Briskeby.

Søndag havnet AaFK under etter en halvtime. Abubakar Aliyu Ibrahim banket HamKam i føringen på en svak klarering. Lagene var like langt da Fridjonsson upresset headet inn 1-1.

Rødt

Etter en time kom nok et hodemål. Denne gangen stanget Agdestein et innlegg utakbart forbi keeper. Scoringen kom i kjølvannet av et frispark.

HamKams jakt på en utligning fikk seg en solid knekk da Markus Solbakken ble utvist med 20 minutter igjen å spille. Som bakerste mann satt han inn en susende takling på AaFK-innbytter Pape Habib Gueye. Solbakken var ikke på ball, og dermed så han det røde kortet.

Åtte minutter senere bredsidet Gueye inn Aalesunds 3-1-scoring.

Mjøndalen måtte greie seg med 2-2 på Romerike. Jonathan Lindseth ga laget ledelsen etter tre minutter, men ikke lenge etterpå utlignet Ole Andreas Nesset for Ull/Kisa.

Etter pause dunket Lars Jørgen Salvesen inn 2-1 for hjemmelaget. Ti minutter senere utlignet Tonny Brochmann med en drømmescoring fra 16 meter.

Klappet sammen

Viking klarte ikke å reise seg fra tapet mot Florø sist. Det så lyst ut da Johnny Furdal og Kristian Thorstvedt ga vertene 2-0, men Viking kollapset skulle komme til å kollapse stygt.

Vegard Lysvoll reduserte for Tromsdalen like før pause, mens Sondre Bjørshol gjorde selvmål i det 55. minutt. Deretter gjorde Anders Jenssen og Mo Ahamed hvert sitt mål.

På overtid ble Viking-spiller Johnny Furdal utvist for sitt annet gule kort.

7-2-seier

Uten en sykmeldt trener Mark Dempsey slo Kongsvinger til med 7-2 hjemme mot Åsane. Olav Øby og Adem Güven ble begge tomålsscorere. Sistnevnte gjorde også selvmål i oppgjøret.

Strømmen fortsatte sin eminente form da Florø ble slått 2-0. Romerikingene har vunnet fem av sine sju siste kamper. Oppsvinget har hjulpet Strømmen fra å stå i akutt nedrykksfare. Sindre Mauritz-Hansen og Moses Ebiye scoret målene i søndagens hjemmeseier.

Florø ligger nest sist med 24 poeng når fire kamper gjenstår. Notodden besitter kvalifiseringsplassen med to poeng mer. Søndag tapte laget 0-1 borte mot Nest-Sotra. Sondre Liseth ble matchvinner i det 77. minutt.

Levanger, som har så godt som rykket ned til 2. divisjon, spilte 0-0 borte mot Jerv. Trønderne ligger helt sist på tabellen med 15 poeng. Det skiller elleve poeng opp til Notodden når det er tolv poeng igjen å spille om.

I dagens siste kamp vant Sandnes Ulf 1-0 hjemme mot Sogndal. Sanel Kapidzic avgjorde etter pause.