Langrennsjentene finner styrken i fellesskapet

Kathrine Harsem (foran), Ingvild Flugstad Østberg (bak) og Therese Johaug under treningen på samlingen i Fåvang sist uke. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.
Kathrine Harsem (foran), Ingvild Flugstad Østberg (bak) og Therese Johaug under treningen på samlingen i Fåvang sist uke. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samhold, trygghet og fellesskap er stikkord som går igjen når landslagsjentene får spørsmål om hvor de henter styrken sin fra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To tragiske dødsfall i løpet av kort tid har satt toppidrettslivet i perspektiv for landslagsjentene i langrenn. Først døde den tidligere landslagsløperen Vibeke Skofterud i en vannscooterulykke. Deretter fikk Ida Eide, søster til landslagets Mari Eide, hjertestans i et mosjonsløp. Bestevenninnen til Therese Johaug ble erklært død dagen etter.

Samlingen på Kvitfjell sist uke ble annerledes enn tenkt. Programmet ble gjort litt om for å få gi jentene mer tid til hverandre.

Det virket som det hadde gjort dem godt, for de framsto rolig, trygge og imøtekommende da pressen var invitert oppover.

– Det er blitt uvirkelig mye. Det er litt sånn at er det mulig? Opp i det hele er det bra at vi er den gruppa som vi er, og jeg kjenner veldig på den tryggheten som vi har i laget. Vi kan være oss selv, vi kan snakke om alt, støtte oss til hverandre, le sammen, gråte sammen. Det er det beste med alt oppe i det her. Sammen med andre kan vi være oss selv og hente styrke i laget. Du får perspektiv på hva som virkelig betyr noe, sa Ingvild Flugstad til NTB under samlingen på Kvitfjell sist uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faller naturlig

Ragnhild Haga mener det er viktig at løperne tar vare på hverandre.

– Det er en kultur for å ta vare på menneskene og ikke bare skiløperne opp i det hele. Det er noe som faller naturlig for mange på laget. Det er mange omsorgsfulle jenter, og det er en stor styrke. Jeg synes at vi står veldig godt sammen. Det har vært mye trist og mye tøft, men det er ikke noe vi får gjort så mye med. Som alt annet her i livet må også toppidretten takle det på best mulig måte, mente Haga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser ikke på hverandre som skiløpere, vi ser på hverandre som venninner. Vi er nære og har det bra sammen. Det er et godt fellesskap. Det er der styrken kommer fra, fastslo Maiken Caspersen Falla.

Tøff periode

Therese Johaug er akkurat kommet tilbake etter 18 måneders utestengelse fra doping og er kanskje den som har hatt det aller tøffest den siste tiden. Det er blitt mange smeller på kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun var på lag med Vibeke Skofterud i mange sesonger, og Ida Eide var hun svært nær knyttet til. De feiret blant annet 30-årslag sammen i sommer.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært en tøff periode, men jeg er veldig heldig som er på det laget jeg er og at vi har det samholdet vi har. Vi henter styrke fra hverandre. Du får et perspektiv på livet, og jeg har en fantastisk kjæreste og familie som støtter og backer meg opp. Det er samhold og fellesskap som gjør at en klarer å motivere seg til å stå på videre. Støtteapparatet jeg har rundt meg med leger, psykologer og trenere hjelper meg, sa Johaug til NTB.