Tidligere verdensrekordholder om norsk suksess: – Inspirasjonen kan slå feil ut

Jakob Ingebrigtsen tok to EM-gull i sommer. Wilson Kipketer synes det er bra hvis folk blir inspirert til å trene grunnet Ingebrigtsens suksess, men mener samtidig at inspirasjonen kan slå feil ut.
Jakob Ingebrigtsen tok to EM-gull i sommer. Wilson Kipketer synes det er bra hvis folk blir inspirert til å trene grunnet Ingebrigtsens suksess, men mener samtidig at inspirasjonen kan slå feil ut.  Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere verdensrekordholderen på 800 meter, Wilson Kipketer, mener at man ikke kan inspirere alle til å gjøre som Ingebrigtsen-brødrene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk friidrett er i vinden om dagen. I fjor tok Karsten Warholm og Filip Ingebrigtsen henholdsvis gull og bronse under VM i friidrett, mens Warholm og Jakob Ingebrigtsen sørget for tre gull under friidretts-EM i august.

I etterkant av gullene til 17 år gamle Jakob Ingebrigtsen, blusset debatten om barneidrett opp igjen i Norge. Den tidligere verdensrekordholderen på 800 meter, Wilson Kipketer (45), mener det er viktig å påpeke at ikke alle kan bli mestere.

– Det er en inspirasjon for hele landet at utøverne gjør det bra, og det er bra hvis gode resultater kan føre til at folket kommer mer i aktivitet.

– Prestasjonene til Ingebrigtsen-brødrene og Warholm er flotte, men hvis inspirasjonen blir brukt på feil måte, gjennom å si at «det er hardt arbeid hver dag og mye trening som skal til for å bli best», mister man mange folk på veien. Inspirasjonen kan slå feil ut, sier Kipketer til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke alle blir mestere. Vårt mål med dette prosjektet er nå alle. Vi må også nå de som ikke ønsker å bli best, legger han til.

Kipketer, som representerte Danmark i sin karriere og er dansk statsborger, flyttet fra Kenya i 1990 for å studere i København. Han er i Norge i disse dager i forbindelse med et nytt prosjekt som skal handle om å få folk i form. Han skal også delta i et seminar og i det såkalte Folkeløpet som arrangeres i Drøbak lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis jeg ikke trener selv, legger jeg på meg

Kipteker mener at man må motivere barn forsiktig til å komme seg i aktivitet i ung alder.

Hvis barn sitter inne hver dag med sine iPads og spiller spill, kan det bli et problem i fremtiden. Det er viktig at folk er oppmerksomme på dette.

Kipketer har tre VM-gull på 800 meter, samt har han sølv og bronse fra OL. I 1997 satte han verdensrekord på 800 meter på tiden 1.41.11. Tiden er fortsatt den nest raskeste noen har løpt distansen på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Wilson Kipketer og Quincy Douglas (midten) og Øyvind Kvernen (t.v.) sammen på Bislett stadion onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Wilson Kipketer og Quincy Douglas (midten) og Øyvind Kvernen (t.v.) sammen på Bislett stadion onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Da jeg var aktiv, konkurrerte jeg mot flere norske løpere, blant annet Atle Douglas og Vebjørn Rodal. Dette gjorde meg mer populær i Norge, og det er hyggelig å være her nå. Vi ønsker at å gjøre det enkelt for alle å løpe og bevege seg, sier Kipteker, som har med seg Øyvind Kvernen og tidligere sprinter Quincy Douglas på laget.

Kipteker sier at han fortsatt trener litt selv.

Hvis jeg ikke trener selv, legger jeg på meg, og da må jeg kjøpe nye klær. Det blir dyrt, sier han lattermildt.

Kvernen sier at påmeldingen til seminaret i Oslo torsdag har vært laber.

– Foreløpig har det vært det vært veldig dårlig. Vi har ikke nådd ut med markedsføringen. Det er mulig det har kommet litt brått på folk, sier han til ABC Nyheter.