Andersen og IAAF vurderer utestengelsen av russisk friidrett på nytt

Rune Andersen leder IAAFs spesialgruppe i Russland-saken. Han står nå i spissen for å vurdere om russisk friidrett skal få komme inn i varmen igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Rune Andersen leder IAAFs spesialgruppe i Russland-saken. Han står nå i spissen for å vurdere om russisk friidrett skal få komme inn i varmen igjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) varsler en gjennomgang av Russlands utestengelse etter at landets antidopingbyrå ble tatt inn i WADA-varmen igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag vedtok styret i Verdens antidopingbyrå å gjeninnsette Russland som fullverdig WADA-medlem. Det ble gjort til tross for motstand og klare advarsler.

Noen timer senere opplyste IAAF at utestengelsen av Russlands friidrettsforbund vil bli vurdert på nytt i løpet av ukene som kommer, men understrekte at det ikke er gitt at den blir opphevet.

IAAF viser til at forbundet har egne kriterier og krav overfor russerne.

Aktuelt: WADA endret krav mot Russland: – Det kan ikke fortsette sånn som det er nå

Ledet av Andersen

Russland som nasjon har vært utestengt fra internasjonal friidrett siden november 2015. Det skjedde i kjølvannet av mistanken om at russerne hadde drevet med statsstøttet doping.

Utelukkelsen er blitt opprettholdt flere ganger, senest i juli i år. Det gjorde IAAF-styret på anbefaling fra forbundets spesialgruppe i Russland-saken. Nå skal gruppen, med dens norske leder Rune Andersen i spissen, gjøre en ny gjennomgang og se om russerne kan komme inn i IAAF-varmen igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sommer gjorde Andersen det klart at Russland må innfri tre krav om utestengelsen skal oppheves. Det ene var at russerne fikk tilbake sitt medlemskap i WADA, og med torsdagens nyhet er det kravet innfridd.

Les også: WADA endret krav mot Russland: – Det kan ikke fortsette sånn som det er nå

Må gi tilgang

Videre krever IAAF at russiske myndigheter vedkjenner seg funnene i McLaren- og Schmid-rapportene. Det vil si at de innrømmer at myndighetspersoner var involvert i et utstrakt dopingprogram og at de hjalp til å skjule det.

Til slutt må Russland åpne opp for tilgang til testene som har blitt foretatt på antidopinglaboratoriet i Moskva mellom 2011 og 2015.

– Disse to gjenstående kravene og andre kriterier må diskuteres av spesialgruppen, og det må skje før en anbefaling blir gitt til IAAF-styret. Det har fungert bra for friidretten de tre siste årene at vi har våre egne kriterier og prosess, sier IAAF-president Sebastian Coe.