Sjögren har planen klar for VM-suksess

Martin Sjögren hadde grunn til å juble etter at kvinnelandslaget løste VM-billett med 2-1-seier over Nederland tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Martin Sjögren hadde grunn til å juble etter at kvinnelandslaget løste VM-billett med 2-1-seier over Nederland tirsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bragdseieren mot europamester Nederland ga billett til fotball-VM. Nå kan Martin Sjögren iverksette planen som skal gi Norge etterlengtet sluttspillsuksess.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toeromspillet som har ligget og lurt blir nå en hodepine for Nederland, Danmark, Sveits og Belgia, som skal kjempe om Europas siste VM-billett. For Norge begynner forberedelsene til sluttspillet.

– Vi har allerede en kamp booket inn i oktober, og vi kommer til å få gode tiltak både da og i november. Vi har en plan, men alt har ligget på hold siden ingen visste om det ville bli toeromspill. Nå trykker vi nok på knappen en av de nærmeste dagene og spikrer det som skal skje, sier Sjögren til NTB.

Det er drøyt ni måneder til avspark i Frankrike, og Sjögren planlegger å fortsette lagets utvikling, som har vært rivende siden det skuffende fjoråret.

– Vi skal fortsatt samarbeide tett med Olympiatoppen og benytte oss av deres ressurser, og vi skal forsette å gjøre grep for å utvikle laget. Det er et ungt lag med en oppadgående kurve. Vi skal forsette å utvikle både spillerne og gruppa slik at vi er enda bedre når vi kommer til VM, sier han.

Ekstremt mye bedre

– Allerede har vi tatt ekstremt store steg. Vi er blitt bedre og bedre siden EM i fjor, og jeg synes vi er ekstremt mye bedre enn da vi møtte Nederland i oktober i fjor. Gruppen fungerer veldig bra, og spillerne tar til seg ideene vi jobber med. Nå behersker vi både angreps- og forsvarsspill på høyt nivå.

I verste fall kunne VM-drømmen vært knust tirsdag, og da ville neste aktuelle sluttspill ligge nesten tre år fram i tid. Det ville trolig utløst et generasjonsskifte.

– Den situasjonen kan ikke sammenlignes med det som ligger foran oss nå. Vi er klare for VM, som blir en mulighet til å kvalifisere seg til OL. Nå får vi arbeidsro, og det betyr også at spillerne formodentlig vil satse et år eller to til, sier Sjögren.

– Vi styrer vår egen planlegging, for vi vet akkurat hva vi skal gjøre til neste sommer.

Lærte mye i EM

Sjögren fikk en tøff start da han overtok et norsk landslag som hadde kvalifisert seg til EM under Roger Finjord. Sluttspillet i Nederland ble Norges dårligste noensinne (av 11 EM, sju VM og tre OL), med tre strake tap og null scoringer. Så trakk Ada Hegerberg seg fra landslaget, og Norge tapte bortekampen mot Nederland i VM-kvalifiseringen.

– Det føles veldig deilig at vi klarte å vinne gruppen, men jeg vil ikke snakke om revansj. Jeg gleder meg bare over at vi greide å snu det. Vi har gjort en rekke grep og jobbet veldig hardt siden EM. Vi lærte enormt mye av det mesterskapet som kan hjelpe oss til å lykkes neste gang, sier Sjögren.

Han er imponert over hvor helhjertet spillerne har stilt opp på hans ideer.

– Vi har fått med gruppen 110 prosent, sier han.

Personvernpolicy