Kort vei fra suksess til fiasko i VM-kvalifiseringen

Guro Reiten i duell med Sherida Spitse i tirsdagens gruppefinale i VM-kvalifiseringen. Norge vant og sikret VM-billett et drøyt år etter EM-fiaskoen, mens europamester Nederland må ut i et tøft toeromspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Guro Reiten i duell med Sherida Spitse i tirsdagens gruppefinale i VM-kvalifiseringen. Norge vant og sikret VM-billett et drøyt år etter EM-fiaskoen, mens europamester Nederland må ut i et tøft toeromspill. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppespillet i kvinnenes VM-kvalifisering i fotball ble avsluttet tirsdag. Norge er tilbake i det gode selskap etter EM-fiaskoen, for andre er det motsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av lagene som spilte semifinale i fjorårets EM kommer høyst to til VM-sluttspillet. England vant sin gruppe, men EM-finalistene Nederland og Danmark er to av fire lag som skal slåss om Europas niende og siste VM-billett. Østerrike er allerede utslått.

Nederland kom til Oslo ubeseiret og uten baklengsmål i kvalifiseringen, men den norske 2-1-seieren sendte «Oranjevrouwen» ut i en tøff kvalifisering.

– Etter et EM der vi ikke presterte i det hele tatt virket Nederland som en umulig oppgave, men vi har gått trappene og har forbedret oss på alle områder. De første seks minuttene i dag var bare magiske, sa Guro Reiten etter at Norge var tilbake på topp.

Fikk hjelp

Danmark gjorde det vanskelig for seg med fjorårets streik som ga Sverige walkover og 3-0-seier i lagenes første møte. Sofia Jakobssons vinnermål i Viborg tirsdag sendte svenskene til VM. Hadde ikke Island avgitt poeng hjemme mot Tsjekkia, ville danskene vært ute av VM-dansen som femte beste toer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med norsk tap mot Nederland, ville det islandske poengtapet vært det som berget toeromspill for Martin Sjögrens lag. Nå gavnet det Danmark i stedet.

Mens danskene håper å bruke resten av året på å sikre VM-billett, kan de norske legge helt andre planer.

– Det gir oss stor ro å gå inn i de neste landskampperiodene med fokus på VM i 2019 i stedet for på omspillet. Jeg tror det vil gjøre stor forskjell for hva vi presterer neste år, sa Ingrid Hjelmseth til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utslått

Østerrike, som var sensasjonell semifinalist i forrige VM, endte som dårligste toer og er ute av dansen, i gruppa der Spania som eneste lag tok seg til VM med full poengpott.

Spania endte på 24 poeng, England på 22, mens de fem andre gruppevinnerne alle stoppet på 21 etter sju seirer og ett tap. Det var altså bare to ubeseirede lag i den europeiske VM-kvalifiseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveits, som i forrige VM tok seg til cupspillet, hadde gruppeseieren i lomma, men mistet den med 0-0 borte mot Polen. Skottland halte i land 2-1-seier i Albania med vinnermål av Jane Ross midt i 2. omgang og er VM-klar for første gang.

Tyskland avgjorde i praksis sin gruppe med lørdagens 2-0-seier på Island (med to mål av Svenja Huth) og fullførte verket med 8-0 over Færøyene.

Fredag trekkes semifinalene i toeromspillet, dit Belgia tok seg med 2-1-seier over allerede VM-klare Italia, som fikk sitt første poengtap.

Selve VM-trekningen skjer 8. desember i Paris, der åpningskampen i verdensmesterskapet spilles 7. juni neste år. Finalen i Lyon-forstaden Décines er akkurat en måned senere.