Utland sliter i klubben, herjer på landslaget

Lisa-Marie Utland i samtale med landslagssjef Martin Sjögren under kvinnelandslagets trening mandag. Selv om hun sliter med spilletid i klubblaget er hun landslagets mestscorende spiller i år og blir et viktig våpen i gruppefinalen mot Nederland i VM-kvalifiseringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Lisa-Marie Utland i samtale med landslagssjef Martin Sjögren under kvinnelandslagets trening mandag. Selv om hun sliter med spilletid i klubblaget er hun landslagets mestscorende spiller i år og blir et viktig våpen i gruppefinalen mot Nederland i VM-kvalifiseringen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lisa-Marie Utland har scoret like mange mål (5) på sine tre siste landskamper som på de 29 første. Hun herjer for Norge selv om hun sliter i klubblaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med hattrick i Slovakia fredag bidro hun til at Norge har matchball mot Nederland i VM-kvalifiseringen tirsdag. Hun scoret også begge målene i den vanskelige og viktige bortekampen mot Irland i juni.

– Jeg trives veldig godt i spillergruppa og har vel funnet min plass. Så får jeg også tillit, og det gir selvtillit. Da kan jeg slippe ned skuldrene og spille fotball, rett og slett, uten å tenke på så mye annet, sier hun NTB.

– Og så var det jo mange innhopp tidligere. Nå har jeg startet den siste tiden, og det er mye bedre, sier hun om det kraftig forbedrede scoringssnittet i landslagsdrakt.

Fram til i fjor øste hun inn mål for først Trondheims-Ørn og så Røa i Toppserien, men var ikke like giftig foran mål i landslagsdrakt. Siden overgangen til svenske Rosengård sliter hun med å få spilletid i klubblaget, men er samtidig blitt landslagets toppscorer. Med seks mål i år har hun dobbelt så mange som noen annen spiller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berg-og-dalbane

I Rosengård har hun tre mål på 13 kamper, hvorav hele 10 har vært som innbytter.

– Det har vært en berg-og-dalbane, med mye opp og ned. Jeg har lært veldig mye, både om fotball og meg selv, men det har vært noen veldig tunge stunder. Det er tungt ikke å få så mye spilletid. Du føler deg ikke så viktig, og det er ingen god følelse, sier hun om tilværelsen i Malmö-klubben.

– Nå er jeg skadefri og har vært det i halvannen, nesten to måneder. Det gir meg håp om mer spilletid, men samtidig konkurrerer jeg med Anja (Mittag) om plassen på topp, og hun er veldig god. Det gjør det ikke lettere at vi har lagt om formasjonen så vi spiller med bare én spiss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anja Mittag, som har vunnet både OL-, VM- og tre EM-gull for Tyskland og scoret 50 mål på 158 landskamper, er toppscorer i Damallsvenskan.

Utfordringer

– Treningshverdagen er veldig bra. Jeg får utfordringer hele tiden, for det er så mange gode spillere der. Det er jeg sykt fornøyd med, det er bare spilletiden som mangler for at jeg skal ha det helt perfekt. Det ville vært veldig artig å få spille sammen med Anja, men jeg må bare fortsette å prøve, sier Utland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spilletid har veldig mye å si for humøret. Når du har flyttet bort fra alle du kjenner, og det bare er fotball som gjelder, så blir det ekstra viktig. Men jeg gir meg ikke.

Nå handler det om å komme seg til et nytt VM-sluttspill. Utland var en overraskelse da hun som debutant ble uttatt i Norges tropp til sluttspillet i 2015, og hun fikk spilletid i Canada selv om hun slet med en skade.

Hun har scoret mot alle lagene i Norges VM-kvalifiseringsgruppe unntatt motstanderen som venter tirsdag. Hun fullfører mer enn gjerne samlingen av målvaktsskalper.

– Det ville være perfekt med scoring mot Nederland, men det blir veldig spennende. Vi er i en god flyt nå, og vi må tro på oss selv. Det er greit at nederlenderne er europamestere, men de er ikke «insane». Vi vet at vi kan være veldig gode, og vi skal prøve å vinne.