Tid for revansj: Har hatt Nederland i bakhodet i 315 dager

Landslagssjef Martin Sjögren og lagkaptein Maren Mjelde i samtale etter kvinnelandslagets trening i Oslo søndag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Landslagssjef Martin Sjögren og lagkaptein Maren Mjelde i samtale etter kvinnelandslagets trening i Oslo søndag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden 24. oktober i fjor har kvinnelandslagets spillere sett fram til tirsdagens gruppefinale i VM-kvalifiseringen. De lover Nederland knalltøff kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ventet på denne kampen siden 0-1-tapet i Nederland. Da det ble blåst av der nede, visste vi at vi måtte vinne resten av kampene. I nesten et år har denne kampen vært en motivasjon bakerst i hodet, og vi har gjort en god jobb på alle samlingene, sier kaptein Maren Mjelde til NTB.

I fjorårets EM-sluttspill ble Norge overkjørt av Nederland og tapte 0-1 i Utrecht. De norske spillerne jaget revansj i høstens VM-kvalifiseringskamp i Groningen og fortjente minst ett poeng, men tapte 0-1 igjen etter at Mjelde misset straffespark og Nederland scoret på overtid.

– I EM hang vi ikke sammen, men i kvalifiseringen gjorde vi en god bortekamp hvor jeg følte vi gjorde alt riktig, og likevel ble det tap. Vi har hatt to dårlige opplevelser mot Nederland, men kurven har vært stigende. Jeg håper vi gjør vår beste kamp mot dem tirsdag, sier Caroline Graham Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med norsk seier tirsdag vil Norge ha kvalifisert seg til sitt 19. EM- eller VM-sluttspill på rad. Uavgjort eller borteseier gir nederlandsk jubel, mens Norge (i beste fall) må ut i et tøft toeromspill. Den rekordlange rekka er i fare.

Favoritt i fare

Norge har aldri gått glipp av et VM-sluttspill for kvinner. Landslagssjef Martin Sjögren og hans spillere gir likevel favorittstempelet til motstanderen, men lover å selge seg dyrt.

– Nederland er regjerende europamester og må ses som favoritt, men vi er trygge på at vi kan klare å matche dem. Vi er fullt så gode som dem bare vi gjør det vi kan, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helt siden vi tapte i Nederland har vi sagt til oss selv at vi skal sette oss selv i en posisjon der vi har avgjørelsen i egne hender i siste omgang. Nå er vi der, og vi er fornøyd med det, men helt tilfredse er vi ikke før vi har tatt oss til VM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Treningen på Vålerengas arena på Valle søndag tydet på at han starter med de samme 11 som i fredagens 4-0-seier i Slovakia. Det er ikke skadeproblemer i troppen.

– Elise Thorsnes ble sendt hjem til USA på grunn av hamstringproblemer, og Ingrid Ryland ble hentet inn, men ut over det er status i troppen tipp topp, sier Sjögren.

Jager revansj

Ut over revansj for fjorårets to tap vil Norge også hevne 0-2-tapet mot Nederland i siste runde av VM-kvalifiseringen for fire år siden. Det er det norske kvinnelandslagets eneste poengtap på hjemmebane i VM-kvalifisering noensinne. 30 seirer og 1 tap er fasit.

– Jeg husker den kampen. Vi hadde gjort en veldig solid kvalifisering, vunnet alle kampene og var allerede gruppevinner. Tapet hadde ikke noe å si. Det blir annerledes tirsdag. Da står alt på spill, sier Mjelde.

Isabell Herlovsen, troppens suverent mestscorende med 53 landslagsmål, er kanskje den mest revansjlystne av alle. Vålerenga-spissen misbrukte flere store sjanser i Slovakia og håper marginene er på hennes side i gruppefinalen på hennes hjemmebane.

– Det satt ikke helt i Slovakia, men nå er det kampen mot Nederland som gjelder. Den har vi sett fram til veldig lenge, sier hun til NTB.

– Og så spiller det ingen rolle hvem som scorer, bare vi vinner.