Mollekleiv mener idretten er for kostbar: – Slik kan vi ikke ha det

Video: Sven Mollekleiv sier at han har blitt oppfordret til å gjenreise tillit i norsk idrett.

Om tidligere Røde Kors-president Sven Mollekleiv blir ny idrettspresident, vil han ta et oppgjør med pengegaloppen i norsk idrett. – Jeg er blitt oppfordret til å gjenreise tillit, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABC Nyheter møter Mollekleiv i lokalene til Norges Fotballforbund på Ullevaal Stadion.

63-åringen, som flyttet fra Bergen til Oslo da han var fem år gammel, har en lang fartstid bak seg i norsk idrett.

I slutten av juni åpnet Mollekleiv for første gang opp om å stille som idrettspresident.

Hvis han blir president, ønsker blant annet Mollekleiv å gjøre forskjellene mindre i idretten.

– Vi ser det i samfunnslivet, vi ser det på frivilligheten og at skillet mellom god og dårlig økonomi er avgjørende for om du kan bli med eller ikke. Aldri har så mange hatt det så bra. Når det er så mange som sitter inne i varmen, oppleves det kaldere å være ute i kulda. Derfor må idretten være et lavterskeltilbud, sier han til ABC Nyheter.

– Vi ser utviklingstrekk nå som er farlige

Mollekleiv mener at idrett for alle bør være en realitet, ikke en illusjon.

Vi ser utviklingstrekk nå som er farlige. Det finnes mange eksempler i dag der idretten er for kostbar, som gjør at mange ikke kan delta. Slik kan vi ikke ha det. Vi er nødt til å endre på det. Det er en utfordring som idretten må ta sammen med myndigheter og næringsliv. sier en engasjert Mollekleiv, mens han skuer utover det nylagte gressteppet på Ullevaal stadion.

Mollekleiv, som har vært generalsekretær og president i Røde Kors, har en bred bakgrunn fra idretten. Han har vært styremedlem ved Norges idrettshøgskole, styreleder i Vålerenga Fotball, manager for det norske ishockeylandslaget, leder for etisk komité i Norges Fotballforbund, samt jobbet som informasjons- og utviklingssjef i Norges idrettsforbund.

– Jeg er blitt oppfordret til å gjenreise tillit

Mollekleiv forteller at han har fått en rekke henvendelser fra særforbund, idrettskretser og enkeltpersoner innenfor det brede spektret av idretten.

Jeg har blitt oppfordret til å være med på å videreutvikle idretten og gjenreise tillit, sier han.

– Dersom idretten spør, er jeg åpen for å diskutere og ta ansvar, legger Mollekleiv til.

Det er viktig for Mollekleiv at idretten skal være en trygg og god arena hvor alle får muligheten til å utvikle sitt potensial etter ønske og behov.

– Å være idrettspresident handler om tillit. Det handler om å være tillitsvalgt for en hel bevegelse. Man skal stille seg til disposisjon for å realisere det programmet som idrettstinget, demokratiet, har bestemt. Dette må tas på alvor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sven Mollekleiv har vært generalsekretær og president i Røde Kors. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Sven Mollekleiv har vært generalsekretær og president i Røde Kors. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Føler du at tilliten til norsk idrettsledere har minsket blant folket de siste årene?

– Det har blitt reist spørsmål innenfra og utenfra om idretten er til å stole på, og det må det aldri være tvil om. Det må lages en kultur der man er helt sikker på, ikke minst overfor alle medlemmer, aktive, foreldre, ledere og trenere, at den informasjon man får er sann. Det er helt avgjørende overfor alle samarbeidspartnere, understreker Mollekleiv tydelig.

– Vi brukte ikke Røde Kors-penger på alkohol

Tom Tvedt har vært idrettspresident siden 2015, og har ledet norsk idrett i en periode hvor manglende åpenhet og idrettstoppenes pengebruk på blant annet alkohol har preget debatten. I mai 2019 skal den neste idrettspresidenten velges.

Mollekleiv sier at det må være en selvfølge at man rapporterer bruken av offentlige midler.

– Men det betyr ikke at politikere skal styre idretten. Dette handler om tillit til de som styrer idretten. Det er fundamentalt at man har en åpenhetskultur.

– Kommer du til å ha nulltoleranse for alkohol blant ledere på reise, hvis du blir idrettspresident?

– Vi lever i en internasjonal verden, men i Røde Kors var det slik, hvis det var sammenhenger som inkluderte alkohol, at vi ikke brukte Røde Kors-penger på det. Vi betalte selv. Det jeg kan si at er vi må ha ordentlig diskusjon om alkoholpolitikken, og at vi må absolutt innføre en nøkternhet når det gjelder bruk, som er i tråd med folks oppfatninger om klokskap, sier Mollekleiv.

– Hva ser du på som den største utfordringen til norsk idrett i dag?

– Vi har sett trekk den siste tiden der økonomisk støtte og ressurser synes å være avgjørende når det gjelder deltagelse, kvalitet og utvikling.

Ifølge NTB kommer Tom Tvedt til å stille til gjenvalg under idrettstinget neste år.

– Jeg har sett det verste av det verste

Tidligere i sommer ble klasseskillet på Norway Cup heftig debattert. Styremedlem i Norges Idrettsforbund, Anne Berit Figenschau, skrev i en kronikk i Aftenposten at det var ikke unormalt med en egenandel på nærmere 8000 kroner per spiller for en tur til Ekebergsletta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sven Mollekleiv ser på idrettspresident Tom Tvedt under et antidopingtoppmøte i Oslo i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sven Mollekleiv ser på idrettspresident Tom Tvedt under et antidopingtoppmøte i Oslo i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mollekleiv mener det er viktig å få en ordentlig diskusjon med offentlige myndigheter om bruk av ressurser. Han synes at idretten bør bruke mer av sine ressurser på aktivitet.

– Det offentlige må være med å tilrettelegge mye mer når det gjelder anleggsutvikling og støttefunksjoner. Slik at ikke klubbene bruker nesten all sin tid på å skaffe midler til å forvalte anlegg, når de burde bruke ressursene til å utvikle aktivitet. Vi må styrke klubbenes evne til utvikle tilbud for alle. Klubbhuset skal være et trygt, inkluderende sted med trygge voksne der ungdommen får læring og ansvar, sier han.

I juni var Mollekleiv til stede under et antidoping-toppmøte i Oslo, hvor flere av verdens fremste dopingjegere var samlet. Han sier at antidoping-arbeidet er hele idrettens fundament og verdigrunnlag handler om å sørge for at doping ikke eksisterer.

– Norges Idrettsforbund må støtte Antidoping Norges fantastiske arbeid i inn- og utland. Samt delta aktivt i det internasjonale antidoping-arbeidet. Jeg er ikke naiv, jeg har gått inn og ut av krig og konflikt i 30 år. Jeg har sloss mot korrupsjon, og sett hvordan jukset oppstår. Jeg har sett det verste av det verste i verden. Antidopingarbeidet må bygge på prinsippet om uavhengighet. Tillit bygges ved å styrke integritet, uavhengighet og ryddige roller.

– Ikke alle foreldre er som Gjert Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen (17) tok nylig to gull under friidretts-EM i Berlin. Da blusset det nok en gang opp en debatt om barneidrett og den norske idrettsmodellen.

Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen har, under ledelse av pappa og trener Gjert, tatt gull i EM. Ingebrigtsen-familien har kjørt sitt eget løp, og har selv vært tydelige på at de er unorske i stilen.

– Den norske idrettsmodellen er klok. Den bygger på det beste i norsk kultur- og samfunnsliv; samarbeid, det hele mennesket, gode verdier, langsiktighet og fornuftig ressursbruk, sier Mollekleiv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jakob Ingebrigtsen tok to gull under EM i friidrett i Berlin i august. Her etter målgang på 5000 meter, hvor storebror Henrik ble nummer to. Foto: Felipe Trueba / EPA
Jakob Ingebrigtsen tok to gull under EM i friidrett i Berlin i august. Her etter målgang på 5000 meter, hvor storebror Henrik ble nummer to. Foto: Felipe Trueba / EPA

Mollekleiv er full av beundring for Ingebrigtsen-familien.

Det er fantastisk å se hvordan familien Ingebrigtsen har utviklet sitt potensial gjennom engasjement, faglighet stå på-vilje og evne til å sprenge grenser. De trenger og fortjener applaus og støtte til å kunne lykkes videre. Så må vi huske på at ikke alle foreldre er som Gjert, sier 63-årinngen.

Mollekleiv likte også bidraget fra Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes i debatten. Warholm og Alnes trakk frem allsidighet, klubbtilhørighet, faglighet og sterk verdiforankring som viktige punkter.

– De understreket også at ikke alle barn skal bli verdensmestere. Vi må utvikle gode, fleksible tilbud, sier Mollekleiv.

Han sier også det er viktig å gi rom til de som sprenger grenser på nye måter, og som representerer en utfordring til ledere og miljøene i norsk idrett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:38 Også Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48 Raja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31 SV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31 – Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19 Dødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33 Politihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53 Israels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58 Har du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57 – Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19 Forsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15 Storstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34 Knivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32 Mann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp
Siste nytt
22:38PengerOgså Elkjøp ba ansatte jobbe uten lønn21:48PolitikkRaja melder seg på i lederkampen i Venstre21:31MotorSV vil skrote fergerfri-satsing: – Lite seriøst21:31Norge– Jeg må ha fått flere hundre poser med matvarer. Dette var den eneste måten jeg kunne overleve på21:19VerdenDødstallene stiger mens uroen fortsetter i Chile20:33NorgePolitihøgskolen raser mot regjeringens kuttforslag19:53VerdenIsraels president har gitt Benny Gantz regjeringsoppdrag18:58MotorHar du det ene av disse førerkortene, må du skynde deg18:57Politikk– Regjeringen går historisk langt i å føye seg etter Israel18:19NorgeForsvarer i ambulansesaken sier siktede ikke ville skade noen18:15SportStorstevne i Monte Carlo: Brækhus neste motstander klar17:34NorgeKnivstakk egen datter - familiefar (47) dømt17:32NorgeMann mistet livet i ulykke i Brønnøysund16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump: Hever sanksjonene mot Tyrkia15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp
Populært