Meny

Mollekleiv mener idretten er for kostbar: – Slik kan vi ikke ha det

Video: Sven Mollekleiv sier at han har blitt oppfordret til å gjenreise tillit i norsk idrett.

Om tidligere Røde Kors-president Sven Mollekleiv blir ny idrettspresident, vil han ta et oppgjør med pengegaloppen i norsk idrett. – Jeg er blitt oppfordret til å gjenreise tillit, sier han.

ABC Nyheter møter Mollekleiv i lokalene til Norges Fotballforbund på Ullevaal Stadion.

63-åringen, som flyttet fra Bergen til Oslo da han var fem år gammel, har en lang fartstid bak seg i norsk idrett.

I slutten av juni åpnet Mollekleiv for første gang opp om å stille som idrettspresident.

Hvis han blir president, ønsker blant annet Mollekleiv å gjøre forskjellene mindre i idretten.

– Vi ser det i samfunnslivet, vi ser det på frivilligheten og at skillet mellom god og dårlig økonomi er avgjørende for om du kan bli med eller ikke. Aldri har så mange hatt det så bra. Når det er så mange som sitter inne i varmen, oppleves det kaldere å være ute i kulda. Derfor må idretten være et lavterskeltilbud, sier han til ABC Nyheter.

– Vi ser utviklingstrekk nå som er farlige

Mollekleiv mener at idrett for alle bør være en realitet, ikke en illusjon.

Vi ser utviklingstrekk nå som er farlige. Det finnes mange eksempler i dag der idretten er for kostbar, som gjør at mange ikke kan delta. Slik kan vi ikke ha det. Vi er nødt til å endre på det. Det er en utfordring som idretten må ta sammen med myndigheter og næringsliv. sier en engasjert Mollekleiv, mens han skuer utover det nylagte gressteppet på Ullevaal stadion.

Mollekleiv, som har vært generalsekretær og president i Røde Kors, har en bred bakgrunn fra idretten. Han har vært styremedlem ved Norges idrettshøgskole, styreleder i Vålerenga Fotball, manager for det norske ishockeylandslaget, leder for etisk komité i Norges Fotballforbund, samt jobbet som informasjons- og utviklingssjef i Norges idrettsforbund.

– Jeg er blitt oppfordret til å gjenreise tillit

Mollekleiv forteller at han har fått en rekke henvendelser fra særforbund, idrettskretser og enkeltpersoner innenfor det brede spektret av idretten.
Jeg har blitt oppfordret til å være med på å videreutvikle idretten og gjenreise tillit, sier han.

– Dersom idretten spør, er jeg åpen for å diskutere og ta ansvar, legger Mollekleiv til.

Det er viktig for Mollekleiv at idretten skal være en trygg og god arena hvor alle får muligheten til å utvikle sitt potensial etter ønske og behov.

– Å være idrettspresident handler om tillit. Det handler om å være tillitsvalgt for en hel bevegelse. Man skal stille seg til disposisjon for å realisere det programmet som idrettstinget, demokratiet, har bestemt. Dette må tas på alvor.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sven Mollekleiv har vært generalsekretær og president i Røde Kors. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Sven Mollekleiv har vært generalsekretær og president i Røde Kors. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Føler du at tilliten til norsk idrettsledere har minsket blant folket de siste årene?

– Det har blitt reist spørsmål innenfra og utenfra om idretten er til å stole på, og det må det aldri være tvil om. Det må lages en kultur der man er helt sikker på, ikke minst overfor alle medlemmer, aktive, foreldre, ledere og trenere, at den informasjon man får er sann. Det er helt avgjørende overfor alle samarbeidspartnere, understreker Mollekleiv tydelig.

– Vi brukte ikke Røde Kors-penger på alkohol

Tom Tvedt har vært idrettspresident siden 2015, og har ledet norsk idrett i en periode hvor manglende åpenhet og idrettstoppenes pengebruk på blant annet alkohol har preget debatten. I mai 2019 skal den neste idrettspresidenten velges.

Mollekleiv sier at det må være en selvfølge at man rapporterer bruken av offentlige midler.

– Men det betyr ikke at politikere skal styre idretten. Dette handler om tillit til de som styrer idretten. Det er fundamentalt at man har en åpenhetskultur.

– Kommer du til å ha nulltoleranse for alkohol blant ledere på reise, hvis du blir idrettspresident?

– Vi lever i en internasjonal verden, men i Røde Kors var det slik, hvis det var sammenhenger som inkluderte alkohol, at vi ikke brukte Røde Kors-penger på det. Vi betalte selv. Det jeg kan si at er vi må ha ordentlig diskusjon om alkoholpolitikken, og at vi må absolutt innføre en nøkternhet når det gjelder bruk, som er i tråd med folks oppfatninger om klokskap, sier Mollekleiv.

– Hva ser du på som den største utfordringen til norsk idrett i dag?

– Vi har sett trekk den siste tiden der økonomisk støtte og ressurser synes å være avgjørende når det gjelder deltagelse, kvalitet og utvikling.

Ifølge NTB kommer Tom Tvedt til å stille til gjenvalg under idrettstinget neste år.

– Jeg har sett det verste av det verste

Tidligere i sommer ble klasseskillet på Norway Cup heftig debattert. Styremedlem i Norges Idrettsforbund, Anne Berit Figenschau, skrev i en kronikk i Aftenposten at det var ikke unormalt med en egenandel på nærmere 8000 kroner per spiller for en tur til Ekebergsletta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sven Mollekleiv ser på idrettspresident Tom Tvedt under et antidopingtoppmøte i Oslo i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sven Mollekleiv ser på idrettspresident Tom Tvedt under et antidopingtoppmøte i Oslo i juni. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Mollekleiv mener det er viktig å få en ordentlig diskusjon med offentlige myndigheter om bruk av ressurser. Han synes at idretten bør bruke mer av sine ressurser på aktivitet.

– Det offentlige må være med å tilrettelegge mye mer når det gjelder anleggsutvikling og støttefunksjoner. Slik at ikke klubbene bruker nesten all sin tid på å skaffe midler til å forvalte anlegg, når de burde bruke ressursene til å utvikle aktivitet. Vi må styrke klubbenes evne til utvikle tilbud for alle. Klubbhuset skal være et trygt, inkluderende sted med trygge voksne der ungdommen får læring og ansvar, sier han.

I juni var Mollekleiv til stede under et antidoping-toppmøte i Oslo, hvor flere av verdens fremste dopingjegere var samlet. Han sier at antidoping-arbeidet er hele idrettens fundament og verdigrunnlag handler om å sørge for at doping ikke eksisterer.

– Norges Idrettsforbund må støtte Antidoping Norges fantastiske arbeid i inn- og utland. Samt delta aktivt i det internasjonale antidoping-arbeidet. Jeg er ikke naiv, jeg har gått inn og ut av krig og konflikt i 30 år. Jeg har sloss mot korrupsjon, og sett hvordan jukset oppstår. Jeg har sett det verste av det verste i verden. Antidopingarbeidet må bygge på prinsippet om uavhengighet. Tillit bygges ved å styrke integritet, uavhengighet og ryddige roller.

– Ikke alle foreldre er som Gjert Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen (17) tok nylig to gull under friidretts-EM i Berlin. Da blusset det nok en gang opp en debatt om barneidrett og den norske idrettsmodellen.

Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen har, under ledelse av pappa og trener Gjert, tatt gull i EM. Ingebrigtsen-familien har kjørt sitt eget løp, og har selv vært tydelige på at de er unorske i stilen.

– Den norske idrettsmodellen er klok. Den bygger på det beste i norsk kultur- og samfunnsliv; samarbeid, det hele mennesket, gode verdier, langsiktighet og fornuftig ressursbruk, sier Mollekleiv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jakob Ingebrigtsen tok to gull under EM i friidrett i Berlin i august. Her etter målgang på 5000 meter, hvor storebror Henrik ble nummer to. Foto: Felipe Trueba / EPA
Jakob Ingebrigtsen tok to gull under EM i friidrett i Berlin i august. Her etter målgang på 5000 meter, hvor storebror Henrik ble nummer to. Foto: Felipe Trueba / EPA

Mollekleiv er full av beundring for Ingebrigtsen-familien.

Det er fantastisk å se hvordan familien Ingebrigtsen har utviklet sitt potensial gjennom engasjement, faglighet stå på-vilje og evne til å sprenge grenser. De trenger og fortjener applaus og støtte til å kunne lykkes videre. Så må vi huske på at ikke alle foreldre er som Gjert, sier 63-årinngen.

Mollekleiv likte også bidraget fra Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes i debatten. Warholm og Alnes trakk frem allsidighet, klubbtilhørighet, faglighet og sterk verdiforankring som viktige punkter.

– De understreket også at ikke alle barn skal bli verdensmestere. Vi må utvikle gode, fleksible tilbud, sier Mollekleiv.

Han sier også det er viktig å gi rom til de som sprenger grenser på nye måter, og som representerer en utfordring til ledere og miljøene i norsk idrett.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Måling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass
Siste nytt
01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42NorgeMåling: Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36VerdenVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass
Populært