Sarpsborg til gruppespillet i europaligaen: – Det smakte veldig godt

Sarpsborgs Jon-Helge Tveita (venstre) i duell med Maccabi Tel Avivs ene målscorer Eliran Atar torsdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB scanpix
Sarpsborgs Jon-Helge Tveita (venstre) i duell med Maccabi Tel Avivs ene målscorer Eliran Atar torsdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sarpsborg reddet et lukrativt gruppespill i europaligaen med straffescoring i 1-2-tapet mot Maccabi Tel Aviv torsdag. Geir Bakkes menn vant 4-3 sammenlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sarpsborg hadde en alle tiders mulighet til å ta seg til gruppespillet i europaligaen etter det gode utgangspunktet i første kamp i siste kvalifiseringsrunde. Sarpsborg scoret to ganger på hjemmebane før det var spilt seks minutter og vant 3-1 over Maccabi Tel Aviv.

Men utgangspunktet ble fort spist opp borte i Israel etter at Omer Atzili fra straffemerket og en kanon fra Eliran Atar ga Maccabi Tel Aviv 2-0 før timen var spilt.

Ole Jørgen Halvorsen reddet imidlertid avansement med en straffescoring ti minutter før slutt, og sendte Maccabi Tel Aviv ut av turneringen.

– Tel Aviv valgte å trekke laget litt bakover etter scoringene, og det ga rom som gjorde at vi fikk løftet laget. Det var gambling som gjorde at vi kunne blitt straffet, men vi fikk skapt litt trafikk. Vi kom oss inn på siste tredel og skapte situasjoner, ikke mange ganger, men det var nok til at vi fikk straffe. Ole Jørgen var iskald, og det holdt med det bortemålet, oppsummerte Sarpsborg-trener Geir Bakke overfor NTB.

Maccabi Tel Aviv er ingen novise i fotballsammenheng. Klubben har vært i gruppespillet i europaligaen de to siste sesongene, og i 2015/2016-sesongen var de til og med i mesterligaens gruppespill.

– Det smakte veldig godt, mot et veldig bra lag igjen. Det er en veldig sterk prestasjon. Og så er det sånn at fotballen er marginer, individualister og et lagspill. I dag var vi et veldig godt fotballag som hadde marginene med oss. Det fører til at vi er i gruppespill, sa Bakke.

Straffespark

Etter en målløs første omgang i Netanya, hvor Maccabi Tel Aviv hadde ballen og trøkket, fikk hjemmelaget sjansen fra straffemerket etter 51 minutter. Bjørn Inge Utvik var på etterskudd, og Itay Shechter gikk over ende. Omer Atzili var sikker fra elleve meter.

Vondt ble til verre for Sarpsborg etter 59 minutter. Kristoffer Zachariassen mistet ballen på vei framover i farlig område, og Eliran Atar tok over ballen. Spissen ladet kanonen fra 25 meter og banket ballen i mål via tverrliggeren.

Amin Askar forsøkte det samme etter 69 minutter, men keeper Predrag Rajkovic var med på notene og fikk slått ballen til corner.

Ti minutter før slutt var plutselig overtaket hos Sarpsborg. Innbytter Tobias Heintz gikk ned i feltet etter å ha fått en dytt i ryggen, og Ole Jørgen Halvorsen stengte buingen fra hjemmelagets supportere ute og trillet ballen i mål til 1-2.

Sarpsborg sto imot presset i sluttminuttene og kunne juble for sammenlagtseier.

Lukrativt

Det er ventet at en billett til gruppespillet vil innbringe opp mot 50 millioner kroner for overraskelseslaget fra Sarpsborg.

Sarpsborg spiller sin aller første sesong i en av europacupene. Suksessen har tatt fotballfeberen i byen til nye høyder. Det ble satt publikumsrekord i Sarpsborgs første møte med Maccabi Tel Aviv.

Etter at avansementet ble sikret er det nødt til å bli satt publikumsrekord i gruppespillet. Sarpsborg vil utvide til 8000 sitteplasser, noe som også er et krav fra Det europeiske fotballforbundets (UEFA) side for at S08 skal få spille hjemmekampene sine i gruppespillet i Sarpsborg.

Personvernpolicy