Kaptein kritisk til leteaksjonen etter Vibeke Skofterud

<p>Politi på stedet der den tidligere langrennsløperen Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke på øya St. Helena ved Tromøy. Foto: Elisabeth Grosvold / NTB scanpix</p>
Politi på stedet der den tidligere langrennsløperen Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke på øya St. Helena ved Tromøy. Foto: Elisabeth Grosvold / NTB scanpix

Det tok nærmere ti timer før redningsskøyta «Inge Steensland» ble aktivisert i søket etter Vibeke Skofterud.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det er svært frustrerende å bli varslet/rekvirert først opptil ca. 10 timer etter en hendelse på eller nær sjøen. Det er ønskelig og viktig for oss at vi kobles inn så tidlig som mulig i både hendelser og mulige hendelser på og nær sjøen».

Det skriver Asbjørn Rønning, båtfører på redningsskøyta «Inge Steensland», i en rapport til Hovedredningssentralen Sør-Norge, ifølge Fædrelandsvennen.

Avisen har fått tilgang til rapporten, hvor Rønning er kritisk til at redningsskøyta ikke ble aktivisert i søket etter Skofterud tidligere.

Skofterud ble meldt savnet av kjæresten ved 01-tiden natt til søndag 29. juli.

Redningsskøyta ble ikke satt inn i søket etter Skofterud før rundt klokken 11 den kommende formiddagen. Klokken 11:35 ble hun funnet død.

Les også: Johaug om Skofterud: – Jeg har mistet en av mine beste venninner

Stiller seg ikke bak kritikken

Videre i rapporten ber Rønning om at Hovedredningssentralen følger opp erfaringene man har fått av saken.

«Vi er den tyngste ressursen på søk fra sjøen, og som vi alle vet er tiden vår største fiende. Det etterspørres derfor om det ikke burde være automatikk i å varsle oss i slike sjønære hendelser», skriver han.

(Tøff Skofterud-avskjed for skifamilien: – Du var et midtpunkt og en lederstjerne)

Beredskapssjef i Redningsselskapet, Ronny Jåsund-Pedersen, er ikke enig i kritikken fra Rønning i rapporten.

– Vi ble varslet med en gang det ble satt i gang en leteaksjon. Vår redningsskøyte gjorde funn ganske raskt.

– Politiet må svare på de vurderingene som ble gjort i forkant. Vi ligger høyt på varslingslistene, og har ingenting å utsette på varslingsrutinene eller samarbeidet med nødetatene, sier han til Fædrelandsvennen.

Skofterud, som ble 38 år gammel, tok blant annet et OL- og to VM-gull i stafett i sin karriere som langrennsløper. Hun vant også Vasaloppet en gang. Skofterud la skiene på hylla i 2015.

Sist vinter var hun med som ekspertkommentator under TV-sendingene fra OL i Sør-Korea.

Personvernpolicy