Molde-spiller frifunnet for voldtekt

Molde spiller hjemmekampene sine på Aker Stadion. Illustrasjonsbilde.
Molde spiller hjemmekampene sine på Aker Stadion. Illustrasjonsbilde. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må likevel betale oppreisningserstatning på 150.000 kroner. – Dette er han selvsagt overrasket over, sier spillerens forsvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Molde-spilleren som var tiltalt for voldtekt, er frifunnet i tingretten. Han dømmes likevel til å betale erstatning til kvinnen som anmeldte saken.

Retten delte seg i et flertall og et mindretall i spørsmålet om skyld. Dommen slår fast at det er ubestridt at spilleren hadde samleie med kvinnen under et nachspiel i mai i fjor.

Det springende punkt er om samleiet skjedde mens kvinnen sov og/eller på grunn av beruselsen var ute av stand til å motsette seg handlingen, eller om hun deltok aktivt i den seksuelle kontakten, slik spilleren har forklart, heter det i dommen.

Ankes

Rettens flertall, bestående av de to meddommerne, kom fram til at det foreligger rimelig og fornuftig tvil om skyldspørsmålet og at det ikke kan ses bort fra at hendelsesforløpet i det vesentlige kan ha vært slik det ble beskrevet av Molde-spilleren. Mindretallet – representert ved rettens leder – mente imidlertid at spilleren burde dømmes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor Ingvild Thorn Nordheim opplyser til Romsdals Budstikke at hun er overrasket over kjennelsen og at påtalemyndigheten vil anke saken til neste instans.

– Jeg er jo kjent med at aktoratet har bestemt seg for å anke avgjørelsen, og det er jo fornærmede glad for. Saken er en stor belastning, både på grunn av hendelsen, medieomtalen og MFKs håndtering av saken. Samlet har dette medført en stor belastning, sier bistandsadvokat Mette Ekroll Nyland til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han er veldig lettet

– For ham har det vært fryktelig tungt på samme måte som for andre involverte i saken. Det er en sak som har fått en god del mer oppmerksomhet enn det vanlige. Dette bidrar til en tilleggsdimensjon, med all oppmerksomheten siden dette kom ut i mai i fjor. Han har opplevd det som belastende, sier mannens forsvarer, Øyvind Panzer Iversen, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokaten sier at han ikke er overrasket over frifinnelsen med tanke på bevissituasjonen.

Beviskravene i spørsmålet om oppreisningserstatning er mindre strenge enn i straffesaker. For å idømme straff kreves det tilnærmet sikkerhet, mens det i spørsmålet om erstatning er holder med klar sannsynlighetsovervekt i denne typen saker.

Dette kravet var rettens flertall enige om at var til stede, og dermed dømmes Molde-spilleren til å betale 150.000 kroner i oppreisning til kvinnen som anmeldte saken.

– Han er selvsagt overrasket over å bli domfelt for det sivilrettslige kravet, sier Iversen.

Forsvareren var til stede da klienten fikk dommen forkynt. Iversen gjør det klart at de kommer til å be om overprøving av det sivilrettslige kravet i lagmannsretten.

Molde FK: – Vil bruke tid på å vurdere mulige utfall

Molde Fotballklubb skriver i en pressemelding at de tar dommen i Romsdal Tingrett til etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en alvorlig og krevende sak med flere sider som berører kvinnen, spilleren, klubben og andre, skriver Per Lianes, medieansvarlig for Molde, i en pressemelding mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Molde FK vil gi flere uttalelser etter at klubbens administrasjon og styre har gitt saken en grundig behandling. Vi vil bruke den tiden som er nødvendig for å vurdere mulige utfall, forteller Lianes videre.

Aktuelt: Stjerneskuddet Håland sendte Molde videre i jakten på gruppespill i europaligaen

– Jeg vekket henne og sa at hun måtte gå

Molde-spilleren nektet straffskyld under rettssaken sist uke.

– Jeg vet veldig godt at jeg ikke har gjort noe galt, sa han i retten.

Den fornærmede kvinnen fortalte i retten at hun sovnet på et nachspiel hjemme hos spilleren, men våknet og forsto at noen lå over henne uten at hun visste hvem det var. Etter at hun våknet tok hun opp en samtale mellom seg selv og tiltalte, og samtalen ble avspilt for retten, ifølge TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spilleren har forklart at han hadde samleie med kvinnen, men hevder det var frivillig.

Ifølge VG forklarte fotballspilleren at han etter samleiet gikk tilbake til nachspielet, før han senere gikk inn på rommet der kvinnen var igjen.

Jeg vekket henne og sa at hun måtte gå. Hun har sagt at jeg lå oppå henne da hun våknet, men jeg la meg ikke i sengen. Jeg bare vekket henne og sa at alle hadde gått og at hun måtte gå, sa fotballspilleren under sin forklaring sist uke.

Hadde trolig mellom 1,6 og 2,2 i promille

Ingrid Thorn Nordheim la onsdag ned påstand om fire års fengsel for Molde-spilleren.

Påstanden samsvarer ifølge Nettavisen med en praksis etablert fra Høyesterett om at voldtekt skal straffes med minimum fire års fengsel.

I retten onsdag gikk aktor også gjennom analysen av hvor beruset den fornærmede kvinnen trolig var på det tidspunktet hun skal ha blitt voldtatt. Ifølge Rettstoksikologisk institutt hadde kvinnen trolig en promille på mellom 1,6 og 2,2 da voldtekten skal ha skjedd rundt klokken 4 på natten, skriver Romsdals Budstikke.

Aktor sa også at virkningen vil være en nedsettelse av bevissthet med økende promille, og den er tydelig fra 1,6 og oppover. Det kan også føre til en nedsettelse av sanseinntrykk og at man ikke nødvendigvis reagerer selv på sterke smerter.