Vålerenga med etterlengtet seier mot Tromsø

Vålerengas Bård Finne jubler etter 1-0 scoringen under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Tromsø. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vålerengas tok sin første seier i Eliteserien på over to måneder da Tromsø ble slått 3-0 etter voldsom sjansesløsing i Oslo søndag.

Bård Finne ble kampens første målscorer, før innbytter Magnus Grødem og Peter Michael fullførte scoringene i sluttminuttene.

Vålerenga og Tromsø manglet sine toppscorere i henholdsvis Sam Johnsen (7 mål) og Runar Espejord (6 mål), og det var merkbart da begge lag sløste med sjansene før det løsnet for Vålerenga på slutten.

Tre poeng gjorde uansett godt for Vålerenga og Ronny Deila, som ikke hadde vunnet siden Lillestrøm ble slått 1-0 i slutten av mai. Også da var Finne målscorer.

– Det smaker kjempegodt. Jeg er stolt av gutta. De gjør en kjempejobb. Jeg synes vi har fortjent tre poeng tidligere, men det går på det mentale når man går seks kamper uten seier. Vi vant fortjent i dag, sa Deila til Eurosport.

Treneren skrøt av målscorer Grødem (20) og innbytter Aron Dønnum (20). Sistnevnte gjorde forarbeidet før 3-0-scoringen.

– Det er ikke unggutta som skal dra lasset ennå, men de skal komme inn når de har overskudd. Det er positivt når de kommer inn som nå. Det er gøy, sa Deila.

Tromsø er på sin side i fritt fall på tabellen etter å ha gått på sitt fjerde strake tap.

Drømmestart

Bård Finne ga Vålerenga en drømmestart på kampen da han ekspederte et innlegg fra Amin Nouri mellom forsvaret og keeper i mål etter seks minutter.

Scoringen kom rett etter at Finne misbrukte en mulighet fra samme hold etter samme type innlegg. Da kom avslutningen rett på Gudmund Kongshavn i Tromsø-målet.

Tromsø hadde kampens første sjanse etter bare tre minutter. Robert Taylor vant ballen høyt i banen og serverte Kent-Are Antonsen i boksen, men avslutningen til Antonsen gikk rett i blokka.

Resten av første omgang ble en rolig affære, før det eksploderte i innledningen av de siste 45 minuttene.

Det var Tromsø som forsvant raskest ut av startblokka i annen omgang. Robert Taylor svingte ballen inn mot Gjermund Åsen, som var alene på bakre stolpe. Åsen fikk trøkk på headingen, men Adam Larsen Kwarasey fikk noen fingre på ballen og fikk slått den i tverrliggeren og ut.

Solid Abu-debut

Mushaga Bakenga lurte offsidefella etter 59 minutter og fikk sjansen alene med Kwarasey. Spissen var iskald og prøvde å chippe over keeperen, men bommet klart på mål med forsøket.

Bård Finne kunne hatt flere scoringer mot Tromsø, og var særlig nær etter timen spilt. Spissen skrudde et frispark fra rett utenfor 16-meteren i tverrliggeren og ut.

Vålerenga vartet opp med en mønsterkontring etter 75 minutter, men Peter Michael klarte ikke å score alene med Kongshavn. Chidera Ejuke plukket opp returen, men Morten Gamst Pedersen kom inn og stjal ballen før nigerianeren fikk skutt.

Gamst Pedersen rotet bort ballen da Vålerenga økte ledelsen etter 89 minutter. Innbytter Magnus Grødem vant ballen, tok den med seg inn i feltet, ventet ut en susende takling fra Simen Wangberg, før han plasserte ballen sikkert i mål.

Enda en innbytter, Aron Dønnum, gjorde alt forarbeidet før det siste målet. Dønnum kvittet seg med flere Tromsø-spillere før han serverte Michael på blank kasse fra kort hold.

Vålerengas Mohammed Abu fikk sin første kamp etter å ha blitt lånt ut fra Columbus Crew. Den tidligere Strømsgodset-spilleren viste stoisk ro på midtbanen og ble trukket fram som en av Oslo-lagets viktigste spillere.