– Hvis ikke Gjert Ingebrigtsen blir årets trener, kan vi legge ned Idrettsgallaen
Steinar Hoen og VG-kommentator Leif Welhaven er krystallklare på at Gjert Ingebrigtsen bør få prisen som årets trener på Idrettsgallaen.
– Hvis ikke Gjert Ingebrigtsen vinner årets trener på Idrettsgallaen, kan vi legge den ned. Da kan vi bare slutte å arrangere den. I tillegg bør Jakob vinne årets gjennombrudd, årets mannlige utøver og årets navn, sier Steinar Hoen, tidligere europamester i høyde og Bislett Games-general, til ABC Nyheter.
Sportskommentator i VG, Leif Welhaven, mener Gjert Ingebrigtsen er simpelthen nødt til å få prisen som årets trener.
– Noe annet ville vært en komplett skandale. Samtidig kan dette bli en snodig situasjon. Her har vi en trener som har uttalt at han er motstander av idrettsmodellen som idrettstinget har vedtatt. En spissing fra ung alder, slik som familien Ingebrigtsen har gjort, er ikke kompatibelt med det idrettstinget har vedtatt at barneidretten skal være. En eventuell takketale kan bli interessant, sier han til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Hvis Gjert vinner, vil det nok være et element av kamelspising inne i bildet, legger Welhaven til.
– Gjert har jo vært «gal» i 20 år
Overfor VG sier Gjert Ingebrigtsen at han er imot den norske idrettsmodellen*. Ifølge barneidrettsbestemmelsene til Norges idrettsforbund kan norske barn blant annet ikke delta i konkurranser med resultatlister før de er elleve år.
Henrik Ingebrigtsen sier til samme avis at familien har blitt motarbeidet i over 20 år.
* Gjert Ingebrigtsen er blitt feilsitert i den opprinnelige artikkelen denne saken henviser til. Ingebrigtsen ble sitert på at «vi er imot den norske idrettsmodellen». Dette er ikke korrekt, og VG beklager tre dager etter at ABC Nyheter publiserte denne artikkelen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Gjert har jo vært «gal» i 20 år. Han har fått så mye drit for alt vi har gjort, sier han til VG.
Han sier at familien ble motarbeidet fordi de gjorde ting annerledes enn de andre.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Da jeg var 11 år, var jeg like profesjonell som jeg er i dag. Hvis noen sa: «Nei, vi skal ikke ha rangerte lister. Alle er vinnere.» Da ble jeg forbannet, forteller Henrik Ingebrigtsen.
Steinar Hoen opplyser overfor ABC Nyheter at han ikke ønsker å ta stilling til utspillene til familien Ingebrigtsen.
Gjert Ingebrigtsen, som har ledet tre av sønnene sine til EM-gull, har ikke vunnet prisen som årets trener tidligere, men har vært nominert. Idrettsgallaen 2019 arrangeres i Stavanger i starten av januar.
Frykter fedre vil etterligne Gjert
Leif Welhaven mener problemstillingen om hvordan skal man behandle barn i idretten er svært vanskelig.
– Er det bra at det er noen som tør å tenke utenfor boksen, slik som familien Ingebrigtsen?
– Det handler om hvordan det tenkes utenfor boksen og i hvilken grad man evner til å se et totalbilde. Gjert Ingebrigtsen har funnet en metode som åpenbart har fungert for denne familien, men denne kompromissløsheten passer ikke alle, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenVG-kommentatoren mener det nå en fare for at det kommer flere fedre, som ønsker å gjøre det samme som Gjert, men ikke har hans evne til å se nyanser og det store bildet.
– Han har lagt seg på en linje som fungerer i familien Ingebrigtsen, men ikke passer for de fleste barn. Dette er vanskelig fordi det er viktig at barn skal få leke, og ha en glede med det de driver med. Samtidig skal de med talent og ambisjoner få lov til å satse, påpeker Welhaven.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Hadde brødrene Ingebrigtsen vært like gode hvis de hadde trent på den mer vanlige norske måten?
– De hadde sannsynligvis ikke vært det. Jakob Ingebrigtsen er dobbelt europamester som 17-åring.
Bjørgen: – Det er ufattelig
Tidligere langrennsløper, Marit Bjørgen, er mektig imponert over familien Ingebrigtsens prestasjoner.
Hun mener at idretts-Norge har mye å lære av Gjert Ingebrigtsen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Gjert har tre sønner som har tatt EM-gull, og det står det stor respekt av. Man må bruke Gjert, dele litt erfaring og se om vi kan få muligheten til å få flere løpere i Norge. Det de har gjort er ufattelig. De gjør noe som er vanvittig bra, sier hun til TV 2.
Jakob Ingebrigtsen har allerede levd som toppidrettsutøver i mange år. Dette har han kombinert med skolegang. Han har uttalt at han har ofret barndommen sin for å satse på idretten.
Bjørgen tror at 17-åringen er unntaket og ikke regelen.
– Det er kanskje ikke det jeg ville rådet, men nå ser du at Jakob hadde det i seg og han hadde viljen til å gjøre jobben selv også. Det handler om hvilken type man er, men det er ikke det jeg vil råde ungdommen til å gjøre. Jeg vil helst råde de til å ha glede med det man gjør. At man har det artig, både med det sosiale rundt og venner. Det blir nok alvor etter hvert, påpeker Bjørgen, som la opp som langrennsløper i april.
Artikkelen fortsetter under annonsenAktuelt: Varm velkomst for EM-heltene
Tror Jakob har mer å gå på
Steinar Hoen skryter uhemmet av Jakob Ingebrigtsen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Han fikk nå sitt virkelige internasjonale gjennombrudd. Også må vi ikke glemme at han løp på 3,31 på 1500 meter tidligere i år, som er en sinnssykt bra tid, påpeker den tidligere europamesteren til ABC Nyheter.
– Er det en fare for at han har nådd sitt fulle potensial tidlig i karrieren?
– Nei, det tror jeg ikke. Han er fortsatt bare 17 år, og kroppen hans er ikke ferdig fysisk utviklet enda, sier Hoen.
Han er også begeistret for den oppmerksomheten norsk friidrett får om dagen.
– Det har vært stor oppmerksomhet hjemme i Norge, men også internasjonalt er det mye mer oppmerksomhet enn tidligere. Dette gjelder ikke bare Ingebrigtsen-brødrene, Karsten (Warholm) er også et hett navn internasjonalt. I tillegg er disse utøverne unge, de har mange gode år foran seg, understreker Bislett Games-generalen.
Friidretts-EM ble avsluttet søndag. Norge endte opp med tre gull, ett sølv og én bronsemedalje.