Lundanes med overlegent VM-gull

Artikkelen fortsetter under annonsen

Olav Lundanes ble historisk da han tok VM-gull i orientering for åttende gang med overlegen seier på lørdagens langdistanse i Latvia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et fantastisk bra løp. Jeg hadde kontroll hver eneste meter. Det har vært en veldig spesiell uke, så det er fantastisk å avslutte på denne måten. Uvirkelig, sier Lundanes til NTB.

Det var hans tredje strake VM-gull på distansen og hans femte totalt på langdistanse. Det er ny rekord.

– Å ta 5 VM-gull på langdistanse, og å bli historisk, har vært et drømmemål i 15 år. Da er det bare helt utrolig å lykkes.

– Og det etter et fantastisk bra løp, sier verdensmesteren.

– Bratt jungel

Det norske gullhåpet brukte 1.37,43 timer på langdistansen i Segulda. Ukraineren Rusland Gilbov tok sølvet, 2.37 minutter bak nordmannen.

Fabian Hertner fra Sveits ble tredjemann på pallen, 3.04 minutter etter Lundanes.

– Det var en snill innledning på løypa, men siste timen var brutal, sier gullvinneren og beskriver løypa som en bratt jungel der det gikk opp og ned hele veien med veltede trær, gjørme og tett skog.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var ekstremt tøft, men det var jeg innstilt på, sier 30-åringen, som tok sin 15. VM-medalje.

Ladet opp med sykdom

Egentlig var det meningen at Olav Lundanes skulle ta del i stafetten i latviske Sigulda torsdag, der Norge forsvarte VM-gullet nok en gang, men han sto over på grunn av magesmerter. Dermed var det en svært revansjesugen Lundanes som sto på startstreken lørdag.

– Jeg var ikke veldig imponert over den løpingen som ble levert under stafetten på torsdag, da jeg måtte stå over på grunn av mageproblemer. Så jeg visste det kunne være muligheter om jeg klarte å «gå» bomfritt gjennom i dag, sa han.

– Dette er det meste emosjonelle av alle gullene. Da jeg kom inn i mesterskapet var jeg i kjempeform, så gjør jeg en «kjempemiss» under mellomdistansen, før jeg blir syk like etterpå.

Eskil Kinneberg, Magne Dæhli og Gaute Hallan Steiwer avsluttet VM i Latvia med å løpe inn til henholdsvis 6.-, 7.- og 12. plass på lørdagens langdistanse.

Med tre gull totalt ble Norge beste nasjon under mesterskapet.