Sensasjonsgull på 1500 meter til Jakob Ingebrigtsen

Berlin, Tyskland 20180810. Henrik Ingebrigtsen, Filip Ingebrigtsen og Jakob Ingebrigtsen (Sandnes IL) i finalen på 1500 meter under EM i friidrett på Berlin på Olympiastadion. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Jakob Ingebrigtsen (17) løp i front de to siste rundene og tok EM-gullet på 1500 meter i Berlin fredag.

Ingebrigtsen-brødrene spilte ikke uventet sentrale roller på 1500-meteren på Olympiastadion i Berlin. Henrik og Filip måtte strekke våpen i medaljekampen på oppløpet, mens lillebror gjorde mye av løpet selv og tok gullet.

Dermed har alle de tre Ingebrigtsen-brødrene tatt EM-gull på yndlingsdistansen 1500 meter i løpet av seks år.

– Jeg er tom for ord

Svenske medier hyller den norske 17-åringen. Foto: Skjermdump fra Aftonbladet

– Nå var det vel egentlig min tur i forhold til Henrik og Filip. Jeg er 17 år og har allerede nådd målet for min karriere. Jeg er tom for ord, sa gullvinneren til NRK etter målgang.

– Jeg vet hva som skal til, for jeg har sett hva Henrik og Filip har vært gjennom og har lagt ned av arbeid. Når sant skal sies, har jeg ofret en del jeg også. Jeg føler jeg har vært toppidrettsutøver i ti år, tilføyde han.

Yngste medaljevinner i et EM på herresiden

Storebror Henrik måtte nøye seg med fjerdeplass fredag, men gledet seg stort på lillebrors vegne.

Fakta om Jakob Ingebrigtsen

* Navn: Jakob Ingebrigtsen

* Alder: 17 år (født 19. september 2000 i Sandnes)

* Idrett: Friidrett

* Favorittøvelse: 1500 meter

* Høyde: 1,84 m

* Trener: Gjert Ingebrigtsen

* Utvalgte personlige rekorder: 1500 meter: 3.31,18 og 5000 m: 13.35,84.

* Utvalgte internasjonale meritter: Gull U20-EM 2017 (5000 m), Gull U20-EM 2017 (3000 m hekk).

* Aktuell: Gull på 1500 meter EM 2018.

– Han slutter aldri å imponere. Taktikken vi kjørte var som skapt for at Jakob skulle vinne. De andre måtte rundt oss for å ta han igjen, sa han til NRK etter målgang.

Jakob Ingebrigtsen er den yngste medaljevinneren i et EM på herresiden noen gang.

Tror på nytt gull

Henrik og Filip måtte strekke våpen i medaljekampen på oppløpet, mens lillebror Jakob gjorde mye av løpet selv og tok gullet. Foto: NTB scanpix

Den 17-årige gullvinneren kom ut i oppløpet med flere meter ledelse på resten av feltet, men inn mot målstreken ble det svært jevnt. På målstreken hadde han kun noen centimeter til gode på forfølgerne.

Lørdag løper Ingebrigtsen-brødrene finale på 500 meter. Pappa Gjert Ingebrigtsen tror det kan bli mer jubel der.

– Det verste er at Jakob kan vinne der også. Han kan bli dobbeltmester her. Han så ikke sliten ut, sa han.

Warholm ble europamester etter sitt livs løp: – Kun gull som sto i hodet på meg