Meny

Idretts-Norge tar farvel med Skofterud

Familie, kjæreste og idrettsstjerner tok torsdag det siste farvel med Vibeke Skofterud. Det skjedde i fullt sommervær.

Kirken var fullsatt med 450 personer. Utenfor fulgte mange med på en storskjerm.

Det var i slutten av juli at Skofterud døde etter en vannscooterulykke. Hun ble bare 38 år, og hennes plutselige bortgang ble tatt imot med sjokk også i langrennsmiljøet.

Skofterud var en svært populær, modig og frittalende utøver.

 Fakta om Vibeke Skofterud 

* Født: 20. april 1980 (38 år).

* Død: 29. juli 2018.

* Idrett: Langrenn.

* Aktiv i kvinnelandslaget: 1999-2014.

* La opp i august 2015.

* Største meritter: OL-gull 4 x 5 km stafett (2010), VM-gull 4 x 5 stafett (2005 og 2011), NM-gull sprint fristil (2002), Vasaloppet (2012).

* 15 pallplasser individuelt i verdenscupen (første i desember 2001, siste i desember 2012).

* Skofterud ble torsdag begravet fra Eidsberg kirke.

(NTB) 

Torsdag var en rekke av Idretts-Norges store personligheter på plass i Østfold. Flere av Skofteruds tidligere landslagsvenninner, blant dem Marit Bjørgen og Therese Johaug, var med på å bære kisten.

– Skulle bli gårdskjerringer

Inne i kirken talte Skofteruds familie og Åge Skinstad på vegne av idrettsmiljøet.

Vibeke Skofteruds kjæreste Marit Stenshorne taler under begravelsen til Skofterud fra Eidsberg kirke torsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Vi to skulle bli gårdskjerringer og leve livet sammen for alltid. Vibeke, du er min kjærlighet, du gjorde meg lykkelig. Takk for at jeg fikk lov til å elske deg, sa Skofteruds kjæreste Marit Stenshorne.

– Rent sportslig var du nok det største talentet jeg har sett. Du var et helt spesielt talent, sa Skinstad og fortalte om da han første gang så Skofterud konkurrere som 16-åring:

– Aldri før hadde jeg sett en løper gå klassisk på den måten du gjorde. Aldri har jeg sett noen gli så avslappet over snøen. På stadion var det lett å se at du var noe for deg selv. Du var et midtpunkt og en lederstjerne.

De tidligere lagvenninnene Bjørgen, Johaug, Ingvild Flugstad Østberg og Kristin Størmer Steira gikk opp til kisten for å lese fra blomsterkransene. Det var de samme fire jentene som bar kista sammen med far Karsten og bror Tormod.

Se bildegalleri fra begravelsen under.

Venner, familie og en rekke personligheter fra Idretts-Norge tar farvel med Skofterud i Eidsberg kirke i Østfold torsdag. Hun døde i en vannscooterulykke i Arendal natt til 29. juli. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Fungerende prost Runo Lilleaasen og kapellan Magnus Grøvle Vesteraas forrettet. Lilleaasen var flere ganger inne på Skofteruds livslyst og vilje til å prøve nye ting.

Bjørgen: – Vibeke var en solstråle, uredd og sprø 

Marit Bjørgen holdt et følelsesladd minneord om venninnen Vibeke Skofterud.

Et par timer tidligere hadde skidronningen Bjørgen vært med på å bære kisten til graven ved Eidsberg kirke.

– Hun ble revet bort fra oss altfor tidlig, men var det noen som levde livet fullt ut, så var det Vibeke. Vi fikk inntrykk av at hun hadde det veldig godt sammen med Marit (kjæresten), sa Bjørgen foran nesten 400 tilhørere på minnestunden.

Hun elsket livet og koste seg. Hun hadde en enorm formidlingsevne både på TV-skjermen og ikke mint på sine foredrag. Der fortalte hun ærlig om sine utfordringer.

Varm

– Vibeke var en solstråle og fikk alle rundt seg til å føle seg betydningsfulle. B-gjengen vil alltid bestå. Og kjæreste Vibeke vil alltid være med oss i våre hjerter. Men treffene vil aldri bli de samme uten Vibeke. Jeg er ufattelig glad for at vi fikk kjenne henne. Hun gjorde livene våre artigere å leve. Hun ville at alle skulle leve etter mottoet: Livet er kort make it count.

– Vibeke var vår gode venninne, varm, klok og omsorgsfull, glad og full av kjærlighet, men hun var også tøff, uredd sprø og gal på en positiv måte.

Delte mange opplevelser

Bjørgen fortalte historier fra da de to var ungjenter på tur til skirenn i Finland.

– Vibeke ville prøve og se hvor mange Red Bull hun kunne få ned. Hun klarte ti, og det gikk bra.

– Vi har delt så mange opplevelser sammen. Man blir som en stor familie når man reiser sammen i 250 døgn i året, sa Bjørgen.

Tidligere landslagstrener Egil Kristiansen minnes Vibeke Skofterud med stor glede. Han trekker fram det smittende humøret og selvironien hun hadde.

– Hun var en lagspiller som passet på alle andre. Vibeke hadde også sine ting å slite med, men som regel var det veldig mye godt humør, en gladjente. Hun brukte selvironi på en helt spesiell måte. Som idrettsutøver fikk hun være med på mye, sa Kristiansen til NTB før Skofteruds begravelse i Eidsberg kirke.

Dette er en tragedie. Hva annet kan man si? Hun gikk bort så altfor tidlig.

Tvedt: – Et flott medmenneske

Idrettspresident Tom Tvedt slet med å holde tårene tilbake da han snakket om Vibeke Skofterud.

– Det er helt meningsløst. Bare 38 år … Hun hadde ikke engang egentlig fått starte på livet. 

– Hun var en flott idrettsutøver, men enda mer et flott medmenneske. Hun var åpen, også om sider av seg selv som ikke var så enkle. Vibeke tror jeg fikk oss andre til å tenke litt ekstra, sa Tvedt til NTB utenfor Eidsberg kirke.

Støtte

Før begravelsen oppfordret Lilleaasen gjennom NTB å støtte familie og kjæreste.

– De klarer ikke å snakke med og takke alle rett etter begravelsen, men send SMS og mailer gjerne utover høsten. Da kan de trenge det, sa Lilleaasen.

Skofterud tok et OL- og to VM-gull i stafett i sin karriere som langrennsløper. Hun vant også stayerkonkurransen Vasaloppet en gang.

Sist vinter var hun med som ekspertkommentator under TV-sendingene fra OL i Sør-Korea.

Populært