Warholm vet at «gamblingen» kan ødelegge alt

Smilet er aldri langt unna når Karsten Warholm nærmer seg et nytt mesterskap. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.
Smilet er aldri langt unna når Karsten Warholm nærmer seg et nytt mesterskap. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karsten Warholm (22) elsker å utfordre seg selv. Derfor tar han en kalkulert pokersjanse i årets friidretts-EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tanken om å doble med 400 meter hekk og 400 meter flatt har ligget i hodet lenge, og sunnmøringen mener at tiden var inne for å prøve.

Derfor blir det forhåpentlig fire distanser på fire dager på ham.

Det hjalp at Warholm er direktekvalifisert til semifinalen på begge distanser. Han slipper unna kvalifiseringen. Det privilegiet tilfaller de med de 12 beste sesongtidene i Europa.

I et VM eksisterer ikke den regelen.

Nå sier han at bordet fanger, og det er blitt verre å trekke seg fra prosjektet han har testet ut før, senest i U23-EM sist år.

Da endte det med gull på hekken og sølv på den flate distansen.

Han sier at det ikke er lett å tidfeste når han tok avgjørelsen om å doble.

– Jeg har forsøkt å holde det tilbake, men det er klart at det blir vanskeligere og vanskeligere etter hvert som jeg har sluppet tanken mer og mer inn. Det har ulmet om forventninger, og på den internasjonale pressekonferansen her i Berlin var det galehus på det temaet. Jeg ser at det er vanskelig å bakke ut, sa Warholm til NTB under søndagens pressetreff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelp

Warholm forklarer hvorfor han forsøker seg på noe som mange ser på som et eksotisk eksperiment.

– Det startet med at de 12 beste får et pass direkte til semifinalen, og det gir selvsagt en fordel, men det gjør at jeg slipper å løpe seks løp på fem dager. Det ville ha vært ekstremt utmattende. Det er én faktor. Og så er det for å gi seg selv en ny utfordring til det som har hjulpet meg dit jeg er i dag. Jeg har doblet før i mesterskap, jeg synes det er gøy med mesterskap og jeg trives med det. Jeg trives ikke minst med den usikkerheten som ligger rundt det om dette i det hele tatt kan ødelegge for alt. Jeg liker den gamblingen, sa Warholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjønt. Han vil ikke være med på at det kun er gambling. Han vet at gamling ikke alltid gir positive utslag.

– I dette tilfellet mener jeg det er kunnskapsbasert i den grad vi vet hva jeg er god for. Det er ikke gambling med bind for øynene. Vi har sett mye på det, og vi har trent på det, og dette er noe vi har forberedt oss på lenge. Det er fordi vi anser mulighetene som relativt greie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tøffere

– Det er litt tøffere konkurranse enn i et U23-EM?

– Det er det, og det er det som er det vanskelige. Men nå har jeg begynt å få mer voksne resultat, og det er på tide å teste ut en dobbel i det voksne selskap. Dette er ikke mulig i VM-sammenheng. Der er nivået enormt mye høyere. Det er ikke sikkert at jeg føler at jeg må overgå meg selv hver gang, men jeg liker å utfordre meg.

– Er det lettere å ta en avgjørelse om dobling i en sesong der du ikke har løpt et eneste dårlig løp?

– Selvfølgelig. Jeg ser at det har gått stabilt bra, og det er ikke slik at jeg tror at den gullmedaljen på 400 meter hekk vil komme gratis. Jeg ser at jeg vil få hard kamp, og alle skjerper seg inn mot mesterskap.

Test

21-åringen ser hva som er mulig. Multitalentet er ikke redd for å teste seg selv.

– Jeg ser at jeg presterer på et slikt nivå som gjør at jeg også blir veldig nysgjerrig på hva jeg kan gjøre på 400 meter flatt i en gitt setting. Det blir ikke den ultimate testen etter som det blir løp nummer to og fire, men det blir veldig spennende å se hva jeg har innabords. Jeg tror at det er mer enn det jeg har sett, selv om det kan gå begge veier. Det er den spenningen jeg liker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Warholm føler ikke at fallhøyden er så stor. Tross alt.

– Sett at det går som alle håper på 400 meter hekk, så kan jeg fortsatt bli sist på 400 meter og likevel komme ut med det samme som jeg kunne fått i utgangspunktet. Jeg håper at dette skal bli en bonusgreie, men det kan fort bli det som ødelegger for alt det andre også.

Warholms første EM-løp blir semifinale på 400 meter hekk tirsdag.