Lund Svindal tvunget til å fjerne Red Bull fra hjelmen

Aksel Lund Svindal må droppe Red Bull-hjelmen grunn av regelverket til skiforbundet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Aksel Lund Svindal må droppe Red Bull-hjelmen grunn av regelverket til skiforbundet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regelverket til Norges Skiforbund har tvunget Aksel Lund Svindal til å fjerne Red Bull-logoen fra alpinhjelmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fartskongen har hatt den østerrikske energidrikkprodusenten som sponsor siden 2010, men får ikke lenger bruke firmalogoen på hjelmen sin. Det forteller Svindal i et innlegg på Instagram.

– Jeg har fremdeles et flott forhold til Red Bull, og jeg vil fortsette å jobbe med de herlige folkene jeg kjenner der. Men på grunn av politikk i Norges Skiforbund er det ikke lenger mulig å ha logoen på hjelmen min, men jeg er fremdeles et stolt medlem av Red Bull-teamet, skriver han.

Alpinisten måtte droppe hjelmavtalen da skiforbundet forlenget med hovedsponsoren Telenor ut 2022. Avtalen på rundt 110 millioner kroner krever at alpinistene har Telenor-logoen på hjelmen.

Les også: Alpinsjef Ryste: – Umulig å vite om Svindal fortsetter

Sak i EFTA-domstolen

Debatten om private sponsorer har vært et hett tema i Alpin-Norge. Henrik Kristoffersen har ønsket å inngå en tilsvarende avtale som Svindal med Red Bull, men har blitt nektet av skiforbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svindal inngikk sin avtale i 2010 da andre regler gjaldt og har fått følgelig lov til å bruke logoen inntil nå.

Kristoffersen har saksøkt Norges Skiforbund. For øyeblikket er striden til behandling i EFTA-domstolen som skal avgi en rådgivende uttalelse om tolkningen av EØS-avtalen. Deretter kommer saken opp i det norske rettssystemet.

Aktuelt: Svindal har ingen tidsfrist

Får stor betydning

EFTA-domstolen er øverste autoritet i saker om omhandler tolkning av EØS-avtalen. Domstolens rådgivende uttalelser er ikke rettslig bindende, men de tillegges vesentlig vekt i norsk rettspraksis.

Uttalelsen vil dermed ha stor generell betydning for idrettsutøvere og deres mulighet til å fremme private sponsorer i konkurranse for landslaget.

I 2016 ba Kristoffersen om å kjøre med Red Bulls logo på hjelmen i påvente av en rettskraftig dom, men fikk ikke medhold av Oslo tingrett.