Alexander Kristoff med etterlengtet etappeseier i Tour de France

Alexander Kristoff vant i Paris søndag.
Alexander Kristoff vant i Paris søndag. Foto: Laurent Cipriani / AP

Alexander Kristoff tok sin første etappeseier i Tour de France siden 2014 på 2018-utgavens 21.- og siste etappe i Paris søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det kan ikke beskrives. Det er en syk følelse, sier Alexander Kristoff til TV 2 like etter målgang.

Kristoff tok den første norske seieren på Champs-Élysées siden Thor Hushovds triumf i 2006. Det var hans første etappeseier siden 2014.

– Det er deilig å bevise at jeg kan spurte og gjør det på spurternes største scene. Det er noe Thor har rangert høyest i karrieren, og det kommer jeg også til å gjøre, uttaler etappevinneren.

Seks ryttere stakk i brudd med fire mil igjen og ledet lenge, men ble hentet inn av hovedfeltet på den siste runden. Én kilometer før mål stakk Yves Lampaert fra og fikk en god luke, men som ventet ble det massespurt på Champs-Élysées. Der var Kristoff sterkest og sørget for norsk jubel i Paris.

Edvald Boasson Hagen var godt med i spurten og endte på fjerdeplass like bak John Degenkolb og Arnaud Démare. Rudsbygdingen skryter av Kristoffs triumf.

– Absolutt imponerende. Han hadde en sterk spurt, og jeg klarte ikke å utligne der, så han var absolutt best der, sa 31-åringen til TV 2.

Aktuelt: Sagan snøt Kristoff for etappeseier

Feiret med champagne

Søndagens etappe var sjarmøretappen som avsluttet årets ritt. Trøyene var allerede klare så lenge innehaverne fullførte, og sammenlagtvinner Geraint Thomas kunne nyte champagne og feire i begynnelsen av den 116 kilometer lange etappen fra Houilles til Champs-Élysées.

– Det er utrolig. Jeg tror det tar litt tid før det vil synke inn. Vanligvis er denne etappen ganske vanskelig, men i dag gikk det så lett. Støtten og alt, det er helt uvirkelig, sa Tour de France-vinneren etter avslutningsetappen.

Peter Sagan vant den grønne poengtrøya suverent foran Alexander Kristoff, mens Julian Alaphilippe og Pierre Latour tok henholdsvis klatre- og ungdomstrøya.

Spanske Movistar ble rittets beste lag.

Aktuelt: Sjefen hyllet Kristoff: – Han var fantastisk

Chavanel hyllet

Sylvain Chavanel deltok i sitt Tour de France og ble den første i historien som fullfører rittet 18 ganger. Den franske veteranen ble hyllet da han syklet ned Champs-Élysées i ensom majestet da det gjensto åtte runder inne i Paris.

Michael Schär vant den innlagte spurten.

Årets ritt var det 105. i rekken. Rytterne har tilbakelagt til sammen 3351 kilometer på 21 etapper på 23 dager. Neste års ritt starter i Brussel 6. juli og avsluttes 28. juli i den franske hovedstaden.

Aktuelt: Kristoff-sjef: – Kun små justeringer mangler

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden