Øyvind Alsaker: – Filming er en kreftsvulst i fotballen

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener kvartfinalekampen mellom Kroatia og Russland var høydepunktet under fotball-VM i Russland. Han innrømmer at det er litt surt ikke å få kommentere finalen, som sendes på NRK. – Et eller annet sted i egoet samler man jo på finaler, sier Alsaker.
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener kvartfinalekampen mellom Kroatia og Russland var høydepunktet under fotball-VM i Russland. Han innrømmer at det er litt surt ikke å få kommentere finalen, som sendes på NRK. – Et eller annet sted i egoet samler man jo på finaler, sier Alsaker. Foto: Daniel Sannum Lauten/TV 2

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker snakker om sitt forhold til VAR, Neymar og kontroversene rundt et fotball-VM i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Beklager hvis hodet ikke henger helt med. Det ble null soving i natt.

Det går fint! Du kommer jo rett fra Russland. Hvordan var det å kommentere semifinalen mellom England og Kroatia?

– Det var på mange måter et av høydepunktene i VM. Det sto så mye på spill for begge nasjonene. Det var også første gang i historien semifinalen gikk uten en av de fire store. Det gjorde det spesielt. I tillegg hadde du et England som skulle bøte på «52 years of hurt». Kroatia er også et lag man kan identifisere seg med: De er en liten nasjon, med færre folk enn oss, så det er imponerende at de har nådd helt til en VM-finale. Det er en gigantisk pretasjon og en stor overraskelse.

Hordan har en liten nasjon med om lag fire millioner innbyggere greid å nå så langt?

– De har hatt litt flaks. De har vunnet kvartfinale og åttendelsfinale på straffekonkurranse. Så vant de semifinalen på ekstraomganger. Det forteller noe om marginer. Men de har også et godt lag, med noen av verdens beste spillere. Det var nødvendig at de var med og i form. Hadde de ikke vært det, hadde det vært håpløst. Det er også en prestasjon fordi det er mye uro i kroatisk fotball, så dette har skjedd litt mot alle odds. Og så har de hatt en jernvilje. De var fullstendig utslåtte etter kvartfinalen. At de greier å samle seg til en ny, heroisk innsats sier litt om mentaliteten.

Les også: Mani Hussaini: – På tide å slippe andre krefter til

Sett bort fra semifinalene: Hva kommer du til å huske best fra VM i Russland?

– Det er sånne ting som dukker best opp når man har fått det litt på avstand. Men det er nok de store kampene, med all dramatikken. England som ble kvitt straffespark-spøkelset, og Mexico som rystet regjerende verdensmestere Tyskland. Å danse med meksianske fans etterpå var gøy.

Noen andre øyeblikk som har festet seg?

– Russland mot Kroatia i kvartfinalen. Det var vertsnasjonen, det ble ekstraomganger – det var den ultimate dramaturgien. Det er nok det sterkeste øyeblikket, hvis jeg skal velge ett.

Hvilke spillere har overrasket deg?

– Det er alltid noen spillere som overrasker. Som Russlands Denis Tsjeryjev, som startet som reserve og endte opp med fire VM-mål. Og Englands Harry Maguire, som bare var tilskuer under EM for to år siden. I år var han kanskje Englands viktigste spiller.

Mange av de største favorittene røk ut tidlig. Har det vært underdogenes VM?

– At regjerende verdensmester går ut i gruppespillet har blitt en vane. Men det var et sjokk at Tyskland forsvant. Og mange store nasjoner ble skrelt bort tidligere enn ventet. Spania var tidlig ute. Og Brasil var ute allerede i kvartfinalen. Det er uvanlig for dem. Heller ikke Argentina med Messi eller Portugal med Ronaldo nådde særlig langt. Det har vært en Europa-dominans, og det har vi sett en tendens til i de siste mesterskapene. At Kroatia har kommet så langt som de gjorde, og at Sverige kom til kvartfinale, er en prestasjon.

Les også: VMs best likte programleder

Før VM var det flere som tok til orde for en boikott. La det en demper på VM-stemningen for din del at Russland var arrangør?

– Ja. Under EM i Frankrike for to år siden var vi i Marseille. Der så vi russiske hooligans gå løs på engelske supportere. Det var ubehagelig, og det gjorde tanken på et VM i Russland litt kjipere enn den ellers ville vært. Og så har det jo vært et politisk VM. Det med boikott er en diskusjon vi som reiser og dekker dette har. Vi snakker om det, men det er få som tyr til boikott. Det handler først og fremst om at det blir nesten umulig å sette en grense. Er det greit med all korrupsjonen i Brasil? Og ikke greit i Qatar? Hvor går grensen? Det må hver enkelt kjenne på selv. Når man ser på hva fotball-VM betyr for deltakerne og for fansen, og hvilke opplevelser en får på banen, er det unikt. Når man er der for å formidle dét, får man gjøre det. Jeg kan ikke spe ut den jobben med en politisk analyse. Det blir en naturlig del av min jobb å legge det ned. Så har vi dyktige nyhetsjournalister som gjør sin jobb, og som har det kritiske fokuset de må ha.

Hvordan har det vært å jobbe som journalist i Russland?

– Det har vært fint. Det er et av de beste mesterskapene jeg har vært på, arrangementsmessig. Det var bra logistikk, helt på høyde med Tyskland i 2006, og de har jo rykte på seg for å være gode på sånt. Det har vært gemyttelig stemning, og jeg har ikke observert noe stygt med aggressive supportere. Det har også vært dempet tilstedeværelse av politi, de har holdt lav profil, og det har vært lite våpen å se. Det var ikke som i Italia i 1990, da det rullet tanks utenfor stadig. Det var en helt annen opplevelse.

I år var første gang man tok i bruk VAR – videoassistert dømming – i et VM. Hvordan fungerte det?

– Det var første gang VAR ble brukt i et VM, så det var naturlig at det ble noen situasjoner. Men det var ikke for mange av dem, og mot slutten av VM forsvant de nesten helt. Det handler om å vurdere hvilke situasjoner VAR skal inn i. Jeg synes det har fungert fint. Det har vært en høyere andel korrekte avgjørelser, samtidig som diskusjonen om dommeravgjørelser har fått leve videre hos publikum. Det må kunne kalles en suksess.

Les også: Lars Gule: – Hent hjem norske IS-sympatisører fra Syria

Hva var din holdning til VAR før VM?

– Jeg har vært veldig kritisk til VAR. Men når de falt ned på den modellen som de gjorde, synes jeg det har fungert fint. De holdt seg til å kun bruke VAR i situasjoner med røde kort, scoringer og så videre – konkrete, objektive ting der du kan få en korrekt avgjørelse. I en del andre situasjoner må man bruke skjønn: De største problemene i mesterskapet har vært hands og holding. Et problem vi så var at spillerne tidvis brukte mye tid på protester, og dommerne lot det skje. Det ble parodisk i enkelte kamper, men det forsvant etter hvert. Det er utfordringer, men alt i alt synes jeg det ble håndtert bra.

Det er umulig å snakke årets VM uten å nevne Neymar og hans skuespill. Den sveitsiske TV-kanalen RTS Sport regnet ut at stjernespilleren i løpet av fire kampen lå på gresset i 14 minutter til sammen. Hva synes du om den slags oppførsel?

– Filming er en kreftsvulst i fotballen. Det kan fort spre seg og bli ødeleggende. Neymar blir utsatt for mye stygt, men jeg skulle ønske han var en sånn en som spratt opp igjen og tok alt som kom. At han overdriver når han blir felt er forresten én sak, men at han filmer når han ikke blir tatt, er noe annet. For meg blir Neymar en mindre spiller med den oppførselen. Jeg mister respekt for ham. Men han er ikke alene om å filme. Derfor er det et problem. Det er små marginer som avgjør kampene, og det er mye som står på spill, så da er det fort gjort å ty til ulovligheter. Men det er viktig å få bukt med den. Den jevne supporter skaper fortsatt rammene rundt kampene, og skaper den festen det er. Dette er nok noe som sårer fans mer enn noe annet. Det er noe med den kontrakten du har med fansen. Den må du prøve å ikke bryte.

Les også: «Frp er en ukultur fra land vi ikke vil sammenligne oss med»

NRK og TV2 har delt på rettighetene til VM. Finalen var det NRK som fikk. Er det surt å ikke få kommentere den?

– Et eller annet sted i egoet samler man jo på finaler. Samtidig har vi hatt en bra avtale de siste mesterskapene. Og vi fikk begge semifinalene, som er veldig stas. Jeg lever godt med den modellen.

Hvordan er arbeidshverdagen som kommentator under fotball-VM?

– Man står opp klokken seks eller syv, sitter en time i kø i en taxi til flyplassen, reiser noen timer, ny taxi, ny kø, og så har man alt fra to til fire timer til man skal av gårde til en kamp. De timene må man bruke så man er best mulig forberedt. Det er mulig man må lese seg opp, sove en time, eller trene eller spise litt for å vekke overskuddet. Så er det kamp klokken ni lokal tid, den varer til tolv, så er du tilbake på hotellet klokken ett og håper du har et senere fly neste dag. Det er lange dager, og intens virksomhet. Det er befriende når kampen begynner.

Artikkelen ble først publisert i Dagsavisen 13. juli.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten
Siste nytt
17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten
Populært