Komiker i VM-klinsj med fransk ambassadør

Frankrikes Ousmane Dembele, Presnel Kimpembe and Alphonse Areola feirer seieren i VM i fotball for menn i Russland i styrtregnet i Moskva.
Frankrikes Ousmane Dembele, Presnel Kimpembe and Alphonse Areola feirer seieren i VM i fotball for menn i Russland i styrtregnet i Moskva. Foto: Michael Dalder / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fransk ambassadør til USA mener komiker Trevor Noah tar «franskheten» fra spillere ved å si at «Afrika vant VM».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil dele noe med dere i dag, jeg har havnet i trøbbel med den franske regjeringen, innledet komiker Trevor Noah pause-segmentet i satireshowet «Daily Show» på onsdag.

Noah fikk nemlig et krast brev fra den franske ambassaden etter at Noah spøkte med at «Afrika vant VM».

– Du blir ikke så solbrun av å henge rundt i Sør-Frankrike, sa Noah.

Han spøkte med at Frankrike er egentlig backup-laget til Afrika.

– Når Nigeria og Senegal er slått ut, så er det Frankrike vi heier på, sa Noah, med henvisning til sin egen sørafrikanske bakgrunn.

Mangfold eller kolonialisme?

Kommentaren gikk ikke ubemerket hen. Den franske komikeren Kevin Razy kalte Noah for «rasist», sammen med en hel rekke andre Twitter-brukere.

Den franske ambassadøren Gérard Araud tente på i hvert fall noen av pluggene, etter å ha sett episoden «med stor oppmerksomhet». Noah leste opp hans brev i pausen med overdreven fransk aksent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Den franske ambassadøren i USA, Gérard Araud har tidligere representert Frankrike i FNs Sikkerhetsråd. Foto: John Minchillo / AP / NTB scanpix
Den franske ambassadøren i USA, Gérard Araud har tidligere representert Frankrike i FNs Sikkerhetsråd. Foto: John Minchillo / AP / NTB scanpix

«Ingenting er fjernere fra sannheten» enn at Afrika vant VM, skriver Araud, som påpeker at kun 2 av de 23 landslagsspillere har innvandret fra Afrika.

De andre «er født i Frankrike, de er utdannet i Frankrike, de lærte å spille fotball i Frankrike og de er stolte av landet deres, Frankrike», raser Araud, og mener at «de er en refleksjon av fransk mangfold.»

– Det er snarere en refleksjon av fransk kolonialisme, svarer Noah.

Fram til slutten av 1950-tallet var Elfenbenskysten, Benin, Mali, Guinea, Mauritania, Niger, Senegal, Algerie og Burkina Faso en del av det franske koloniriket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av spillerne har etnisk bakgrunn fra disse landene. Ousmane Dembélé (Barcelona) sine foreldre er av mauritansk, senegalesisk og malisk avstamning. Fenomenet Kulian Mbappé (PSG) har bakgrunn fra Kamerun og Algerie, for å nevne et par.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Adama Diomande opplevde rasisme i cupkamp

– Du nekter dem deres «franskhet»

«I motsetning til i USA, refererer ikke Frankrike til sine innbyggere med hensyn til rase, religion eller opprinnelse. Ved å kalle dem et afrikansk lag nekter du dem deres franskhet», fortsetter ambassadøren.

Noah mener at Araud ikke ser at de med afrikansk opprinnelse over hele verden hyller de franske landslagsspillere for hva de har fått til.

– Hvorfor kan de ikke være både franske og afrikanske, spør Noah.

– I USA kan du feire din dualitet fra begge verdener. Men i Frankrike sier de «nei, du er kun fransk».

Noah illustrerte problemet med migranten Mamoudou Gassama fra Mali, som ble belønnet med fransk statsborgerskap etter å ha klatret opp flere etasjer for å redde et barn fra å falle ned fra en balkong.

– På bakken var han afrikansk. Men da han klatret opp og reddet babyen, da var han ikke lenger afrikaner. Da var han franskmann, sa Noah, til latter fra salen.