Frankrikes VM-helter hyllet av et enormt folkehav

De franske VM-heltene ble hyllet i Paris' gater mandag. Foto: Claude Paris / AP / NTB scanpix
De franske VM-heltene ble hyllet i Paris' gater mandag. Foto: Claude Paris / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Champs-Élysées var fylt til randen da Frankrikes nybakte verdensmestere ble gjort stas på under mandagens bussparade i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det franske laget ble fraktet rett fra flyplassen til paraden. Deretter gikk turen opp Champs-Élysées, og som ventet var mottakelsen enorm. Hundretusener møtte opp langs hovedstadens mest kjente gate. De aller ivrigste kom flere timer i forveien.

Rundt 2000 politifolk var på jobb for å passe på at feiringen gikk for seg i kontrollerte former. Natt til mandag måtte politiet bruke tåregass og vannkanoner for å skille et tosifret antall bråkmakere.

Frankrike sikret VM-gullet med 4-2-seier over Kroatia i søndagens finale i Moskva. Det er annen gang i historien at franskmennene har endt opp som verdensmestere. Første gang var på hjemmebane i 1998.

Stolt president

Etter bussparaden dro «Les Bleus» videre til Elyséepalasset for å bli tatt imot av Frankrikes president Emmanuel Macron og hans kone Brigitte. Macron var selv til stede på Luzjniki stadion og fikk med seg VM-triumfen fra VIP-tribunen. Presidenten var ikke redd for å slippe seg løs og jublet ellevilt underveis i kampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter seieren prøvde han seg på en «dab» med de franske spillerne i garderoben.

– Jeg er veldig stolt, sa Macron til radiostasjonen RMC.

De ferske verdensmesterne vil bli tildelt den prestisjetunge Æreslegionen, melder TV-kanalen France 2. Det er Frankrikes fremste utmerkelse.

Like stort som i 1998

Didier Deschamps var kaptein da Frankrike vant VM for 20 år siden. Søndag gjentok han bragden som trener og sluttet seg til en eksklusiv klubb. Inntil i år var Mário Zagallo (i 1970) og Franz Beckenbauer (i 1990) alene om å ha trent et lag til VM-gull etter å ha vunnet også som spiller.

– Dette er like stort og like vakkert som i 1998, sa Deschamps da han ble spurt om å sammenligne Frankrikes to VM-triumfer.

– Vi har gjort noe helt urolig og skapte historie. Dette skal vi nyte. Vi skal møte våre familier og ha det gøy. I morgen vil det være det samme i Frankrike, da skal vi feste med det franske folk, sa Antoine Griezmann etter søndagens finaleseier.

Atlético Madrid-stjernen scoret på en omdiskutert VAR-straffe mot Kroatia.