Meny

G19-landslaget tapte åpningskampen i EM

Leo Skiri Østigård og det norske laget tapte åpningskampen mot Portugal i G19-EM. Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / NTB scanpix
Eman Markovics sene redusering hjalp ikke for et norsk lag som tapte 1-3 i åpningskampen mot Portugal i G19-EM.

Dermed må Norge med all sannsynlighet vinne mot vertsnasjon Finland om det skal bli avansement til semifinalen.

– Vi må bare ruske bort feil, så er jeg sikker på at vi tar oss videre. Det er tungt å sitte igjen med null poeng. Vi viser at vi er gode nok til å matche Portugal, sa Erling Braut Håland til NTB.

Det norske landslaget kvalifiserte seg for G19-EM som ett av bare åtte lag. Det er første gang Norge deltar i mesterskapet siden 2005. I første kamp ventet fjorårets tapende finalist Portugal. Et lag spekket av spillere fra Sporting Lisboa, Benfica og Porto.

Norge måtte klare seg uten Tobias Børkeeiet og kaptein Tord Johnsen Salte som følge av suspensjoner de pådro seg i kvalifiseringen. Det var likevel et slagkraftig lag Pål Arne «Paco» Johansen sendte ut på Vasa Stadion i Finland.

– Vi starter bra og har mye ball, men så slipper vi inn et enkelt mål. Det er også ekstra tungt å få 0-2 like før pause. Da er vi skikkelig på gang. Vi klarer å omstille oss og viser at vi absolutt er på nivå med Portugal. Det er små detaljer som skiller oss. Da er det kjedelig å sitte igjen uten noe som helst. Vi må glemme dette og se fremover, og først og fremst tette igjen bak og luke vekk feil, så er det gode muligheter for avansement, sa Leo Skiri Østigård, som var kaptein i Saltes fravær.

Portugal hadde mye ball innledningsvis, men nordmennene spilte seg inn i oppgjøret og var nære ved å skape en stor sjanse ved Erling Braut Håland allerede etter åtte minutter. Etter halvspilt omgang ble Levanger-keeper Julian Faye Lund testet skikkelig for første gang. José Gomes fyrte av et godt skudd, men Norges keeper var med på notene og avverget forsøket.

Personlig feil

Etter 24 minutter var det imidlertid lite Lund kunne gjøre. Tobias Svendsen rotet på egen banehalvdel og plutselig var Francisco Trincão alene like utenfor 16-meteren. Braga-spilleren dro seg fint forbi Leo Skiri Østigård, før han smalt ballen i det høyre hjørnet.

Fem minutter før pause doblet Portugal ledelsen. Miguel Luís ble spilt fri ned mot dødlinjen før han slo inn mot mål. Lund feilberegnet ballbanen totalt og innlegget dalte i mål via stolpen. Da ble det tøft for et norsk lag som var på høyde i den første omgangen.

Bare minuttet etter 2-0-scoringen var Håland nær ved å redusere. På 20 meter vendte Molde-spilleren bort en portugisisk forsvarer, før han skjøt ballen knallhardt i tverrliggeren. Nærmere kom ikke det norske G19-laget før pause.

Redusering

Etter en time var Norge svært nær en redusering. Håland spilte fri innbytter Eman Markovic, som fikk skyte fra 16 meter. Forsøket fra Zrinjski Mostar-spilleren var godt, men Diogo Costa vartet opp med en god redning og avverget til corner.

Det norske laget var helt på høyde i banespillet, men evnet ikke skape de virkelige store sjansene før det gjensto ti minutter. I stedet Portugal som skapte en helt enorm sjanse med et kvarter igjen å spille. Nok en gang surret Norge på egen banehalvdel, og Portugal kunne kontre med tre spillere mot en ensom Østigård. På mirakuløst vis bommet José Gomes på åpent mål og det norske laget slapp med skrekken.

Med åtte minutter igjen å spille kom omsider reduseringen for det norske laget. Eman Markovic ble spilt fri i mellomrommet, tråklet seg forbi tre portugisere, før han skrudde ballen i hjørnet bak Costa. En herlig scoring fra den tidligere Molde-spilleren.

Norge presset på for utligning og fikk to store sjanser i sluttminuttene. Først headet Håland i tverrliggeren etter 88 minutter, før Østigård satt ballen en meter til side for Costas mål bare to minutter senere. Den offensive satsingen førte til enorme rom for portugisiske overganger. Mesaque Dju og Elves Baldé hadde begge muligheten alene med Lund, men evnet ikke omsette sjansene i mål.

Det klarte derimot Francisco Trincão to minutter på overtid. Angrepsspilleren ble dermed tomålsscorer da han fastsatte sluttresultatet til 3-1.

– Vi møtte Portugal for ett år siden. Da var vi mye lenger unna enn hva vi er nå. Vi gjør egentlig en god kamp, men mangler uttelling. Det kunne vært både uavgjort og seier. Vi har en stor og jevn tropp. Det blir analyse av kampen i morgen, analyse av Finland pluss trening onsdag og ny kamp torsdag. Vi er godt vant med å spille flere kamper på få dager, sa Norges trener Pål Arne «Paco» Johansen.

Finland venter i Norges neste kamp torsdag, før Italia står på motsatt banehalvdel søndag. De to beste lagene i hver av de to gruppene går til semifinale og kvalifiserer seg samtidig for U20-VM i Polen neste år.

Populært