Frankrike sikret seg VM-tittel med 4-2 over Kroatia

Frankrike er verdensmester i fotball for annen gang etter 4-2-seier over Kroatia i søndagens finale. Foto: Matthias Schrader, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et omdiskutert VAR-straffespark for hands, satt inn av Antoine Griezmann, ga Frankrike ledelsen for godt da Kroatia ble slått 4-2 i VM-finalen i fotball.

Paul Pogba gjorde 3-1 i det 59. minutt, og da raknet et Kroatia som hadde brukt opp kreftene. Kylian Mbappé ble første tenåring siden Pelé med scoring i en VM-finale før Kroatia fikk et trøstemål i gave. Likevel var det straffesparket som gjorde utslaget i en kamp der kroatene var best i nesten en time.

Ivan Perisic, som noen minutter tidligere hadde utlignet for Kroatia med en vakker scoring, gikk i det 34. minutt opp i duell bak Blaise Matuidi på et fransk hjørnespark. Griezmanns serve gikk over Matuidi og traff venstrehånden til Perisic. Derfra sneiet den kneet hans og gikk ut over kortlinja.

Flere franske spillere ropte på straffespark. Dommer Néstor Pitana ville først ikke høre, men ble etter hvert kalt ut til videoskjermen ved sidelinja. Han så situasjonen noen ganger før han kom til at den kvalifiserte til straffespark, en mildt sagt omdiskutert vurdering.

Det var gått over fire minutter fra handsen da Griezmann kunne sende Danijel Subasic til det ene hjørnet og rulle ballen inn i det andre.

Kroatias målscorere og helter fra semifinalen mot England ble ulykkesfugler i finalen, hver på sitt vis. Mario Mandzukic ga Frankrike 1-0 med tidenes første selvmål i en VM-finale, Perisic laget straffesparket som knuste drømmen om landets første VM-tittel.

I stedet kan Frankrike juble for sin annen VM-tittel, igjen etter å ha knust kroatiske hjerter. I 1998 ble det 2-1 i semifinalen, denne gang 4-2 i finalen.

Preget

Frankrike hadde spilt 90 minutter mindre enn Kroatia i cupspillet og hvilt i en dag mer etter semifinalen, men «Les Bleus» virket preget av stundens alvor og ble trykket tilbake av et aggressivt og løpsvillig Kroatia.

Det første kvarteret befant ballen seg stort sett dypt på fransk halvdel, der Kroatia vant den tilbake gang på gang og satte i gang nye angrep. Selv Mbappé måtte i aksjon med avgjørende takling nede i egen målgård.

Det var samme mann som slo an tonen da Frankrike viste seg fram offensivt første gang og i samme angrep tok, eller fikk, ledelsen. Et Mbappé-raid ble klarert med nød og neppe, men i neste moment fikk Griezmann et billig frispark i duell med Marcelo Brozovic.

Griezmann skrudde serven inn foran mål fra 25 meter. Tre franske spillere var i duellen, men det var Mandzukic som nådde ballen og stusset den i eget mål. For første gang i cupspillet hadde Kroatia sine sjakkbrettdrakter, og matchvinneren fra semifinalen satte egen keeper sjakk matt.

Dermed var Kroatia under 0-1 for fjerde gang på like mange kamper i VMs cupspill, men for fjerde gang slo laget tilbake. Også det skjedde på et frispark, etter at N'Golo Kanté stoppet en kontring med en sabotasjefelling av Perisic vel 30 meter fra mål.

Luka Modric slo frisparket til Sime Vrsaljko, som nikket ballen inn i feltet. Mandzukic og Brozovic vant hver sin hodeduell i feltet, og Domagoj Vida pirket ballen ut til Perisic, som vendte av Kanté og banket ballen i mål med venstre. Dermed sto det 1-1 før halvtimen var spilt.

Aldri glemt

Dødballdramatikken var langt fra over, og straffeavgjørelsen til Pitana vil bli diskutert i mange år. I Kroatia vil den trolig aldri bli glemt.

Kroatia la seg ikke ned nå heller, fortsatte å presse høyt med tilsynelatende uuttømmelige krefter og skaffet en rekke dødballmuligheter som nesten hver gang ble farlige.

Også i 2. omgang startet kroatene klart best og virvlet fram flere farlige situasjoner foran Hugo Lloris i målet, men etter at Pussy Riot i det 53. minutt skapte forvirring og sørget for flere minutters stopp i spillet, punkterte Frankrike kampen.

Mbappé, tredje tenåring i en VM-finale etter Pelé og Giuseppe Bergomi, viste fram farten flere ganger, og han la innlegget som via Griezmann havnet hos Pogba i det 59. minutt. Han fikk to sjanser og sendte den siste utakbart i mål.

Seks minutter senere gjorde Mbappé 4-1 etter et raid og innlegg fra Lucas Hernández.

Kampen var i realiteten over, men Hugo Lloris bød Mandzukic på et reduseringsmål med en tabbe av Karius-dimensjoner da han prøvde å drible av spissen og lot ham takle ballen i mål.

Det kunne ikke hindre den franske festen. Didier Deschamps sluttet seg til Mário Zagallo og Franz Beckenbauer og har vunnet VM både som spiller og landslagssjef.