Groenewegen vant igjen, knuffing mellom spurtkanoner gjorde Kristoff til fjerdemann

Dylan Groenewegen tok sin annen etappeseier i Tour de France. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix
Dylan Groenewegen tok sin annen etappeseier i Tour de France. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dylan Groenewegen var suveren i massespurten og tok sin annen strake seier i Tour de France. Alexander Kristoff tok over 4.-plassen etter to deplasseringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Groenewegen knuste spurtrivalene på den franske nasjonaldagen. Det var LottoNL-stjernens annen etappeseier på rad. André Greipel (Lotto Soudal) krysset målstreken som toer, mens Fernando Gaviria (Quick-Step) ble nummer tre. Men etterpå grep rittledelsen inn og sendte duoen langt nedover resultatlistene.

Spurtkanonene hadde nemlig knuffet i spurten. Greipel og Gaviria endte dermed opp som nummer 92 og 93. Peter Sagan og John Degenkolb tok over 2,- og 3.-plass, mens Alexander Kristoff rykket opp og ble firer på etappen.

– Jeg følte meg bra også i dag. Det var mange svinger de siste kilometerne, men laget gjorde en herlig jobb med å posisjonere meg. Jeg så at Gaviria og Greipel kjempet om posisjonene, og da benyttet jeg muligheten på motsatt side. Det var en svært hektisk spurt, men jeg er stolt av meg selv og laget, sa en smørblid Groenewegen etter sin tredje etappeseier i Tour de France-karrieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spurtlagenes dag

Som på den sjuende etappen ble det en svært rolig dag på de 181 kilometerne mellom Dreux og Amiens. Med unntak av to 4.-kategoristigninger var det en ingen tvil om at det var spurtkanonene som skulle gjøre opp om seieren. Det ble spurtlagenes siste mulighet for etappetriumf før brostein og Alpene venter rytterne den neste uken. Den utnyttet Groenewegen.

Etter drøye 20 kilometer gikk Laurens ten Dam (Sunweb) i brudd. Den rutinerte nederlenderen fikk med seg Fabien Grellier (Direct Énergie) og Marco Minnaard (Wanty), og trioen fikk over fem minutter ned til hovedfeltet. Ten Dam slapp seg deretter ned igjen i feltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grellier og Minnaard passerte først over den innlagte poengspurten og tok henholdsvis 20 og 17 poeng. I hovedfeltet satt Kristoff rolig i feltet, mens Arnaud Démare, Peter Sagan og Fernando Gaviria alle sikret seg poeng i kampen om den grønne trøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Måtte klare seg selv

Med 16 kilometer igjen å sykle kom etappens første velt. Torsdagens vinner, Dan Martin, gikk i bakken og skadet seg. Iren ble etappens store taper og kom inn 1.14 bak hovedfeltet. Også Toms Skujins, som innehar klatretrøya, var involvert i uhellet. Martins uhell gjorde at UAE-laget ble tvunget til å slippe ned flere hjelperyttere. Det førte til at Kristoff måtte klare seg alene i spurten.

– Jeg fikk lite støtte fra laget ettersom alle måtte slippe seg ned. Jeg synes jeg gjør en helt OK jobb, men det blir vanskelig på egen hånd i sånn avslutning. Det var kaotisk, med mange ryttere som holdt på å velte rundt meg. Jeg kom nok litt langt bak inn på oppløpet, og når det i tillegg er så lite rytme, så er jeg dessverre ikke med helt der oppe, sa Kristoff til TV 2 etter målgang.

Hovedfeltet hadde god kontroll på de to utbryterne og lot aldri duoen få mer enn et par-tre minutter i løpet av de siste 100 kilometerne. Med 10 kilometer igjen å sykle var det over for Grellier og Minnaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagsuksess for Jansen

Phillipe Gilbert støtet med tre kilometer igjen, men Dimension Data med Edvald Boasson Hagen kjørte inn belgieren som ønsket seg å ikle seg den gule ledertrøya. Groenewegens seier betyr at Lotto NL Jumbo tar sin andre etappeseier i årets Tour. Det gleder Amund Grøndahl Jansen.

– Vi kan vende oss til dette. Det betyr mye å ta med selvtilliten fra fredagens seier. Vi får mer respekt i feltet, hvilket betyr at det åpner opp for mer initiativ og flere luker. Utrolig deilig, oppsummerte Nes-gutten.

Det ble ingen trøyebytter. Greg Van Avermaet (BMC) leder fortsatt Tour de France tre sekunder foran Geraint Thomas (Sky). Søndag skal rytterne ut på lange strekk med brostein på den niende etappen mellom Arras Citadelle og Roubaix.