Jakob Ingebrigtsen tok sensasjonell bronse i U20-VM

Jakob Ingebrigtsen reiser hjem fra U20-VM i friidrett med to medaljer. Lørdag slo han til med bronse på 5000 meter. Foto: Kalle Parkkinen/ Lehtikuva / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Jakob Ingebrigtsen imponerte med et knallsterkt taktisk løp og sikret bronse på 5000-meteren i U20-VM i friidrett lørdag.

Før løpet hadde Ingebrigtsen selv sagt at det skulle være umulig å følge opp VM-sølvet fra 1500 meter med en ny medalje på 5000-meteren.

Det var inntil 17-åringen hengte seg på tetgruppa og slo sin egen personlige rekord med 15 sekunder i sommersola i finske Tammerfors.

Innledningsvis så det ut til at en østafrikansk kvintett med blant andre tittelforsvarer Selemon Barega fra Etiopia skulle gjøre opp om seieren.

Ingebrigtsen ledet an i gruppa bak de fem i front, og etter drøyt 3000 meter tråkket han til alene og fikk los på tetgruppa. Derfra så han seg ikke tilbake.

I en heftig langspurt mellom seks løpere var det kenyaneren Edward Zakayo Pingua som tok gullet på 13.20,16 foran landsmannen Stanley Waithaka Mburu (12.30,57). Ingebrigtsen viste imponerende krefter mot slutten og henviste Barega til 4.-plassen.

Nordmannen ble klokket inn på tiden 13.20,78, som er 15,06 sekunder raskere enn han noen gang har løpt på 5000 meter tidligere.

– Jeg har ingen forventninger, men jeg har lyst til å henge med så lenge det går an. Hvis det er et løpsopplegg som passer meg, ønsker jeg selvfølgelig å prøve å komme så langt fram jeg kan, sa Ingebrigtsen til NTB tidligere i uken.

Simen Halle Haugen fikk en noe tyngre 5000 meter i Tammerfors. Han løp på 14.25,37 og endte på 11.-plass blant de 22 startende løperne.