Østerriksk hopptopp frykter Stöckl aldri kommer hjem

Alexander Stöckl nyter stor suksess som landslagssjef for de norske hopperne. Familien trives også i Norge. Samboer Ina Bergman og datteren Isabel (2) kan gjøre at hopptreneren forblir i Norge, skal vi tro østerriksk hopptopp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Alexander Stöckl nyter stor suksess som landslagssjef for de norske hopperne. Familien trives også i Norge. Samboer Ina Bergman og datteren Isabel (2) kan gjøre at hopptreneren forblir i Norge, skal vi tro østerriksk hopptopp. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Østerriksk hoppsport trøblet sist sesong. Nå starter veien tilbake mot herredømmet i verdenscupen. Hopptoppen Harald Haim har vært i Norge på spionoppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg skal se litt nærmere på dressene til Norge, gliser Haim under storsamlingen i Midtstuen.

Han er hoppsjef på skigymnaset i Stams og sentral i Østerrikes skiforbund. Det mange ikke vet er at Alexander Stöckl neppe hadde vært norsk landslagssjef uten anbefalingen fra Haim i 2011.

– Jeg håper Alex og Werner Schuster (tysk landslagssjef) kommer hjem igjen. Begge nyter stor suksess ute. Kommer de hjem, kan vi dra nytte av trenertalentene våre som reiste ut, sier Haim.

Stöckl har flere ganger avvist interesse fra hjemlandet. Østerrikeren har skrevet kontrakt med Norge til etter Beijing-OL i 2022.

– Jeg vet ikke om Alex noen gang kommer hjem som hovedtrener for Østerrike, for jeg har et klart inntrykk av at han trives veldig godt i Norge. Familien storkoser seg. Datteren vokser opp som norsk. Jeg har snakket med ham om det, og Alex sier det vil bli en utfordring å få datteren til å lære tysk, sier Haim.

– Jeg tror ikke det blir den profesjonelle karrieren hans som avgjør, heller hva familien ønsker. Det er de som er de viktigste i livet hans. De bestemmer om de blir i Norge, eller om de reiser hjem. Ikke glem at moren til Alex er britisk, så han er jo kosmopolitisk, sier den mektige østerrikske hopptoppen til NTB.

Han avviser at Stöckl og Schuster er østerriksk hoppsports to tapte sønner.

– Nei, det er de ikke. Da de dro, så hadde vi Alexander Pointner som en svært suksessrik hovedtrener. De hadde ingen muligheter til å nå til topps den gangen, og da var det klokt å hoppe på tilbud fra utlandet. De dro ikke til Tsjekkia og slike nasjoner, men til Norge og Tyskland – som sammen med Østerrike og tidligere Finland er de største landene i skihopping. Det er en stor ære å være landslagssjef i Norge, sier Haim.

Aktuelt: Stöckl: - Jeg kan være kjedelig og skuffende å få hjem

Byttet trener

I hjemlandet er Heinz Kuttin borte som landslagssjef. Han trakk seg etter en sesong med mye kritikk og svake resultater – og havnet i stedet i Kina. Bare Stefan Kraft berget noe av inntrykket hos den vaklende hoppstormakten. Nå skal den tidligere storhopperen Andreas Felder løfte Østerrike tilbake i verdenstoppen.

– Ikke glem at vi har hatt ti veldig gode år, langt bedre enn noen kunne forestille seg. Det er naturlig at det går litt nedover igjen. Men når det faller så fort, er det noe man ikke har gjort bra nok. Kanskje var bi ikke godt nok forberedt (foran OL-sesongen). Vi fikk problemer på alle nivåer, selv om vi er fornøyd med tre medaljer i junior-VM. Det er ingen tvil om at vi tok flere feil beslutninger enn vanlig. Det handler om trening, utstyr, utvikling, sko, dresser og bindinger, mener Haim.

– Kuttin burde vært tydeligere i lederstilen. Det var ikke litt dårlig eller ikke i nærheten av godt nok, slik han sa. Det var altfor dårlig. Du må være tydelig for å bli bedre igjen, fortsetter hoppguruen.

Nå varsler han ny start for østerriksk hoppsport.

– Det ser lysere ut. Flere ressurser er blitt gjort tilgjengelig og vi får en bedre aldersmessig miks. Det kommer mange unge som holder verdenscupnivå.

– Så nå blir dere vanskelige å slå igjen?

– Det er Norge som er vanskelig å slå. Du har også Tyskland og Polen, men det er Norge som lag som vi må prøve å nøytralisere, slår Haim raskt tilbake.

Aktuelt: Jobben som kan lokke Stöckl hjem til Østerrike

Snudd på hodet

Hoppsjefen her hjemme, Clas Brede Bråthen, vet nesten ikke hva han skal si.

– Situasjonen er helt snudd på hodet fra jeg begynte i 2004. Da handlet det først om å slå finnene. Da vi klarte det, kom Østerrike og tok over fullstendig. Så kom Slovenia med en av tidenes beste hoppere i Peter Prevc og Polen med Kamil Stoch. Da snakker vi store idrettsutøvere, og så mener Østerrike at vi er den nasjonen som skal slås. Da har vi klart å oppnå ganske mye, sier sportssjefen.

– Jeg ser fortsatt på Østerrike som en sterk hoppnasjon. Forrige sesong var ikke bra nok, men vi kan havne i den samme situasjonen. Det blir helt katastrofe her hjemme om vi får samme sesong som Østerrike hadde nå sist. Det er ekstremt hyggelig at østerrikerne omtaler oss som nasjonen å slå i hoppbakken, sier Bråthen.

Aktuelt: Stöckl om Norge: – Hjemme er her. Det har det vært i syv år

Se video: Stöckl: – Jeg har ikke tenkt til å forlate Norge:

Personvernpolicy