Umtiti stanget Frankrike til VM-finale

Samuel Umtiti stanget inn scoringen som sendte Frankrike til VM-finalen. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Samuel Umtiti knuste Marouane Fellaini i en hodeduell og nikket Frankrike til VM-finalen i fotball med 1-0-seier over Belgia.

Frankrike sikret sin tredje VM-finale etter triumfen over nabolandet Belgia tirsdag kveld. Avgjørelsen falt etter 50 minutter da Barcelona-stopper Umtiti steg til værs, knuste Fellaini i duellspillet og sendte franskmennene til himmels.

– Vi jobbet veldig hardt sammen. Det ble jeg som scoret, men vi gjorde en stor kamp, sa matchvinneren før han ble avbrutt av lagkamerat Antoine Griezmann, som ropte «Vive la France! Vive la Republique!».

– Jeg er veldig glad på spillernes vegne. Dette var tøft mot et veldig bra Belgia-lag. Jeg tar av meg hatten for spillerne og støtteapparatet mitt, sa Frankrike-trener Didier Deschamps.

Et slukøret Belgia må belage seg på den kjipe bronsekampen lørdag, mens naboene i sør kan juble for sin tredje VM-finale på 20 år.

– Finaler er til for å vinnes. Vi har ikke kommet over finaletapet for to år siden, fortsatte Deschamps og refererte til 0-1-tapet for Portugal i EM-finalen i 2016.

I VM-finalen venter enten England eller Kroatia, som møtes onsdag klokken 20.

Lloris med tigersprang

Eden Hazard startet friskt og leverte to store sjanser i åpningen. Den største kom etter 18 minutter da han trakk seg innover i feltet og fyrte mot krysset, men Raphaël Varane styrte ballen rutinert utenfor med hodet.

Tre minutter senere trodde Toby Alderweireld at han sendte Belgia i føringen, men Frankrike-keeper Hugo Lloris strakte seg så lang han er og reddet skuddet til Tottenham-lagkameraten fra 15 meter.

Franskmennene ville ikke være noe dårligere på sjansefronten, og etter 33 minutter ble Olivier Giroud servert av Kylian Mbappé i feltet, men avslutningen var av det svake slaget.

Benjamin Pavard kunne sendt Frankrike i ledelsen tre minutter senere. Skuddet fra nært, skrått hold ble derimot avverget av en god beinparade levert av belgiernes sisteskanse Thibaut Courtois. Courtois og keeperkollega Lloris sørget dermed for at nabolandene gikk målløse til pause.

Knuste Fellaini i lufta

Semifinalen var derimot ikke målløs særlig lenger. Fem minutter etter pause stanget Umtiti franskmennene i ledelsen da han knuste Marouane Fellaini i hodeduellen etter et fransk hjørnespark.

Frankrike burde doblet ledelsen kun fem minutter senere. Stortalentet Mbappé sendte Giroud i strålende skuddposisjon med en lekker pasning, men Mousa Dembélé fikk avverget avslutningen i tolvte time.

Fellaini ønsket å gjøre opp for seg og leverte et godt forsøk med pannebrasken som gikk like utenfor etter 65 minutter spilt. Lagkamerat Axel Witsel sendte av gårde en suser ti minutter før slutt, men belgierne klarte ikke å overliste Lloris tross et trøkk i sluttminuttene. Langt ut i overtiden var Corentin Tolisso nær å doble til 2-0, men Courtois var kjapt nede og reddet.

Ved fulltid kunne franskmennene og president Emmanuel Macron juble etter å ha sikret finaleplassen.

– Dessverre for oss er forskjellen kun én dødballsituasjon. Kampen var veldig jevn og tett, sa Belgia-trener Roberto Martínez.

– Vi må bli kvitt følelsen og fullføre på beste vis fordi spillerne fortjener ikke å dra herfra med en kjip følelse, sa Martinez videre og ønsket Frankrike lykke til i finalen, som spilles klokken 15 søndag.