Bilic tror Kroatia kan bestige fjellet

Slaven Bilic har vært nær det helt store med Kroatias landslag både som spiller og landslagssjef. Han tror årets utgave kan nå helt til topps.
Slaven Bilic har vært nær det helt store med Kroatias landslag både som spiller og landslagssjef. Han tror årets utgave kan nå helt til topps. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slaven Bilic har vært nær det helt store i sluttspill med Kroatia både som spiller og landslagssjef. Han tror årets utgave kan nå helt til topps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som en perfekt storm. Kroatia er i den enkleste delen av oppsettet, og vi har et lag fullt av kvalitet og erfaring. De spiller for store klubber som Barcelona, Real Madrid og Inter, og de har en utrolig kampånd, sier 49-åringen til Daily Mail.

Bilic er uten trenerjobb siden han fikk sparken i West Ham forrige sesong, men han er i Russland som ekspert for britiske ITV. Han tror England vil få det vanskelig i onsdagens semifinale, og særlig at Ivan Rakitic og Luka Modric vil gi Gareth Southgates lag problemer det ikke har vært stilt overfor tidligere.

– Luka og Rakitic er den beste midtbaneduoen i VM, mener Bilic.

– Men ikke undervurder resten av laget. I mine øyne har Dejan Lovren og Domagoj Vida vært en fantastisk stopperduo, en av de beste i VM. England er en annerledes motstander enn Danmark, Russland og Argentina, med mye fart og angrepstyngde. Kroatia må forberede seg på det, men Kroatia kan også skape problemer England ikke har møtt før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slo ut England

Bilic var en viktig spiller på det kroatiske laget som vant VM-bronse i 1998, selv om han kanskje huskes best for filmingen som fikk Laurent Blanc utvist i semifinalen mot Frankrike og gjorde at den franske veteranen mistet finalen.

Som landslagssjef ledet han Kroatia til EM-sluttspillet i 2008 med seier over England både hjemme og borte. Seieren på Wembley gjorde at England måtte bli hjemme og kostet Steve McLaren jobben som landslagssjef. I sluttspillet vant Kroatia alle sine gruppekamper og var sekunder fra kvartfinaleseier mot Tyrkia før tyrkerne utlignet i et overtidsdrama og vant i straffesparkkonkurranse. Bilic har sagt at den skuffelsen alltid vil være med ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilic har vært en mentor for mange av dagens kroatiske landslagsstjerner. Blant annet var det han som overtalte Rakitic til å spille for Kroatia og ikke for Sveits, der Barcelona-spilleren er født og oppvokst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Best mot de store

Bilic mener at kamper mot store fotballnasjoner passer Kroatia best.

– Vi har alltid gjort det godt mot de store. Da jeg spilte, slo vi Tyskland 3-0 i VM-kvartfinalen i 1998. I forrige EM slo vi Spania, og det er bare noen uker siden vi slo Argentina 3-0, sier han.

– Det er kamper mot mindre nasjoner som har veltet oss, og vi fryktet det verste i straffesparkkonkurransen mot Danmark. Dette laget fant likevel en vei til å vinne, og de gjorde det mot VM-vertene også, sier Bilic.

– Spillerne innser at dette er deres sjanse.