Kroatia til VM-semifinale etter nytt straffedrama

Kroatias spillere stormer jublende fram etter at Ivan Rakitic satte inn det avgjørende straffesparket i VM-kvartfinalen. Russlands spillere fortviler. Foto: Darko Bandic, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kroatia var fem minutter fra seier i ekstraomgangene, men måtte ut i et nytt straffesparkdrama før Russland ble slått ut av VM. Nå venter England i semifinalen.

Det endte 2-2 i en høydramatisk kamp i Sotsji, før Kroatia vant 11-metersdramaet 4-3. Kroatias keeper Danijel Subasic spilte med en skade han pådro seg rett før slutt i ordinær tid, men ble helt igjen da han reddet Fjodor Smolovs panenkastraffe og stresset Mário Fernandes til å skyte utenfor. Ivan Rakitic satte inn det avgjørende straffesparket.

– Hjemme i Kroatia er det helt vilt nå. Støtten derfra er utrolig, og vi vil ikke gi oss ennå. VM er det største. Jeg skulle ønske det var hvert år, sa Rakitic.

Domagoj Vida så lenge ut til å bli kroatisk matchvinner med sin scoring fem minutter før slutt i første ekstraomgang. Han stanget inn et hjørnespark fra Luka Modric.

Kroatia så ut som vinner, men i det 115. minutt utlignet Russland til 2-2 da brasilianskfødte Mário Fernandez nikket inn et frispark fra innbytter Alan Dzagojev. Sistnevnte var tilbake for første gang siden han ble skadd i åpningskampen.

Dermed ble det straffesparkkonkurranse igjen, akkurat som da både Russland og Kroatia tok seg til kvartfinale på samme dag sist helg. Vida scoret en gang til, Fernandes ikke. Også Marcelo Brozovic og Modric (via keepers hånd og stolpen) traff for vinnerlaget.

Kroatia tok en fullt fortjent seier, selv om den satt langt inne. 20 år etter at nasjonen feiret sin største fotballtriumf med VM-bronse i Frankrike kan den bedriften bli overtruffet.

Fotballfeber

For Russland er eventyret over, men laget overtraff alle forventninger og gjorde de mange dystre spådommene til skamme. Før VM var Russland lavest rangert av samtlige VM-lag, og mange mente at 70.-plassen på FIFA-rankingen var en presis indikasjon på lagets styrke. Laget rakk å skape fotballfeber før det måtte gi tapt for overmakten.

– I sport er det bare én pokal, og den har vi ikke lenger sjanse til å vinne. Likevel gleder vi oss over at vi har satt landet vårt på hodet, sa landslagssjef Stanislav Tsjertjesov.

Denis Tsjerysjev rakk å score nok et uforglemmelig mål, hans fjerde i et VM han kom til som reserve. Etter en drøy halvtime plukket han opp andreballen etter et langt oppspill og satte fart. Etter veggspill med Artem Dzjuba la han ballen på venstrefoten og skrudde den inn i krysset bak en fullstendig sjanseløs Subasic.

Nok en gang viste VM-vertene seg dødelig effektive med scoring på sin første sjanse. Kroatene virket rystet og pådro seg to gule kort i rask rekkefølge. Russland hadde sjansen til å feste grepet, men benyttet den ikke. I stedet varte ledelsen bare i åtte minutter. Svakt russisk forsvarsspill slapp motstanderen inn i kampen igjen.

Bukket

Ivan Perisic løp opp ballen ved sidelinjen og spilte fram Mario Mandzukic, som fikk løpe helt upresset nedover venstresiden. Inne i feltet var fem russere rundt Andrej Kramaric, men Mandzukics innlegg skrått ut lurte dem alle og traff lagkameraten. Hoffenheim-spilleren kunne bokstavelig talt bukke ballen i mål.

Etter pause dominerte Kroatia og trykket Russland nådeløst tilbake, og etter hvert kom også sjansene. I det 60. minutt ble Russland berget av ren flaks.

Kramaric møtte et innlegg ved lengste stolpe og sparket ballen rett opp i lufta. Inne foran mål klarerte Sergej Ignasjevitsj svakt, og Perisic kunne ta ned ballen med nesten hele målet å sikte på. Skuddet hans traff innsiden av stolpen og spratt ut.

Landslagssjef Zlatko Dalic satte inn Marcelo Brozovic for Perisic og la om fra 4-2-3-1 til 4-3-3 med Modric og Rakitic lenger fram på banen, i jakt på nådestøtet. Russland kjempet med nebb og klør og holdt unna.

Det så skummelt ut for Kroatia da Subasic pådro seg en skade i låret rett før slutt i ordinær tid. Mannen med tre strafferedninger mot Danmark fikk intensiv behandling og hadde flere gode redninger i ekstraomgangene før han ble straffehelt igjen.