Kroatia til VM-semifinale etter nytt straffedrama

Domagoj Vida (bar overkropp) jubler etter å ha scoret i VM-kvartfinalen mot Russland. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Kroatia var fem minutter fra seier i ekstraomgangene, men måtte ut i et nytt straffesparkdrama før Russland ble slått ut av VM. Nå venter England i semifinalen.

Det endte 2-2 i en høydramatisk kamp i Sotsji, før Kroatia vant 11-metersdramaet 4-3. Kroatias keeper Danijel Subasic spilte med en skade han pådro seg rett før slutt i ordinær tid, men ble helt igjen da han reddet skuddet fra Fjodor Smolov og stresset Mário Fernandes til å skyte utenfor. Ivan Rakitic satte inn det avgjørende straffesparket.

Domagoj Vida så lenge ut til å bli kroatisk matchvinner med sin scoring fem minutter før slutt i første ekstraomgang. Han stanget inn et hjørnespark fra Luka Modric.

Kroatia så ut som vinner, men i det 115. minutt utlignet Russland til 2-2 da brasilianskfødte Mário Fernandez nikket inn frisparket fra innbytter Alan Dzagojev. Sistnevnte var tilbake for første gang siden han ble skadd i åpningskampen.

Dermed ble det straffesparkkonkurranse igjen, akkurat som da både Russland og Kroatia tok seg til kvartfinale på samme dag sist helg. Vida scoret igjen, Fernandes ikke.

Kroatia tok en fullt fortjent seier, selv om den satt langt inne. 20 år etter at nasjonen feiret sin største fotballtriumf med VM-bronse i Frankrike kan den bedriften bli overtruffet.

Fotballfeber

For Russland er eventyret over for denne gang, men laget overtraff alle forventninger og gjorde de mange dystre spådommene til skamme. Før VM var Russland lavest rangert av samtlige deltakere i sluttspillet, og mange mente at 70.-plassen på FIFA-rankingen var en presis indikasjon på lagets styrke. Laget rakk å skape fotballfeber før det måtte gi tapt for overmakten, og Denis Tsjerysjev rakk å score nok et uforglemmelig mål.

Tsjerysjev var sammen med reservekeeper Vladimir Gabulov eneste utenlandsproff i Russlands VM-tropp. Villarreal-spilleren startet turneringen som reserve, men fikk sjansen da playmaker Dzagojev ble skadd tidlig i åpningskampen. Han takket med tre mål på de to første kampene og satte også det avgjørende straffesparket i åttedelsfinalen mot Spania.

Lørdag var det Tsjerysjev som etter en drøy halvtime satte fyr på tribunene i Sotsji. Først plukket han opp andreballen etter et langt oppspill og satte fart. Etter veggspill med Artem Dzjuba la han ballen på venstrefoten og skrudde den inn i krysset bak en fullstendig sjanseløs Subasic.

Svarte

Russland hadde åpnet forrykende og virvlet fram noen umiddelbare halvsjanser, men siden hadde Kroatia eid ballen og tvunget russerne til å løpe mellom. Luka Modric styrte spillet, og kroatene syntes å ha kampen i sin hule hånd. Nok en gang viste VM-vertene seg imidlertid dødelig effektive med scoring på sin første sjanse.

Kroatene virket rystet og pådro seg to gule kort i rask rekkefølge. Russland hadde sjansen til å feste grepet, men benyttet den ikke. I stedet varte ledelsen bare i åtte minutter. Svakt russisk forsvarsspill slapp motstanderen inn i kampen igjen.

Ivan Perisic startet det da han løp opp ballen ved sidelinjen og spilte fram Mario Mandzukic, som fikk løpe helt upresset nedover venstresiden. Inne i feltet var fem russere rundt Andrej Kramaric, men Mandzukics innlegg skrått ut lurte dem alle og traff lagkameraten. Hoffenheim-spilleren kunne bokstavelig talt bukke ballen i mål.

Stolpetreff

I annen omgang dominerte Kroatia og trykket Russland nådeløst tilbake, og etter hvert kom også sjansene. I det 60. minutt ble Russland berget av ren flaks.

Kramaric møtte et innlegg ved lengste stolpe og sparket ballen rett opp i lufta. Inne foran mål klarerte Sergej Ignasjevitsj svakt, og Perisic kunne ta ned ballen med nesten hele målet å sikte på. Skuddet hans traff innsiden av stolpen og spratt ut.

Landslagssjef Zlatko Dalic satte inn Marcelo Brozovic for Perisic og la om fra 4-2-3-1 til 4-3-3 med Modric og Rakitic lenger fram på banen, i jakt på nådestøtet.

Det så skummelt ut for Kroatia da Subasic tilsynelatende pådro seg strekk i låret rett før slutt i ordinær tid. Mannen med tre strafferedninger mot Danmark fikk intensiv behandling og spilte ekstraomgangene før han ble straffehelt igjen.