Maguire og Alli nikket England til VM-semifinale med 2-0 over Sverige

Harry Maguire nikker inn Englands ledermål i VM-kvartfinalen mot Sverige. Foto: Thanassis Stavrakis, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hodestøt fra Harry Maguire og Dele Alli ga England 2-0-seier over Sverige og sendte laget til VM-semifinale. Er britenes "52 years of hurt» snart slutt?

Siden EM i 1996, da tallet var 30, har engelske fotballfans annethvert år sunget om hvor mange år med skuffelser de har måttet svelge siden «Three Lions» tok sin første og fortsatt eneste tittel i VM i 1966. Onsdag spiller England sin tredje VM-semifinale, og håpet stiger om at en engelskmann endelig skal få løfte et trofé igjen.

Som så ofte før var det en dødball som gjorde susen for England, etter at et defensivt innstilt Sverige hadde tettet godt igjen i nesten en halv time. Ashley Youngs hjørnespark fra venstre banet vei for ledermålet.

Sverige hadde masse spillere foran mål, men det var Emil Forsberg som havnet i duell med Maguire, og han var sjanseløs mot Leicester-spillerens spenst og muskler. Svensken havnet i gresset som en våt klut mens Maguire stanget ballen i nettet som et prosjektil.

– Det kan ikke bli bedre enn å score mitt første landslagsmål i VM-kvartfinalen. Vi visste at dødball ville bli viktig, sa Maguire i et intervju vist på NRK.

Det var Englands 10. mål i VM, og det sjuende scoret av en spiller med fornavnet Harry. Lagkaptein og VM-toppscorer Kane var nærmeste tilskuer til navnebrorens hodestøt som også var lagets åttende dødballmål.

– Vi visste at det ville bli vanskelig mot et lag som slår langt og spiller annerledes enn vi er vant til. Vi scoret på dødball og innlegg, og vi har en god følelse, sa Kane.

– Sverige burde vært bedre forberedt, sa NRKs ekspert Lise Klaveness siktet til Englands dødballstyrke.

Gjesp

Dele Alli scoret Englands andre mål i kampen mot Sverige. Foto: Abedin Taherkenareh / EPA

Fram til scoringen hadde kampen vært et gjesp. Sverige lå dypt og trygt i leddene, og England hadde ikke tempo eller bevegelse til å rive forsvaret i stykker. Svenskene, som både mot Mexico og Sveits virvlet fram sjanse på sjanse i første omgang, skapte ikke noe som helst.

Helt i slutten av omgangen fant England to ganger Raheem Sterling i bakrom med langpasninger. Første gang var han offside, siste gang ikke. Da fikk Robin Olsen så vidt en hånd på ballen da spissen skulle dra ham av. Sterling løp opp ballen, lette forgjeves etter bedre plasserte lagkamerater og prøvde til sist et skudd som Andreas Granqvist blokkerte til corner.

Halvveis hadde England både fortjent ledelse og tilsynelatende full kontroll.

Etter pause kom Sverige nesten umiddelbart til sin første sjanse i kampen, og den var stor. Marcus Berg, hardt kritisert for dårlige avslutninger, slo Young i lufta på Ludwig Augustinssons innlegg og nikket hardt mot hjørnet. Jordan Pickford leverte nok et bidrag til kavalkadene over strålende redninger i VM.

Sverige Marcus Berg misbrukte en stor sjanse i 2. omgang. Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Pusterom

Rett før timen var spilt skaffet England seg pusterom etter å ha presset svenskene tilbake i et langt angrep. Jesse Lingard fant Alli med et presist innlegg mot lengste stolpe. Emil Krafth, som erstattet utestengte Mikael Lustig, hadde ikke greid å følge løpet hans, og Alli stanget inn 2-0 rett over hodet på Olsen.

Svenskene ville ikke legge seg ned og viste faktisk sitt beste offensive spill etter at kampen mer eller mindre var tapt. Pickford måtte flere ganger vise klasse for å hindre et reduseringsmål som ville skapt full spenning igjen.

I det 62. minutt la Berg igjen til Viktor Claesson etter en flott svensk kontring, og Pickfords redning var kanskje enda bedre enn den han tidligere gjorde på Bergs hodestøt.

Ti minutter senere kom Berg til skudd foran mål, men Pickford fikk fingertuppene på det harde skuddet og hjalp det over.

– Vi hadde tre kjempesjanser i 2. omgang, og når vi ikke utnytter dem så blir det vanskelig. Likevel har guttene all ære av innsatsen, sa Sveriges landslagssjef Janne Andersson.

– Det føles tungt nå, men jeg føler en enorm stolthet over det vi har gjort i VM. I dag var vi ikke helt der, og England vant rettferdig, medga lagkaptein Granqvist.

VM-sluttspillets eneste lag med utelukkende hjemlige spillere slo ett av de to lagene uten en eneste spiller fra hjemlig liga. Premier League-stjernene triumferte over de svenske legionærene og er for tredje gang etter 1966 og 1990 i VM-semifinale. De to tidligere semifinalelagene er begge udødelige i engelsk fotballhistorie. Det kan også 2018-årgangen bli.