Belgia sto imot Brasils spurt og vant 2-1 da VM ble EM

Kevin De Bruyne jubler etter å ha scoret det som ble Belgias vinnermål mot Brasil etter en flott kontring. Foto: Frank Augstein, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kevin De Bruyne fulgte opp klubbkamerat Fernandinhos selvmål med et drømmemål da Belgia slo Brasil 2-1 og sørget for at resten av fotball-VM blir som et EM.

Manchester City-spillere var sentrale på godt og vondt da Belgia forlenget sin rekke av kamper uten nederlag til 24 og sendte gjestekontinentenes siste representant ut av sluttspillet i Russland.

Renato Augusto hadde vært på banen bare et par minutter da han nikket inn Philippe Coutinhos framspill og reduserte i det 76. minutt, men tross massivt press og store sjanser kom utligningen aldri. Thibaut Courtois skal ha mest av æren for det. Han fullførte en superkamp da han på overtid vippet Neymars skudd mot krysset over tverrliggeren.

– Brasil angrep oss med finesse og kvalitet, men ikke et øyeblikk trodde jeg at spillerne ville gi opp. Jeg håper alle i Belgia er stolte av dette laget, sa landslagssjef Roberto Martinez.

Belgia er i VM-semifinale for annen gang og øyner sin første finale.

– Vi er blant de fire beste, men alle vil til finalen, sa De Bruyne.

Seks europeiske lag er igjen i turneringen en drøy uke før den avsluttes, og bare to av dem (England og Frankrike) har vunnet tittelen tidligere. Belgia er blant lagene med best utsikt til å melde seg inn i den eksklusive klubben av VM-vinnere. Tirsdag er det semifinale mot Frankrike.

Brasil kommer ikke til å plusse på sine fem titler denne gangen heller, og ved neste korsvei vil det være godt og vel 20 år siden forrige Brasil-triumf.

I begynnelsen av fredagens kvartfinale så det imidlertid slett ikke ut som dagen skulle ende med brasiliansk fortvilelse.

Alene foran mål

I åpningsminuttene fant Brasil stadig store hull i det belgiske forsvaret, overraskende nok også på dødball. I det 8. minutt stusset Miranda et Neymar-hjørnespark fra venstre, og ballen fant stopperkollega Thiago Silva alene foran mål. Fra hans lår spratt den i stolpen og ut.

Et par minutter senere slo både Gabriel Jesus og Paulinho tunnel i feltet, før sistnevntes skuddforsøk ble blokkert til ny corner. Willians serve gikk til en helt umarkert Paulinho, som ikke skjønte hvor god tid han hadde og traff dårlig.

På det neste hjørnesparket sto brasilianere alene igjen. Da gikk ballen i mål, men uheldigvis for gultrøyene i eget nett. I det 13. minutt tok Nacer Chadli corner fra venstre. Vincent Kompany stusset ved nærmeste stolpe. En meter bak Manchester City-spilleren gikk hans klubbkamerater Fernandinho og Gabriel Jesus opp i duell med hverandre. Ballen traff førstnevntes skulder og spratt i mål.

For Fernandinho, som scoret sluttspillets 11. selvmål, var det déjà vu. Han startet en VM-kamp for første gang siden 1-7-marerittet mot Tyskland i semifinalen for fire år siden.

Superkontring

Brasils angrepsiver ble skrudd ytterligere i været, men det ga Brasil overdådige kontringsmuligheter. Etter en halv time ga en drømmekontring etter hjørnespark 2-0.

Romelu Lukaku lå igjen ved midtstreken og vant klareringen godt inne ppå egen halvdel. Så viste han kjempekreftene da han satte fart mellom en sverm av brasilianere som må ha følt det litt som om de var med på okseløp i Pamplona.

Til slutt slapp Lukaku ballen til De Bruyne, som fra 17 meters hold fyrte i vei et utakbart skudd ute ved stolpen. Belgia, som i åttedelsfinalen mot Japan hentet inn to mål og vendte til seier i løpet av siste halvdel av 2. omgang, skulle nå forsvare to måls ledelse i en time mot Brasil.

Det var ikke lett. I det 37. minutt måtte Courtois to ganger med sekunders mellomrom vise klasse. Først da et Marcelo-innlegg endret retning og fikk kurs mot hjørnet, så da Philippe Coutinho fyrte løs fra ønskeposisjonen. Begge redninger hadde høy klasse.

I annen omgang ropte Brasil på straffe da Neymar gikk ned i duell med Marouane Fellaini og da Gabriel Jesus fikk ublid behandling av Kompany. Ved siste anledning ble VAR koblet inn, men straffespark ble det ikke. Heller ikke da Neymar kastet seg og skrek på straffe på overtid. For superstjernen ble det et trist punktum på et turbulent VM.