Froome frikjent: – Ni følelsesladde måneder

Christopher Froome får sykle Tour the France likevel.
Christopher Froome får sykle Tour the France likevel. Foto: Yoan Valat / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dopingsaken mot Chris Froome er avsluttet, melder Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Han får mest sannsynlig lov til å sykle Tour de France.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– UCI bekrefter at antidoping-prosedyren som involverer Christopher Froome, nå er blitt avsluttet, innleder UCI i pressemeldingen som ble sluppet mandag.

Forbundet skriver at avgjørelsen er tatt etter samråd eksperter hos Verdens antidopingbyrå (WADA).

Chris Froome avga en dopingprøve som inneholdt det dobbelte av lovlige verdier av astmamedisinen Salbutamol under fjorårets Vuelta a España.

Søndag ble det kjent gjennom den franske avisen Le Monde at Tour de France-arrangøren ASO ville nekte Froome å delta i årets utgave. ASO har foreløpig ikke uttalt seg, men det er lite trolig at briten blir holdt utenfor etter mandagens frikjennelse.

– Jeg er takknemlig og lettet for å endelig kunne legge dette kapittelet bak meg. Det har vært ni følelsesladde måneder. Takk til alle som har støttet og trodd på meg gjennom denne tiden, skriver Froome selv på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Froome fikk lov til å konkurrere videre mens saken var under behandling. Han benyttet anledningen til å følge opp fjorårets seirer i Tour de France og Vuelta a España med seier i Giro d'Italia.

ASO har foreløpig ikke uttalt seg, men det er lite trolig at briten blir holdt utenfor etter UCIs avgjørelse.

Aldri i tvil

Froome, som vant Tour de France i 2013, 2015, 2016 og 2017, har hele tiden hevdet at han ikke har gjort noe galt. UCIs avgjørelse betyr at han får beholde triumfene fra fjorårets Vuelta a España og årets Giro d' Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har aldri tvilt på at denne saken ville bli avvist av den enkle grunn at jeg hele tiden vet jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har slitt med astma siden barndommen. Jeg vet eksakt hvordan reglene er når det kommer til min astmamedisinering, og jeg bruker kun min inhalator innenfor de tillatte grensene for å holde symptomene i sjakk, sier Froome i en pressemelding fra Team Sky.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– UCI måtte naturligvis undersøke resultatene fra Vueltaen, men dessverre ble ikke detaljene i saken holdt konfidensielt slik de burde blitt.

Det internasjonale sykkelforbundet er forberedt på at Froomes frikjennelse vil skape reaksjoner.

– UCI forstår at det vil bli betydelig diskusjon rundt denne avgjørelsen, men ønsker å forsikre alle involverte eller interesserte om at avgjørelsen er basert på ekspertmeninger, WADAs råd og en full gjennomgang av saken. UCI håper sykkelverden nå kan skifte fokus og glede seg over de kommende sykkelrittene denne sesongen.

Aktuelt: Boasson Hagen om å vinne i Tour de France: – Gir en følelse av stor lettelse