Straffedrama ga spansk sjokkexit mot Russland

Koke etter straffemissen mot Russland. Spania røk ut av VM etter 3-4-tap i straffesparkkonkurransen. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Spania var enorm favoritt mot VM-verten Russland, men taklet ikke presset i straffeparkkonkurransen. To bom sendte russerne sensasjonelt til kvartfinale.

Få, om noen, ga Russland en real sjanse mot spanjolene. Likevel er vertslandet å se i kvartfinalen mot enten Kroatia eller Danmark. Mirakelet på Luzjniki stadion i Moskva kom til etter at det sto 1-1 etter ordinær tid.

Etter to perfekte straffer fra Andrés Iniesta og Gerard Pique skjøt Koke rett på Russlands keeper Igor Akinfejev. En direkte svak straffe. Heller ikke Iago Aspas lyktes da han skulle ta Spanias femte forsøk. Denne gangen vartet Akinfejev opp med en glitrende redning.

Dermed vant Russland straffesparkkonkurransen 4-3.

Som ventet dikterte spanjolene banespillet rett fra avspark, men det var en dødball og et selvmål som skulle gi Spania en drømmestart på VMs finalearena. Etter tolv minutter var ikke snart 39 år gamle Sergej Ignastsjevitsj orientert nok i egen boks og fikk trøbbel i en tøff duell med Sergio Ramos. Stopperkjempen, som var både litt klønete og uheldig, styrte Marco Asensios frispark videre i eget nett.

Hands

Å ligge under mot Spania har det siste tiåret vært noe av det tøffeste et lag kan stå overfor. Spanjolene er eksperter på å holde på ballen og drive motstanderen til vanvidd, men i Russland-VM har de vist svakhetstegn i forsvarsarbeidet. I gruppespillet slapp det spanske laget inn fem mål på tre kamper.

Søndag kom en ny defensiv blunder, denne gangen signert Gerard Pique. Fem minutter før pause holdt Barcelona-stopperen en strak arm over hodet etter en corner, og dommer Björn Kuipers var ikke i tvil da Artem Dzjubas hodestøt traff hånden til Pique. Nederlenderen pekte resolutt på straffemerket.

Dzjuba gikk selv bort for å ta straffen. Zenit-spissen taklet presset og plasserte ballen trygt bak Spanias keeper David de Gea. Det var historisk sus over scoringen. Med den ble Dzjuba første russer til å score i en utslagskamp i VM siden Sovjetunionen ble oppløst.

Helt på tampen av første omgang kom Diego Costa til sin første sjanse, men Russlands veterankeeper Akinfejev stoppet forsøket med en beinparade. Inntil da hadde den brasilianskfødte kraftspissen knapt vært involvert for Spania.

Etter sidebytte fortsatte spanjolenes «power play», og ballbesittelsen bare økte utover i annen omgang. Men sjanser var det lite av i Moskva. Russerne jobbet iherdig i forsvar, og selv med stadig mer slitne bein klarte de å holde Spania fra livet og sikre ekstraomganger.

Over 1000 pasninger

Siden forrige VM er det innført en ny bytteregel. Nå kan lag gjøre et fjerde bytte om en utslagskamp går til ekstraomganger. Søndag ble det sett i praksis for første gang i VM-historien. Spesielt for russerne var det kjærkomment. Flere av vertsnasjonens spillere hadde tendenser til krampe før ordinær tid.

Etter 103 minutter viste kampstatistikken at Spania hadde passert 1000 pasninger. Russerne hadde på samme tid knapt 250.

Tidlig i annen ekstraomgang fikk plutselig spanjolene åpningen de lengtet etter. Vladimir Granat etterlot seg et stort rom, og det prøvde Rodrigo å utnytte. Den ferske innbytteren skar inn i banen og testet skuddfoten, men igjen hang Akinfejev med på notene. Returen sendte Dani Carvajal over mål.

I det 114. minutt ropte de spanske spillerne på straffe. De mente Ramos ble dratt i bakken etter et frispark, men etter en samtale med VAR-dommere vinket Kuipers spillet videre. Han valgte ikke å se episoden i opptak.

Det hele skulle til slutt avgjøres på straffer, og der var vertslandet sterkest.