Cavani-dobbel tok Uruguay til VM-kvartfinale

Edinson Cavani ble tomålshelt da Uruguay slo Portugal 2-1 i åttedelsfinalen i VM lørdag. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Uruguay skapte ikke mye, men Edinson Cavani hogg til med to mål og senket Portugal med 2-1-seier i lørdagens åttedelsfinale i fotball-VM.

Vinnermålet kom etter 62 minutters spill. Rodrigo Bentancur spilte perfekt ut til Cavani, som fikk stjernetreff da han sendte ballen i lengste hjørne. Portugal-keeper Rui Patrício kastet seg forgjeves ut i full strekk.

Det var en skikkelig kalddusj for et portugisisk lag som sju minutter tidligere hadde utlignet til 1-1 etter et hodemål signert Pepe. Europamesterne styrte banespillet og jaktet et ledermål, men Uruguay har evnen til å bite fra seg når som helst.

Det så man tydelig på 2-1-scoringen. I lange trekk hadde søramerikanerne nesten ikke vært borti ballen.

Portugal burde hatt nok en utligning 20 minutter før slutt, men Bernardo Silva presterte å bomme på åpent mål. Skuddet gikk den ene meteren over tverrliggeren. Han prøvde å utnytte et balltap fra Uruguay-keeper Fernando Muslera.

Crossball

Uruguay fikk en pangstart i OL-byen Sotsji. Etter bare sju minutter stanget Cavani inn 1-0 med deler av ansiktet. Scoringen kom etter et perfekt samspill med spisskamerat Luis Suárez. Portugal-forsvaret hang ikke med på et angrep som inneholdt to herlige crossballer.

Først slo Cavani presist en over 50 meter lang tversoverpasning til Suárez. Sistnevnte trakk seg litt inn i banen og slo inn mot bakerste stolpe. Cavani løp seg fri fra Raphaël Guerreiro og headet inn ledermålet.

Ifølge statistikerne i Opta har Suárez hatt den målgivende pasningen på 12 av Cavanis 44 mål for Uruguay.

Utover i første omgang hadde uruguayanerne nærmest full kontroll. De forsvarte seg resolutt og lot Portugal trille mye ball. Cristiano Ronaldo og co. hadde ofte mange trekk, men det ble aldri farlig.

Nullen sprakk

Opta-tall før pause viste at Ronaldo hadde 24 ballberøringer, men ingen av dem var i boksen til Uruguay. Real Madrids superstjerne er for øvrig fortsatt uten scoringer i utslagskamper i VM.

I det 55. minutt sprakk nullen for Uruguay. Pepe sto helt umarkert da han stanget inn Guerreiros corner. Etter 597 minutter uten å slippe inn mål sa det stopp lørdag. Uruguays forrige baklengsmål kom mot Østerrike i november i fjor.

Med 1-1 følte Portugal at de hadde noe på gang mot et dyptliggende Uruguay-lag, men Cavani ville det annerledes. Tomålsscoreren måtte for øvrig ut med en skade kvarteret før slutt.

Nå venter det kvartfinale mot Frankrike for Cavani og hans lagkamerater. Den spilles i Nizjnij Novgorod fredag. Tidligere på dagen vant franskmennene 4-3 over Argentina.